Cum se face o afinată de casă rețeta de lichior de afine fin si aromat? Lichior fin fără rachiu, țuică sau pălincă. Ce tărie are un lichior și ce alcool folosim la prepararea lui? Rețete cu afine. Rețete de lichior de casă.
Afinata sau lichiorul de afine este o băutură cu un gust specific și aromă puternică de afine, adesea asociată cu îmbunătățirea sănătății, datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatorii ale afinei. Pentru a prepara acest lichior delicios și rafinat, există diferite rețete și tehnici, însă secretul constă în a alege ingrediente de calitate și a evita adaosul de rachiu, țuică sau pălincă.
Dacă vrei să obții un lichior de afine fin, fără un gust puturos și o aromă prea puternică, este important să folosești alcool dublu rafinat sau vodcă, care sunt neutre din punct de vedere al mirosului și nu interferează cu gustul de afine. În plus, tăria alcoolică a acestui lichior ar trebui să fie între 22 și 30 de grade, pentru a-l face plăcut și ușor de băut.
Pentru rețeta mea de afinată, am folosit afine din magazin, dar poți folosi și afine de pădure pentru o culoare mai închisă sau afine de crescătorie pentru o afinată mai rozalie.
Dacă vrei să obții un lichior de afine fin, fără un gust puturos și o aromă prea puternică, este important să folosești alcool dublu rafinat sau vodcă, care sunt neutre din punct de vedere al mirosului și nu interferează cu gustul de afine. În plus, tăria alcoolică a acestui lichior ar trebui să fie între 22 și 30 de grade, pentru a-l face plăcut și ușor de băut.
Dacă ești un fan al lichiorurilor de casă și vrei să încerci să faci afinata ta proprie, există mai multe rețete disponibile, de la cea tradițională cu afine de pădure la rețete mai moderne cu diferite fructe, precum menta, zmeura, cireșele, vișinele sau gutuile. În orice caz, trebuie să acorzi o atenție deosebită alegerii ingredientelor și să eviți folosirea de fructe nedefinite sau distilate de calitate îndoielnică.
Așadar, dacă ești curios să încerci o băutură delicioasă și rafinată, care să îți amintească de aroma dulce și specifică a afinei, te invit să încerci să faci afinata de casă, urmând rețeta.
În continuare, îți prezint rețeta mea de afinată de casă cu afine, care va rezulta în cca. 600 ml de lichior de afine (afinată).
Afinată de casă rețeta de lichior de afine fin si aromat
Timp de preparare afinată de casă rețeta de lichior de afine: 10 minute
Timp Total
10 minute
Ingrediente:
Cum se face afinata de casă rețeta de lichior de afine fin si aromat?
Preparare afinată de casă
Afinele le-am spălat și le-am curățat, apoi le-am lăsat la scurs și zvântat.
Într-un borcan suficient de încăpător am pus afinele, zahărul și alcoolul. Pont: dacă se folosesc afine de cultură se recomandă ca o parte din ele (cam 1/2) să fie zdrobite în prealabil cu o furculiță pentru a rupe cojile și a facilita extragerea sucului din afine dar și a pigmenților și aromelor din coajă. Puteți să le zdrobiți și pe toate dacă doriți.
Le-am lăsat 6 săptămâni la macerat la un loc întunecat și răcoros (în pivniță), acoperite cu un capac. Nu se lasă la fermentat la soare pentru că își pierd din aromă și își schimbă și culoarea. Culoarea variază în funcție de felul afinelor. Afinata din afine de crescătorie este mai rozalie, cea de pădure este mai rubinie.
Cum se strecoară și păstrează un lichior de afine sau afinată de casă?
În final am strecurat afinata: prima dată prin sită și apoi printr-o pânză curată.
Am îmbuteliat acest lichior de afine în sticle cu dop pe care le-am pus spre păstrare în cămară.
Am păstrat un păhărel de afinată sau lichior de afine pentru degustare. A ieșit grozav de gustos și de aromat!
Dacă folosiți afine mărunte și negre de pădure rezultatul va fi și mai bun! Afinata se consumă ca atare sau se adaugă în diferite cocktailuri. Poate fi folosită și la însiroparea blaturilor de tort sau prăjitură, la creme sau alte deserturi.
Cred că v-am făcut poftă cu acest lichior de afine și că veți testa rețeta de afinată de casă!