Aluat dospit cu iaurt și unt – pentru cozonac, gogoși, brânzoaice, cornuri pufoase, melcișori. Cum se face un aluat pufos cu iaurt grecesc? Aluat de cozonac cu iaurt. Aluat de cornuri cu iaurt. Aluat de brânzoaice cu iaurt.
Fac destul de des dospituri dulci sau sărate: cozonaci, gogoși, brânzoaice, cornuri, melcișori, buhte, plăcinte etc. De data aceasta vă prezint o rețetă de aluat dospit cu iaurt și unt, perfectă pentru produse dulci de patiserie. Iaurtul din compoziție ajută la fermentarea (dospirea) aluatului dar contribuie și la frăgezimea lui și la prelungirea prospețimii preparatelor o perioadă mai îndelungată (nu se usucă atât de repede). Am creat acest aluat dospit cu iaurt bazându-mă pe intuiție și experiența în bucătărie. Iartul „tip grecesc” este cât se poate de românesc, adică este produs la noi din lapte colectat de la vaci românești. Numele lui desemnează metoda de preparare: adică este un iaurt gros, stors de zer, strecurat. El se găsește sub diferite branduri și poate avea 2 sau 10% grăsime. Aici este nevoie de iaurtul grecesc gras.
În poza de mai jos vedeți niște melcișori super pufoși umpluți cu dulceață de fructe de pădure și decorați cu glazură simplă. Da, sunt făcuți exact cu acest aluat cu iaurt grecesc iar rețeta lor o găsiți la finalul articolului, alături de multe alte idei de aplicare.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 1,3 kg de aluat dospit cu iaurt din care puteți face o tavă de melcișori sau 2 cozonaci, 2 tăvi de cornuri cu umpluturi de rahat, gem sau brânză, multe gogoși pufoase etc.
Aluat dospit cu iaurt și unt – pentru cozonac, gogoși, brânzoaice, cornuri pufoase, melcișori
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire
Timp Total
1 ora
Ingrediente:
Cum se face rețeta de aluat dospit cu iaurt și unt – pentru cozonac, gogoși, brânzoaice, cornuri pufoase, melcișori?
Ingrediente pentru aluat pufos cu iaurt grecesc și unt topit
Pentru început am pus laptele la încălzit într-o crăticioară. Nu trebuie să fiarbă. Am adăugat zahărul și untul care s-a topit imediat. Am tras deoparte cratița, am pus vanilia și am lăsat totul la răcorit. Amestecul trebuie să fie cald dar nu fierbinte.
Am pregătit făina, ouăle (1 ou întreg și 2 gălbenușuri), iaurtul grecesc scos de la frigider cu 30 de minute în avans, coaja rasă de lămâie, drojdia și sarea.
Un aluat dospit pufos, reușit, are nevoie de un pic de frământare. Pentru aceasta am ales să folosesc un mixer planetar sau un robot de bucătărie. Găsiți aici mai multe modele (cu prețuri variate).
Preparare și frământare aluat cu iaurt grecesc
Peste laptele călduț din cratiță am pus drojdia uscată și 2 linguri de făină (din cele 700 g cântărite). Am lăsat totul deoparte 10 minute cât să se activeze drojdia. Apoi am transferat totul în bolul de inox al robotului. Am adăugat ouăle, iaurtul grecesc și coaja rasă de lâmâie.
Am echipat robotul cu cârligul pentru frământat aluaturi și cu capacul de plastic anti-stropire. Apoi am adăugat în bol restul de făină și sarea cântărită (7 g înseamnă 1% față de făină). Sarea este foarte importantă deoarece ea dă savoare preparatelor dulci și le echilibrează. La pâine pun 2% sare.
Am frământat aluatul la viteză medie timp de 5 minute. Am făcut pauză 5 minute pentru a permite relaxarea rețelei de gluten și am reluat frământarea pentru alte 5 minute. Gata! Am obținut un aluat moale dar legat.
Dospirea aluatului cu iaurt grecesc și unt
Am centralizat aluatul în mijlocul bolului desprinzându-l de pe pereți cu o spatulă. Am acoperit bolul cu folie de plastic și am lăsat aluatul la dospit până ce și-a dublat volumul. Dospirea depinde de temperatura ambientală din bucătăria fiecăruia.
Am răsturnat aluatul pe masa înfăinată. Este un aluat grozav de ușor de lucrat, neted, plin de bule de gaze. Din acest aluat dospit cu iaurt se pot face cozonaci, cornuri pufoase cu gem, rahat, brânză sau ciocolată, gogoși minunate, brânzoaice dulci sau plăcinte dulci cu diferite umpluturi.
Utilizări aluat dospit cu iaurt și unt – pentru cozonac, gogoși, brânzoaice, cornuri pufoase, melcișori
Eu l-am folosit la niște melcișori pufoși umpluți cu dulceață de fructe de pădure – rețeta aici.
Nu uitați de faptul că acest aluat are nevoie de o a doua dospire (în tavă sau pe masa de lucru)! Dacă faceți cozonaci, atunci aceștia se umplu, se împletesc, se așază în forme și se lasă la dospit până ce umplu formele. Dacă faceți cornuri umplute sau brânzoaice, atunci acestea se lasă la dospit 20-30 de minute în tavă (acoperite cu plastic). Dacă faceți gogoși, atunci întindeți foaia de aluat (1 deget grosime) pe masa înfăinată, decupați gogoșile cu forma sau paharul și le lăsați la dospit pe masă alte 20-30 de minute (acoperite cu folie de plastic).
Sunt sigură că veți testa această rețetă de aluat dospit cu iaurt și unt și că veți găsi multiple utilizări ale acestuia!
Aici găsiți mai multe rețete de dospituri dulci sau sărate.