Ardei copți umpluți cu carne și cușcuș sau tărhană – la cuptor. Rețeta de ardei umpluți cu carne tocată, cușcuș și sos de roșii. Cum se fac ardeii umpluți la cuptor? Rețete cu ardei grași sau kapia. Rețete de vară.
Am făcut recent acești ardei copți umpluți și am fost foarte încântată de rezultat! Cum să nu fie buni când au aroma și savoarea tipică ardeilor copți pe plită iar umplutura lor este fragedă și suculentă? Nu mai spun de sosul delicios și de rondelele de roșii coapte la cuptor!
Practic am adaptat rețeta clasică de ardei umpluți a străbunicii mele Victorita din Ardeal – vezi aici. Ea ne-a învățat să rumenim ușor ardeii umpluți înainte de a-i pune la fiert în sos. Ei bine, au am decis să coc în prealabil ardeii și apoi să-i scobesc și să-i umplu.
În mod normal lumea pune orez în umplutura de carne tocată din ardei sau sarmale. Eu am decis să înlocuiesc orezul cu cușcuș. În Ardeal și Banat se mănâncă des cușcuș, tărhane sau răzălăi pe post de garnitură lângă fripturi sau mâncăruri cu sos (papricaș, tocăniță, escalop etc). Rețeta lui o găsiți aici. În cele ce urmează vă veți lămuri la ce mă refer.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4-5 ardei copți umpluți cu carne și cușcuș.
Ardei copți umpluți cu carne și cușcuș sau tărhană – la cuptor
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 60 minute
Timp Total: 2 ore
Ingrediente:
Cum se face rețeta de ardei copți umpluți cu carne și cușcuș sau tărhană – la cuptor?
Cum se coc ardeii grași pentru umplut?
Am copt ardeii pe plită metalică așezată direct peste flacăra aragazului. Am lucrat la foc maxim și am întors ardeii pe toate părțile. Ei trebuie să aibă pete negre de arsură dar să nu fie copți complet ci să rămână mai tari. Eu am copt 6 ardei dar doar pe 4 i-am umplut. Pe ceilalți 2 i-am folosit la altceva.
De aceea nu i-am pus la răcorit sub capac (cum fac în mod normal) ci pe o farfurie. Astfel pereții ardeilor copți nu se înmoaie excesiv de la aburi.
După vreo 30 de minute am decojit cu grijă ardeii copți.
Ingrediente pentru umplutura ardeilor grași copți
Într-un bol încăpător am pus carnea tocată. Alături vedeți cepa verde și usturoiul (1 fir), verdeața (pătrunjel, mărar) precum și punga de cușcuș. Găsiți cușcuș în supermarketuri.
Acesta nu este similar cu couscous-ul marocan care este mult mai fin și se prepară din griș de grâu. Ce numim noi cușcuș (în Ardeal și Banat) sunt, de fapt, niște paste mărunte (bobițe) cu ou în compoziție. Puteți folosi și alte paste mărunte: steluțe, alfabet, risoni, orzo etc.
Cușcușul sau tărhana se prepară și acasă dintr-un aluat mai tare decât cel de tăieței iar rețeta o găsiți aici. Puteți folosi la această rețetă de ardei copți umpluți și tărhană sau răzălăi de casă.
Ca să nu se creeze confuzii, vă las aici și rețeta couscous-ului marocan (mărunt, care NU se fierbe) – vezi aici. Deci NU pe acesta îl folosim în rețeta de ardei copți umpluți.
Mod de preparare ardei umpluți cu cușcuș călit cu ceapă și carne
Într-o tigaie largă (antiaderentă) am pus la călit cușcușul cu puțin ulei. Am lucrat la foc mic și am amestecat constant pentru nu a-l arde. Ideea e ca bobițele de cușcuș, tărhană sau razalăi să devină aurii. Nu le rumeniți prea tare! Peste ele am pus ceapa și usturoiul tocate și un praf de sare. Am continuat călirea până ce bobițele de cușcuș au devenit roșcate (pe alocuri) și ceapa s-a înmuiat.
