Blanquette de vitel (tocanita alba sau ciulama de vitel) la slow cooker. M-am tot gandit si sucit cu privire la utilitatea unui slow cooker (crock pot) – acea oala electrica cu 2-3 viteze (incet, si mai incet si foarte incet) care gateste mocaneste dar sigur orice bucata indaratnica de carne.
Am evaluat mental ce-as putea gati in ea: vita (gulas traditional, bourguignon, blanquette, scazuta cu ceapa), si inimi (sigur il voi face mai des), , pulpe de rata inabusite in propria untura (), din pulpa de porc, escalop cu ciuperci sau .
Cred ca imi mai vin idei si pe parcurs. Am uitat de sarmale (pe care le fac si vara, cu varza dulce oparita si acrite cu rosii proaspete).
Am studiat piata cu privire la preturi, producatori si dimensiuni si am ales o varianta englezeasca incapatoare de 6,5L la pret decent. Slow cooker e compus dintr-un vas interior din ceramica glazurata (neagra) si o caracasa exterioara metalica care include spire electrice (care incalzesc oala de ceramica). Smecheria e ca ceramica absoarbe si mentine bine caldura si o si distribuie uniform catre continutul ei. Sansele de ardere sunt zero. Asta daca mancarea are lichid suficient (nu scade deloc la gatire si nici nu scoate aburi si miasme prin bucatarie).
Am ales sa inaugurez azi slow-cooker-ul. Maine (23 Dec) va fi ziua fiicei mele si am destule pe cap: tort, prajituri, saleuri. Vroiam sa gatesc ceva in „background”, ceva care sa nu ma intrerupa din alte „cestiuni arzatoare”. Aveam in cap o tocanita alba de vita: blanquette. In acest clasic frantuzesc a aterizat un rasol fara os, mai nobil – Black Angus. Acompaniat de praz cu aroma delicata, ciuperci sotate in unt si un sos alb la final (roux din unt, faina, lapte si cateva polonice din zeama tocanitei si suc de lamaie). De fapt o ciulama de vitel, cum ar zice romanii.
Timp de gatire: 6 ore pe medium…misto faza! Slow cooker-ul a gatit incetinel dar sigur rezultand o vita frageda de ti se topeste in gura si un sos fenomenal! Fara griji ca se arde, scade lichidul sau ca da afara. Meserie!
Blanquette de vitel
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatire: 6 ore
Timp Total: 6 ore 20 minute
Ingrediente:
Mod de preparare Blanquette de vitel la slow cooker
Slow cooker-ul nu se porneste gol asa ca am inceput cu un strat subtire (1 lingura) de ulei si prazul taiat rondele subtiri. Dupa ce-am asternut prazul pe fundul vasului ceramic am pornit si masinaria pe „mediu”. I-am pus capacul si m-am ocupat de carne. Se taie carnea cuburi cu latura de 3cm si se soteaza rapid intr-o tigaie incapatoare bine incinsa si unsa cu putin ulei. Cand are o culoare rumena potrivita se scoate din tigaie si se transfera peste inelele de praz din slow cooker. Punem iar capacul si ne ocupam de zarzavaturi. Toate se curata de coaja, se spala si se toaca cuburi marunte (sau se dau pe razatoarea mare).
Se pun si zarzavaturile peste carne si praz, se condimenteaza cu sare, piperul boabe, dafinul si crenguta de cimbru si se adauga apa aproape cat sa le acopere. Cheia succesului la slow cooker este lichidul in care se gatesc preparatele precum si temperatura mia mica de 100C care nu duce la evaporarea apei. Deci cata apa pui..cam atat si gasesti dupa 6 ore. Si inca ceva foarte important: NU se tot ridica capacul pentru ca se pierde caldura inmagazinata si intarzie gatirea cu ore intregi. Capacul, fiind de sticla, permite supravegherea mancarii.
Dupa 5 ore de gatit in surdina se pregatesc si ciupercile. Se feliaza subtire si se calesc in putin unt intr-o tigaie apoi se trec si ele in slow-cooker. Se amesteca si se mai lasa 1h. Daca tot am ridicat capacul am si testat o bucatica de carne – era aproape gata dar inca mai avea nevoie de timp.
Sos alb pentru Blanquette de vitel la slow cooker
In ultima ora, chiar inainte de servire, se face dressingul alb cu lamaie. De fapt facem un sos velouté – adica un roux (rantas) diluat cu supa si putin lapte. La sosul Bechamel se pune doar lapte.
Intr-o craticioara mica se pun faina si untul la foc mic. Nu se rumenesc, este suficient sa sfaraie un pic. Se amesteca constant si se stinge cu 200 ml de lapte rece. Daca se fac cocoloase nu e nicio problema – se trage de pe foc si se amesteca viguros adaugand treptat 2-4 polonice din zeama de la mancare. In final se desface frumos si devine un sos alb gros in care se stoarce zeama de lamaie si se adauga totul peste mancare. In reteta originala a sosului se pun si 2-3 galbenusuri crude (eu nu le-am pus).
Se amesteca bine si se vede deja cum se leaga. Se mai lasa 10-15 minute cu capacul pus timp in care se pune masa.
Garnitura pentru Blanquette de vitel
Ca si garnitura merge bine cu orez simplu, cartofi natur sau galuscute de faina (eu am ales ultima varianta).
Rezultatul: Blanquette de vitel – o tocanita parfumata si frageda de vitel! Credeam ca zarzavaturile se vor face praf si va rezulta un sos gros…nici vorba de asa ceva. Cuburile de zarzavat si-au pastrat forma si au cu totul alt gust fata de cele gatite 2-3 ore in oala normala, pe foc. Se serveste in farfurii adanci sau boluri (are sos mult) alaturi de galuscute de faina, orez, cartofi natur sau chiar paste scurte. Noi neam pus cate o lingurita de smantana (direct in farfurie) insa reteta originala prevede si cateva galbenusuri crude frecate in ea. Am sarit peste ele. Merge cu un vin alb sec, rece.