La ciorba sau la o varza calita intotdeauana merge un si o portie de ardei iuti in otet. Mie imi plac foarte mult ardeii iuti si vara ii consum inclusiv daca mananc o branza cu rosii, o friptura sau o salata verde. Ardeiul iute are si proprietati medicinale, arde grasimile si subtiaza sangele.
In reteta de mai jos am folosit ardei iuti din gradina, unii au fost picanti alti dulci insa a mers combinatia de minune. Zaharul este optional, se poate inlocuii si cu miere si aceste doua ingrediente sunt utilizate de obicei pentru a lua iuteala ardeiului iute, deci daca va plac picanteriile nu puneti deloc zahar sau miere.
Ingrediente ardei iuti in otet la borcan:
Mod preparare ardei iuti la borcan in otet:
Ardeii iuti se spala bine si se aleg cei moi si cei loviti. Se sterilizeaza borcanele la cuptor timp de 30 de min sau se fierb bine 5 min in apa clocotita.
In borcanele sterilizate se pune 1 catel de usturoi, o feliuta de ceapa (julien), 1 lingurita boabe de mustar, 6-7 boabe de piper.
Se aseaza apoi ardeii iuti in borcane insa nu-i indesati/aglomerati prea mult. Deasupra se mai pune cate o feliuta de ceapa rosie.
Intr-o oala se pune la fiert otetul impreuna cu sarea, zaharul, foile de dafin, apa si otetul balsamic. Se tine pe foc pana incepe sa clocoteasca.
Cand incepe sa fiarba se ia de pe foc si se toarna fierbinte in borcane.
Nu puneti capacele imediat, acestea se pun a doua zi. Intre timp ardeii vor mai trage din otet si va trebuii sa mai completati. Borcanele se umplu otet pana acopera de tot ardeii.
Se tin la loc racoros.