Ardei cu carne și brânză în sos de roșii gratinați la cuptor. Ardei umpluți cu carne tocată, sos de roșii și telemea sau feta. Cum se fac ardeii gratinați cu carne călită, ceapă și usturoi? Rețete de ardei umpluți. Rețete cu carne tocată.
Am făcut acești ardei cu carne și brânză în sos de roșii pornind de la rețeta turcească de karniyarik: vinete la cuptor umplute cu carne tocată, legume și roșii. (vezi aici)
Ardeii gratinați cu brânză sunt complet diferiți față de ardeii umpluți clasici care se fac cu carne crudă și orez și se fierb în zeamă multă (rețeta aici).
Aici este vorba despre jumătăți de ardei gras (sau kapia, gogoșari) care sunt umplute cu un sos delicios de carne tocată călită cu ceapă, usturoi, ierburi aromatice și sos gros de roșii. Italienii fac genul acesta de „peperoni ripieni al forno” care pot fi umpluți cu carne și/sau legume și brânză. Nu-i așa că arată grozav?
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții de ardei cu carne și brânză (calculând câte 2 jumătăți de ardei/persoană).
Ardei cu carne și brânză în sos de roșii gratinați la cuptor
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 50 minute
Timp Total: 1 ora 50 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de ardei cu carne și brânză în sos de roșii gratinați la cuptor?
Ingrediente pentru ardei umpluți cu carne tocată, brânză și sos de roșii – la cuptor
Am pregătiti ardeii grași, ceapa, usturoiul și carnea tocată. Eu am folosit carne de porc dar puteți alege și mix vită/porc sau carne tocată de pasăre (curcan, pui). Dacă nu aveți ceapă verde atunci o înlocuiți cu o ceapă veche mai mare.
Am tocat ceapa veche, usturoiul și partea mai albă din ceapa verde. Cozile le-am păstrat pentru mai târziu.
Am tăiat ardeii în jumătăți și i-am curățat de cotoare și semințe.
Mod de preparare ardei umpluți cu carne tocată călită, brânză feta sau telemea și sos gros de roșii – gratinați la cuptor
Cum se face umplutura de carne tocată cu ceapă, usturoi și passata de roșii?
Am încins bine de tot o tigaie largă și am pus în ea carnea tocată. Dacă aveți carne slabă atunci puneți 1 lingură de ulei.
Am lucrat la foc mic și am amestecat constant cu o spatulă ca să desfac mereu cocoloașele. Ideea e ca această carne să de rumenească, nu doar să se înăbușe în suc propriu. La început ea lasă apă dar ulterior aceasta se evaporă și începe procesul de rumenire care dă savoare preparatului final. Etapa aceasta durează cca. 10 minute. Apoi am pus ceapa și usturoiul tocate și am asezonat cu sare și piper negru măcinat. Am redus focul la mediu și am sotat totul până ce ceapa a devenit translucidă (călită, nu rumenită).
Din cei 700 ml de passata de roșii am turnat jumătate peste carne (adică 350 ml). Am adăugat și o cană de apă caldă și am lăsat totul la fiert vreo 5 minute. Am asezonat umplutura ardeilor cu oregano uscat iar spre final am pus în tigaie și cozile de ceapă verde tocate.
Am stins focul și am tras tigaia deoparte. Ce arome grozave are această carne tocată călită cu ceapă, usturoi și roșii! E ca un sos de paste sau de musaca. Am gustat de sare și piper și am corectat asezonarea.
Cum se umplu ardeii cu sosul de carne cu roșii, ceapă și usturoi?
Am pus cuptorul la preîncins la 180 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie spre înaltă la cele cu gaz. Am ales o tavă rotundă antiaderentă de cca. 28-30 cm diametru (poate fi și o tavă dreptunghiulară de cca. 20×30 cm). Trebuie să aibă adâncime de măcar 3-4 cm. În ea am turnat restul de passata de roșii (350 ml) diluată cu 200 ml apă. Am presărat oregano uscat și un pic de sare.
Am aranjat jumătățile de ardei în tavă, peste sos. Chiar dacă acum unele sunt suprapuse veți vedea că se vor așeza bine deoarece, în timpul coacerii, ardeii vor scădea.
Umplutura de carne s-a mai răcorit între timp așa că am putut trece la umplerea ardeilor.
Am umplut cu vârf fiecare ardei cu sos de carne tocată astfel încât să o folosesc pe toată. Și ea va mai scădea la cuptor.
Coacere și gratinare ardei umpluți cu carne și brânză în sos de roșii
Am dat la cuptor tava cu acești ardei umpluți cu carne și brânză și i-am copt cca. 30 de minute la 180 C (cuptor preîncins). Așa arată în fază intermediară. Așa cum am anticipat, ardeii și carnea din ei au scăzut și s-au așezat perfect în tava cu sos.
Am rupt în bucățele brânza (eu am avut feta dar e foarte bună și telemeaua românească) și am presărat-o peste ardei.
Am dat din nou tava la cuptor și am gratinat ardeii umpluți pentru alte 15-20 de minute sau până ce brânza se rumenește ușor la margini. Gata!
Servire ardei gratinați umpluți cu carne, brânză feta sau telemea și sos de roșii
Ardeii umpluți și gratinați se servesc fierbinți, imediat ce au ieșit din cuptor. Carnea este fain rumenită, brânza feta s-a aurit pe margini iar sosul de roșii este gros și aromat.
Tare mult ne-a plăcut această combinație cu arome mediteraneene!
Vreau să vă mai spun că acești ardei cu carne și brânză sunt delicioși și reci, la temepratura camerei. Ei pot fi și reîncălziți a doua zi la cuptor sau la microunde.
Merg bine cu pâine, orez simplu fiert sau cu couscous – rețeta aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acești ardei umpluți gratinați la cuptor și că veți încerca rețeta noastră!
Vă recomand și rețeta turcească de rulouri cu vinete, carne tocată și ardei copți (tot la cuptor) – rețeta aici.
Dacă sunteți amatori de ardei umpluți atunci aici găsiți toate variantele posibile: clasici (fierți în oală), gătiți la cuptor, umpluți cu carne de pasăre, ardei umpluți de post sau tip aperitiv (umpluți cu brânză) etc.