Big Mac Roll – rețeta de ruladă cu umplutură de burger cu brânză Cheddar și sos cremos. Cum se face ruladă hamburger cu sos Big Mac și aluat de pizza? Rețeta de burger rulat în foaie de aluat dospit. Plăcintă rulată cu umplutură de hamburger. Rețete de burgeri de casă.
Sunt sigură că v-am făcut deja poftă cu imaginile acestui Big Mac Roll și că sunteți curioși cum l-am preparat! Este o foaie pufoasă din aluat de pizza umplută ca un burger: cu carne tocată rumenită, brânză Cheddar, ceapă, salată verde, castraveți murați, roșii și mult sos cremos! Nouă ne-a plăcut foarte mult și vom mai repeta experiența!
Am văzut rețeta de „Big Mac Rolle” pe blogurile culinare germane (aici) dar am adaptat-o după gustul meu. Ei făceau o foaie de ruladă cauciucată pe care eu am înlocuit-o cu aluat de pizza. Și bine am făcut! Mi-a ieșit o ruladă pufoasă, gustoasă și aromată!
Aici vedeți și un scurt video de pe contul meu de Instagram
Din această ruladă Big Mac de 40 cm lungime ies 8-10 porții generoase! Gândiți-vă cât ar costa același număr de burgeri comandați în oraș!
Big Mac Roll – rețeta de ruladă cu umplutură de burger cu brânză Cheddar și sos cremos
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 8 minute
Timp Total: 1 ora 8 minute
Ingrediente:
Cum se face Big Mac Roll – rețeta de ruladă cu umplutură de burger cu brânză Cheddar și sos cremos?
Prepararea aluatului de pizza pentru rulada Big Mac
Am preparat o jumătate de porție de aluat de pizza – vezi aici rețeta pe larg. Pe scurt: am pus făina în bolul robotului, am făcut o adâncitură în ea în care am pus apa și drojdia. Am lăsat totul nemișcat 10 minute după care am adăugat sarea (nu direct peste drojdie) și am început să frământ aluatul cu cârligul special al robotului. Frământarea a durat cca. 10 minute, la viteză medie. Am obținut un aluat moale pe care l-am lăsat la dospit până ce și-a dublat volumul (acoperit cu plastic).
Ingrediente pentru umplutura ruladei Big Mac cu carne tocată de vită/porc
Între timp m-am ocupat de umplutura acestui Big Mac Roll. Am folosit carne tocată amestec (vită cu porc) dar originalul ar fi doar cu carne de vită. Am decojit cepele și usturoiul.
Am tocat cepele și am mărunțit usturoiul.
Cum se rumenește carnea tocată cu ceapă și usturoi?
Am încins bine de tot o tigaie largă, antiaderentă. Am pus în ea carnea tocată și am amestecat-o bine, la foc mare, încercând să rumenesc cât mai bine granulele de carne. Carnea de porc lasă grăsime dar, dacă folosiți doar vită, va trebui să puneți 1 lingură de ulei peste ea. În prima fază carnea se albește, lasă apă, se înăbușă. Apoi, la foc mare, apa se evaporă și începe rumenirea cărnii (adică reacția Maillard de caramelizare). Acolo e savoarea! Am adăugat ceapa și usturoiul și am asezonat carnea cu sare, piper și un pic de oregano uscat. Am redus focul de sub tigaie la mediu și am acoperit-o cu un capac. Ceapa și usturoiul lasă apă și devin sticloase, fără să se ardă! Eu am pus 100 ml de apă caldă ca să se deglaseze tigaia de micile fragmente rumenite lipite de ea.
După 10 minute compoziția tip burger din carne tocată este gata! Am stins focul și am tras tigaia deoparte. O vom reîncălzi scurt înainte de umplerea ruladei.
Pregătirea celorlalte componente ale Big Mac roll
Ca să nu pierd vremea, mi-am făcut mis-en-place cu restul componentelor necesare umplerii ruladei Bic Mac: am pregătit ceapa roșie, castraveții murați, roșia, brânza Cheddar și salata verde (mix la pungă).
Am ras mare brânza Cheddar, am feliat subțire ceapa, roșia și castraveții murați. Salata era deja ruptă în bucăți.