Am turnat cca. 300 ml de apă caldă peste cușcuș și am amestecat totul cu lingura. De-acum el trebuie să fiarbă cca. 5 minute, la foc mic. Nu vrem să fierbem complet cușcușul deoarece el se va mai găti și împreună cu carnea din acești ardei copți umpluți. Așa că am stins focul și am tras tigaia deoparte. Am lăsat totul la răcorit vreo 20 de minute, timp în care cușcușul se umflă și absoarbe lichidul din jur.
Dacă l-ați lăsa la fiert încă vreo 3-4 minute (cu încă 100 ml de apă) atunci ați obține o garnitură minunată, gata de servit alături de cărnuri fripte, chiftele etc. Fiica mea este mare amatoare de cușcuș cu legume (în care pun și morcov ras) iar rețeta lui o găsiți aici.
Cum se face compoziția de carne tocată cu cușcuș sau tărhană pentru ardei copți umpluți?
După ce cușcușul și ceapa călite s-au răcorit le-am pus peste carnea tocată din castron.
Am adăugat verdeața tocată (pătrunjel, mărar) precum și sare și piper negru proaspăt măcinat. Ou nu pun la compoziția de ardei umpluți. Am frământat bine totul cu mâinile sau cu o lingură și am obținut o compoziție perfectă pentru a umple cu ea ardeii copți.
Am tăiat câte un căpăcel fiecărui ardei copt. Am curățat ardeii de cotoare și semințe dar am recuperat și pulpa rămasă în jurul codiței (am tocat-o cu cuțitul).
Am umplut bine fiecare ardei copt cu compoziția de carne și tărhană. În funcție de dimensiunile ardeilor, umplutura ajunge pentru 4-5-6 ardei.
Eu am umplut 4 ardei foarte mari dar mi-a rămas umplutură pentru încă unul. Din ea am format 5-6 perișoare. Am ales o cratiță mai înaltă în care am pus 400 ml de passata de roșii (suc gros) sau o conservă de roșii cuburi + 400 ml de apă caldă și un praf de sare. Am aranjat ardeii umpluți în cratiță. Am preîncins cuptorul la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz.
Printre ardei am strecurat perișoarele formate din restul de umplutură. Am acoperit ardeii cu câte o rondea de roșie și am stropit totul cu un fir subțire de ulei + un pic de sare. După cum se vede, lichidul din cratiță trebuie să ajungă până la marginea superioară a ardeilor umpluți. Dacă e cazul mai puteți completa cu suc de roșii și apă.
Cum se gătesc ardeii umpluți la cuptor?
Am dat cratița cu acești ardei copți umpluți la cuptorul preîncins și i-am gătit cca. 50-60 de minute (fără capac). La mijlocul timpului am întors cratița cu ardei pentru a su rumeni uniform la suprafață. Ce arome faine am în bucătărie! Am scos cratița din cuptor și am lăsat ardeii la răcorit vreo 10 minute. În acest timp ei mai absorb din lichidul din jur.
Servire ardei copți umpluți cu carne și cușcuș sau tărhană – la cuptor
Ardeii copți cu umplutură de carne tocată și cușcuș se servesc fierbinți. Nouă ne place să-i garnisim cu smântână groasă. Tare faini au ieșit! Ardeiul copt are gust și arome grozave, umplutura cu cușcuș este fragedă și gustoasă iar sosul de roșii s-a îngroșat și este delicios!
Perișoarele nu s-au împrăștiat la fiert ci și-au păstrat forma, deși nu conțin ou. O mâncare faină de vară care poate fi ușor reîncălzită în zilele următoare.
Am mai folosit cușcuș și la o musaca delicioasă de vinete cu ardei copți, roșii, carne tocată și crustă gratinată de brânză – rețeta aici.
Iată un papricaș de pui servit cu garnitură de cușcuș simplu – rețeta aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acești ardei copți umpluți cu carne și cușcuș sau tărhană și că veți testa rețeta noastră!