Ajvar rețeta de pastă de ardei copți cu vinete. Cremă picantă sau dulce de ardei roșii copți pe jar sau pe plită. Ajvar sârbesc sau macedonean cu ardei și alte legume. Rețete de conserve din legume. Rețete cu vinete. Rețete cu ardei kapia sau gogoșari.
Ce este ajvar și ce conține?
Ajvar (se pronunță „aivar”, cu accent pe prima silabă) este un preparat tradițional balcanic. Seamănă cu zacusca dar nu e. Este prezent în bucătăriile din Serbia, Croația, Macedonia, Bosnia și Herțegovina dar și din Bulgaria. Nu există o rețetă originală de ajvar iar fiecare gospodărie îl prepară conform tradițiilor de familie. Ingredientul principal al ajvarului roșu este ardeiul copt pe jar (grătar) sau pe plită. Varianta cea mai simplă de ajvar este compusă exclusiv din ardei roșii copți, ardei iuți, sare și ulei. Sunt acceptate adaosuri de vinete coapte, oțet, zahăr, usturoi sau roșii. Vă dați seama că fiecare element adăugat schimbă complet gustul și aroma finală a preparatului dar nu e greșit să testați și aceste combinații. Mai multe puteți citi aici.
Am primit recent spre degustare un borcan de ajvar macedonean de „la mama lui” și am fost foarte plăcut suprinsă de aromele intense de fum, de cremozitatea preparatului și de gustul foarte echilbrat (ușor picant). Am citi cu atenție eticheta și am decis să reproduc rețeta acasă.
Rețeta era dată în procente: din 100% preparat final (nu legume crude!) 80% erau ardei copți, 10% vinete coapte, 8% uleiul și 2% sarea. Nu avea oțet, roșii sau zahăr. Am studiat mai multe rețete de ajvar macedonean și am văzut că raportul ardei copți/vinete variază – unele rețete aveau mai mult de 15-20% vinete. Acestea dau cremozitate preparatului final. Nu uitați că ardeii cruzi și vinetele crude scad la jumătate (sau și mai mult) după coacere, curățare și scurgere! Vă voi da ambele cantități deoarece puteți prepara ajvar și iarna din ardei copți și vinete congelate.
Ardeiul iute este opțional deoarece ajvarul poate fi dulce, mediu picant sau foarte picant. Gradul de iuțeală se reglează după gustul fiecăruia. Ardeii tipici pentru ajvar sunt din cei roșii ascuțiți (tip kapia) dar nu e greșit dacă folosiți și gogoșari dulci și cărnoși.
Dacă se adaugă un pic de usturoi în această pastă de ardei copți cu vinete atunci vorbim despre pindjur – un preparat tipic bulgăresc, sârbesc sau macedonean. Dacă folosim doar ardei copți, roșii și usturoi obținem luteniță sau ljutenica – alta preparat grozav balcanic (rețeta aici).
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 1 kg de ajvar dar puteți multiplica oricând ingredientele. Sarea pare multă (deși nu am pus 2% adică 20 g ci doar 15 g) dar este necesară pentru conservare. Ajvarul este de obicei bine sărat și se consumă în cantități mici, nu ca zacusca. Vă las la final mai multe idei de folosire ale acestei paste de ardei.
Ajvar rețeta de pastă de ardei copți cu vinete
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 1 ora 30 minute
Ingrediente:
Cum se face ajvar rețeta de pastă de ardei copți cu vinete – picantă sau dulce?
Ingrediente pentru ajvar macedonean
Deoarece am preparat acest ajvar în Olanda (fiind în vizită la fiica mea care studiază acolo) am cumpărat ardei roșii grași, cărnoși. Printre ei am pus și ardei kapia.
Vinetele olandeze din supermarket sunt micuțe și se vând la bucată așa că am folosit 2 asemenea bucăți. Este foarte important ca ardeii și vinetele să aibă aromă intensă de fum așa că am făcut un foc mic pe grătarul din curte. În poză vedeți mai multe legume (vinete, ardei verzi) deoarece am avut nevoie pentru consumul curent. Ne-am apucat de lucru seara, pe răcoare :).
Iată vinetele coapte și o parte din ardeii copți pentru ajvar. Am copt mai multe ture. Până de coace o tură de vinete se coc 3 ture de ardei.
Apoi am decojit vinetele și le-am pus la scurs într-o strecurătoare.
Am curățat și ardeii roșii de pieliță și de cotoare și i-am rupt în fâșii. Am pregătit și ardeiul iute crud.
Puteți sări peste acești pași dacă aveți deja ardei copți la borcan sau congelator (rețeta aici) sau vinete coapte puse la borcan sau congelator (rețeta aici).
Mod de preparare ajvar după rețeta macedoneană
Am cântărit ardeii copți (cca. 750 g) și i-am pus în vasul robotului procesor. Am adăugat și ardeiul iute feliat (fără semințe). Eu am pus doar 1/2 din el doarece am dorit un ajvar moderat de picant. Am mărunțit totul preț de câteva secunde. Am turnat deasupra uleiul și am pus sarea cântărită. Am mixat din nou. Au urmat și vinetele coapte și scurse (cca.150 g) și încă o tură scurtă de procesare.
Cât se fierbe ajvarul?
Am răsturnat totul într-o tigaie mai adâncă (sau cratiță largă) și am pus ajvarul la fiert la foc mediu. Am amestecat mai rar la început și mai des din momentul în care a ajuns la fierbere. Nu trebuie fiert mult deoarece componentele lui sunt deja gătite (mai puțin ardeiul iute). Fiind vorba (în cazul meu) de o cantitate mică de ajvar, nu am ținut tigaia pe foc mai mult de 20 de minute din care vreo 10 au fost de fierbere efectivă. M-a interesat ca totul să clocotească în masă și să scadă un pic.
Cum se îmbuteliază și păstrează ajvarul roșu?
Am pregătit un borcan mare sterilizat (vezi aici cum se face) în care am turnat ajvarul fierbinte. V-am spus că am făcut acest ajvar în Olanda iar fiica mea nu a avut alt borcan gol disponibil în afară de „monstrul” aceast cu capac de sticlă și garnitură. 🙂 Bun e și el!
Am avut ca musafiri pe câțiva dintre colegii ei așa că o bună parte din ajvar s-a mâncat aproape imediat, cât a fost cald. E fabulos! O pastă cremoasă, ușor picantă, extrem de gustoasă și de aromată. Se simte bine de tot fumul de la grătarul cu cărbuni, exact cum trebuie!
Acest ajvar se folosește mai mult ca un condiment, ca un ketchup picant și sărat. Merge bine cu cărnuri fripte la grătar dar și cu fripturi la cuptor. Este oferit (în porții mici) pe platourile cu aperitive tradiționale: mezeluri de casă (crud-uscate sau afumate), brânzeturi din lapte de oaie, vacă sau capră. Se poate degusta și pe felii de pâine (uns în strat subțire) dar poate fi inclus și în sandvișuri reci sau calde sau ca sos pentru burgeri delicioși sau pljeskavica sîrbească. Practic se folosește cam ca pasta gulyas ungurească – rețeta aici.
Dacă sunteți amatori de sosuri picante atunci vă recomand și adjika georgiană – pasta iute de ardei cu usturoi (fără fierbere) – vezi aici.
Sau clasicul Erős Pista (pastă iute din ardei cruzi) – rețeta aici.
Cred că v-am stârnit interesul cu această rețetă de ajvar și, dacă tot coaceți vinete și ardei pentru zacuscă, poate testați această pastă cremoasă și picantă!
Aici găsiți mai multe rețete de zacusca