În câteva minute am preparat și sosul cremos Big Mac – vezi aici rețeta.
Mod de preparare ruladă Big Mac cu carne tocată de vită sau amestec, aluat de pizza și topping de cheddar, roșii, castraveți murați, ceapă și salată verde
Cum se întinde și coace foaia ruladă din aluat de pizza?
Bun! Aluatul pentru ruladă a dospit așa că am trecut la prelucrarea lui. Mai întâi am pus cuptorul la preîncins la 220 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz. Am răsturnat aluatul dospit de pizza pe masa de lucru înfăinată și l-am întins sub formă de foaie de 30×40 cm.
Am topit un pic de unt pe care l-am sărat ușor. Am pregătit semințele de susan, parmezanul ras și organo uscat.
Am transferat foaia de aluat pe o tavă așternută cu hârtie de copt și am înțepat-o din loc în loc.
Apoi am uns-o la suprafață cu untul topit. Am presărat-o cu semințe de susan, parmezan și oregano uscat.
Am introdus tava cu aluatul de pizza pentru ruladă în cuptorul bine încins (pe șina cea mai de jos) și l-am copt 7-8 minute la 220 C. Cel mai bine este să urmăriți gradul de rumenire ale foii ca să nu se ardă! La mine a arătat așa cum vedeți mai jos.
Am scos tava din cuptor și am acoperit aluatul cu o altă coală de hârtie de copt după care l-am răsturnat pe ea. Foaia este moale, cu margini mai tari. Ea se va înmuia de la sos și umplutură.
Umplere ruladă Big Mac cu carne tocată rumenită, legume, brânză și sos cremos
Acum trebuie să ne mișcăm repede, cât foaia ruladă este caldă! Am uns-o cu câteva liguri bune de sos Big Mac pe care l-am întins bine, lăsând în partea superioară o margine liberă de 5-6 cm. Au urmat carnea tocată din tigaie (reîncălzită 2-3 minute) și brânza Cheddar rasă.
Am continuat umplerea acestui Big Mac Roll cu feliile de ceapă, de roșie, de castraveți murați și cu salata verde.
Am încheiat cu alte câteva linguri de sos Big Mac puse din loc în loc peste stratul de salată.
Cu ajutorul hârtiei de copt am rulat foaia cu umplutură de burger Big Mac.
Am înfășurat-o complet în hârtie de copt și am lăsat-o să stea 5 minute ca să se „împrietenească” un pic componentele ei. Puteți să o puneți pe o tavă și să o mai introduceți 5 minute în cuptorul decuplat, dar rămas cald de la coacerea foii.
Servire Big Mac Roll – rețeta de ruladă cu umplutură de burger cu brânză Cheddar și sos cremos
Gata! La masă! Muream toți de poftă și de nerăbdare să gustăm din acest Big Mac Roll! Am tăiat rulada cu cuțitul zimțat pentru pâine.
Cât de faină e în secțiune! Foaia ruladă din aluat de pizza este moale, pufoasă și gustoasă iat umplutura de burger este bestială!
Am garnisit rulada Big Mac cu un pic de sos, cu salată verde și roșii. Tare bună a fost!
Gândiți-vă și la costuri: din acest Big Mac Roll ies 8-10 felii de cca. 4-5 cm grosime! Te saturi bine cu una! Hai, să zicem că bărbații o cer și pe a doua, dar și așa, costurile sunt o fracțiune din prețul a 8 sau 10 burgeri comandați în oraș! În plus, am păstrat o bucată mare de ruladă la frigider (2-3 zile) înfășurată în hârtie și pungă și am reîncălzit felii din ea la microunde. Ca și proaspătă a fost!
Dacă sunteți amatori de burgeri de casă atunci aveți aici mai multe rețete: de somon (rețeta aici), de curcan (rețeta aici) sau cu cheeseburger de vită (rețeta aici).
Sau Chicken Burger (burger de pui – rețeta aici) + hamburger clasic de vită (rețeta aici).
Aici găsiți mai multe rețete cu carne tocată: chiftele, rulade, cârnați, paste, pateuri, plăcinte etc.