Afinată tradițională de casă preparată din afine de pădure. Rețeta de afinată de casă cu culoare rubinie. Cum se face lichior de afine sau afinată? Lichior fin fără rachiu, țuică sau pălincă. Ce tărie are un lichior și ce alcool folosim la prepararea lui? Rețete cu afine. Rețete de lichior de casă.
Această afinată tradițională de casă preparată din afine de pădure este o băutură foarte aromată și gustoasă cu culoare rubinie. Se mai numește și lichior de afine. Nu vreau să stric gustul și aroma naturală a afinelor cu rachiu puturos (numit de unii „țuică”)! Nu îmi doresc deloc să beau așa ceva.
Ce alcool folosim la afinata de casă? Ce tărie (câte grade) are un lichior fin de casă?
Aici DOAR afinele trebuie să fie ”personajul principal” și nu diversele fructe nedefinite din care unii fac „rachiu, țuică sau pălincă”. Aici nu vorbim despre țuica autentică de prună sau de pălinca curată de pere, caise sau cireșe care au peste 55° chiar spre 60°. Pe acelea niciun om zdravăn la cap nu le strică pentru a prepara lichior… În general lumea are impresia că orice distilat „de casă” cu câteva grade tărie este bun de pus la vișinată sau alte lichioruri. Greșit! Lichiorurile fine se fac cu alcool dublu rafinat sau cu vodcă deoarece acestea două sunt neutre din punct de vedere al mirosului și nu interferează cu cel al ingredientului principal: menta, zmeura, cireșele, vișinele, gutuile etc. – vă las rețetele la final. Vodca și alcoolul dublu rafinat din comerț sunt produse din cereale sau cartofi deci sunt tot naturale. Un lichior fin de casă trebuie să aibă tărie alcoolică între 22 și 30 de grade.
Bineînțeles că afinele de pădure vor da o culoare mai închisă acestui lichior pe când cele de crescătorie (care au coajă mai groasă și miez alb) vor duce la o afinată mai rozalie. Am făcut afinată și cu afine din supermerket (de crescătorie) iar culoarea ei a fost una mult mai palidă – rețeta aici.
De data aceasta am folosit afine de pădure cumpărate din piața din Ardeal. Din ingredientele de mai jos rezultă cca. 1,2 L de afinată tradițională de casă sau lichior de afine.
Afinată tradițională de casă preparată din afine de pădure
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire
Timp Total
10 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de afinată tradițională de casă preparată din afine de pădure?
Ingrediente pentru afinată de casă
Afinele de pădure sunt mărunte, de culoare albastru închis-violet și sunt foarte aromate. Le-am spălat și le-am curățat de codițe, apoi le-am lăsat la scurs și zvântat într-o strecurătoare.
Într-un borcan suficient de încăpător am pus afinele în 3-4 straturi, alternativ cu zahărul. Am lăsat afinele la rece o zi (la frigider sau la cămară răcoroasă). Nu lăsăm borcanul la căldură pentru că riscați să se borșească (să fermenteze).
Dupa o zi am scuturat bine borcanul. Deja zahărul este aproape dizolvat și afinele au lăsat zeamă.
Când se pune alcoolul? Ce alcool este recomandat pentru o băutură de casă?
Am mutat afinele cu siropul lăsat într-un borcan mai mare. Am turnat alcoolul peste ele și am amestecat bine (se poate și scutura doar borcanul). Nu am folosit acest borcan mare de la început deoarece nu îmi încăpea în frigider. Am închis ermetic borcanul cu capacul din dotare și am dus afinata în pivniță, la răcoare și întuneric.
Am lăsat borcanul afinată tradițională la macerat pentru 6 săptămâni – într-un loc întunecat și răcoros. Nu se lasă la fermentat la soare pentru că afinele își pierd din aromă și își schimbă și culoarea. Culoarea finală a afinatei depinde de soiul afinelor.
Cum se strecoară și păstrează un lichior de afine sau afinata de casă?
În final puteți proceda în două feluri: fie strecurați afinata (prima dată prin sită și apoi printr-o pânză curată), fie o lăsați în borcan (cu fructe cu tot) și scoateți treptat din ea, la nevoie.
Eu am strecurat totul și am îmbuteliat acest lichior de afine în sticle cu dop pe care le-am pus spre păstrare în cămară.
Am păstrat un păhărel de afinată tradițională pentru degustare. A ieșit grozav de gustoasă și de aromată! Are o culoare superbă roșu-rubiniu și o tărie potrivită unui lichior de afine. O băutură fină cu arome naturale de afine.
Dacă sunteți interesați de băuturi de casă atunci vă las mai multe rețete.
Vișinată superb colorată natural și extra gustoasă – vezi aici.
Prin aceeași metodă am făcut și lichior de nuci verzi cu vanilie (nucată) – o delicatesă! Vă las rețeta aici.
Zmeurată foarte fină și aromată – rețeta aici.
Precum și lichior de gutui cu vanilie (gutuiată) – rețeta aici.
Cireșată – vezi aici.
Sau lichior fin de lămâie – Limoncello italian – vezi aici.
Lichior de mentă preparat la rece (fără coloranți) – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această afinată tradițională și că veți testa această rețetă de lichior de afine de pădure!