Aluat cu cartofi pentru pâine, chifle, cornuri, pizza sau pogăcele. Cum se face aluat dospit cu cartofi fierți și zdrobiți? La ce folosim aluatul cu cartofi? Rețete de aluat pentru pâine. Rețete de aluat dospit. Rețete cu cartofi.
Ne plac foarte mult cartofii și îi includem adesea și în preparate de brutărie (pâine, chifle) cât și de patiserie sărată (pogăcele, langoși). Tot cu cartofi facem tot felul de găluște: gnocchi sau Nockerl, puțișoare sau vuțerle cu mac sau nucă, Schupfnudeln cu parmezan sau clasicele gălușe cu prune sau gomboți. Vă las la final un link către aceste rețete.
Aluatul cu cartofi are gust și arome deosebite! Cartofii au umiditate care păstrează preparatele proaspete zile în șir (nu li se usucă miezul). Vă arăt mai jos cum am făcut un aluat cu cartofi fierți pe care l-am folosit ulterior la pogăcele cu cheddar și blat de pizza.
Din cantitățile de mai jos rezultă o porție de aluat dospit cu cartofi fierți.
Aluat cu cartofi pentru pâine, chifle, cornuri, pizza sau pogăcele
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire
Timp Total
30 minute
Ingrediente:
Cum se face aluat cu cartofi fierți pentru pâine, chifle, cornuri, pizza sau pogăcele?
Cum se fierb cartofii pentru aluat?
Am fiert cartofii în coajă în apă cu multă sare (2 linguri generoase). Am ales cartofi speciali pentru fiert, cartofi albi, făinoși (din cei pentru piure). Nu fierbem cartofii decojiți și tăiați deoarece se vor umple de apă!
Am curățat cartofii care au fost încă fierbinți și i-am zdrobit cu zdrobitorul de cartofi. ATENTIE! Nu folosiți mixer sau alt procesor alimentar deoarece cartofii devin cleioși! Zdrobiți cartofii bine! Merge mai simplu și mai rapid atâta timp cât cartofii sunt calzi.
Dacă aveți presă specială pentru cartofi (ca cea folosită pentru gomboți) o puteți folosi cu încredere.
Cum se face maiaua pentru aluat cu cartofi fierți?
Am pregătit apoi o compoziție (maia) din apă, drojdie, zahăr și 250 g făină.
Am adăugat cartofii fierți și zdrobiți în această maia. Deja puteți amesteca și cu aparatul de frământat, cu o lingură de lemn sau cu un tel.
Am adăugat uleiul, sarea și apoi, treptat, restul de făină.
Am frământat aluatul și apoi l-am lăsat la dospit într-un bol acoperit cu folie alimentară de plastic. Cam 40 de minute a dospit aluatul dar depinde și de cât de cald este în bucătărie la voi.
La ce folosim aluatul cu cartofi fierți?
Acum nu ne rămâne decât să îl prelucrăm mai departe. Am răsturnat aluatul pe masa de lucru înfăinată. Iată ce frumos a dospit! Cât de fin și molcuț este!
Din acest aluat am făcut pizza (rețeta aici). A ieșit fenomenală!
Am folosit aluatul cu cartofi și la pogăcele cu brânză cheddar sau cașcaval (rețeta aici).
Aici găsiți mai multe rețete de preparate cu aluat cu cartofi fierți.