Baba ganoush (ghanoush sau ghanouj) este o rețetă de salată de vinete cu tahini și usturoi, în stil oriental. Dacă vă întrebați cum se fac celebrele vinete baba ganoush și cum se coc corect vinetele pentru salată, aici veți găsi răspunsurile. De asemenea, puteți explora și alte rețete delicioase cu vinete sau descoperi diverse rețete de meze levantine.
Salata de vinete baba ganoush (ghanoush sau ghanouj) face parte din zestrea culinară a regiunii levantine din Orientul Apropiat, fiind una dintre gustările clasice numite „meze”. Această specialitate este populară în țări precum Liban, Siria, Iordania, Israel, Palestina și anumite regiuni din Turcia, unde este cunoscută sub denumirea de „babaganuş” sau „abugannuş”. Tradiția coacerii vinetelor pe jar sau pe plită și diversele moduri de preparare a miezului alb al vinetelor provin din aceste culturi culinare. Baba ganoush are o textură similară cu salata de vinete „românească”, însă oferă arome și gusturi cu totul diferite. Este o salată potrivită pentru post și este compatibilă cu dieta vegană.
Rețeta autentică a baba ghanouj constă în vinete coapte și tocate, pastă de susan (tahini), usturoi, lămâie, ulei de măsline și sare. Acestea sunt ingredientele de bază care conferă savoare și textură acestei delicioase salate (sursa). În anumite regiuni, se adaugă condimente orientale precum chimionul sau cuminul, precum și semințele de coriandru pentru a adăuga arome suplimentare. Uneori, se pun și frunze de pătrunjel verde pentru o notă de prospețime. De menționat că există și variante mai complexe ale salatei de vinete numită mutabbal, care include adițional usturoi, ceapă și iaurt.
Din cantitățile de mai jos veți obține aproximativ 4 porții de baba ganoush sau salată de vinete cu tahini și usturoi, în stil levantin:
Baba ganoush (ghanoush sau ghanouj) – rețeta de salată de vinete cu tahini și usturoi, în stil oriental
Timp de preparare:
10 minute
Timp Total
10 minute
Ingrediente:
Pentru decor
Cum se face baba ganoush (ghanoush sau ghanouj) – rețeta de salată de vinete cu tahini și usturoi, în stil oriental?
Cum se coc corect vinetele pentru salată?
Cel mai important este ca vinetele să aibă coaja arsă (carbonizată) deoarece aceasta dă savoare miezului care va fi folosit ulterior la prepararea salatei baba ganoush. Nici nu are sens să vă apucați de treabă dacă nu coaceți vinetele pe aragaz, pe plită sau pe grătar cu flacără deschisă! Eu am copt mai multe vinete deoarece le-am folosit și la altceva.
După coacere am decojit vinetele și am pus miezul lor la scurs într-o strecurătoare
Varianta prescurtată este folosirea vinetelor deja conservate la borcan sau congelate.
Ingrediente pentru vinete baba ghanoush
Eu le-am făcut afară, apoi le-am curățat și scurs bine de tot. Apoi le-am tocat din cuțit. Am pregătit pasta de susan (tahin, tahina sau tahini), usturoiul și lămâia. Pasta se susan se găsește și la noi în majoritatea supermarketurilor. Puteți face tahini și acasă, din semințe de susan.
Pasta de susan trebuie amestecată bine cu lingura deorece este separată (are uleiul la suprafață). După deschiderea borcanului acesta se păstrează la frigider și se consumă cât mai repede deoarece altfel pasta tahini poate râncezi. Mirosiți și gustați tahini înainte de utilizare: el trebuie să aibă gust și arome plăcute de susan prăjit. Dacă are gust înțepător și miros neplăcut înseamnă că e rânced și trebuie aruncat.
Mod de preparare salată de vinete baba ganoush cu tahini (pastă de susan), usturoi, lămâie și ulei de măsline
Într-un bol am pus vinetele tocate, pasta de susan (tahini) și un praf de sare. Am mixat totul cu mixerul de mână. Am turnat treptat uleiul și am continuat mixarea. Nu se pune mult ulei la salata de vinete baba ganoush deoarece tahini este foarte gras, uleios. Am picurat treptat și zeama de lămâie. Sarea și lămâia se pun după gust și e mai bine să le dozați treptat.
Zeama de lămâie deschide culoarea salatei și îi echilibrează și grăsimea din ea. Ultimul adăugat a fost usturoiul zdrobit (dat prin presă). Am mai mixat câteva secunde și gata!
Salata cremoasă de vinete cu usturoi sau baba ghanouj poate fi decorată și servită!
Dacă nu o serviți imediat atunci o transferați la frigider în cutii de plastic cu capac. Ea se păstrează foarte bine 3-4 zile.
Servire baba ganoush (ghanoush sau ghanouj) – rețeta de salată de vinete cu tahini și usturoi, în stil oriental
Am transferat salata de vinete baba ganoush într-un castron potrivit și am pregătit semințele de susan pentru decor. Acestea își intensifică aromele și gustul dacă sunt încălzite un pic într-o tigaie (fără ulei).
Nu mi-a rămas decât să decorez vinetele baba ganoush: am stropit salata cu un pic de ulei de măsline și am presărat-o cu semințele răcorite de susan copt. Ce arome! Ce cremozitate! Ce gust! Iată cum o salată de vinete de post poate fi deosebit de savuroasă și de cremoasă!
În mod tradițional baba ghanouj se servește cu lipii arăbești încălzite în tigaie sau cu pite (turte). Nu este greșit dacă o mâncați unsă pe felii de pâine proaspătă și o însoțiți cu roșii sau ardei grași.
ePoftă bună!
Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.