Borș de curcan cu tăieței și multe legume – rețeta sănătoasă, dietetică. Ciorbă din gâturi de curcan cu legume, acrită cu borș. Cum se face borșul din carne de pasăre (curcan, rață, gâscă, pui, găină)? Rețete de ciorbă. Rețete de borșuri de casă.
Daca îmi doresc o supă delicioasă sau o ciorbă sau un borș de curcan (sau de altă pasăre) aleg bucăți de carne cu os. Osul face supa gustoasă așa că spinările, aripile și gâturile sunt perfecte. Cea mai fină carne este cea din proximitatea oaselor și știu asta încă din copilărie. Nu aș face borș sau ciorbă doar din carne macră de pasăre (piept sau pulpe dezosate) deoarece savoarea nu va fi aceeași. În cazul de față am ales gâturi de curcan (însă fără piele) iar ciorba este una dietetică, fără adaos de grăsime.
Cel mai cunoscut este borșul de găină cu tăieței – rețeta aici. Este gustos când se face cu pasăre de țară.
Sunt ardeleancă get-beget și borșurile nu fac parte din moștenirea culinară de familie. Prefer supele limpezi de carne cu tăieței, fie ele de vită (rasol, coadă), pui, găină, rață sau gâscă. Aici vedeți o supă limpede din gât de curcan în care se pot fierbe tăieței sau găluște de griș – rețeta aici.
Mai fac și ciorbe de vițel, pui sau porc însă drese cu smântână, în stil ardelenesc. Și din gâtde curcan se poate face ciorbă a la grec acrită cu lămâie și dreasă cu smântână – rețeta aici.
Tatăl meu este inginer pensionar și a urmat cursurile Politehnicii din București (în anii ’60). A rămas cu o oarecare nostalgie după mâncărurile de la cantina studențească. Printre aceste feluri se aflau și borșurile acre pline de legume și tăiței pe care m-a tot rugat să i le fac… din când în când (adică o dată pe an). Așa că m-am pus pe treabă și, ca să-i fac o surpriză plăcută, am făcut acest borș de curcan. Din păcate tatăl meu nu poate spune același lucru despre „tocături” fiind de pe atunci sătul până peste cap de chiftele, pârjoale, musacale sau perișoare. Nu le suferă nici în ziua de azi.
Borșul de curcan este bun dacă are o mulțime de legume și zarzavaturi. Nu le punem toate deodată deoarece nu putem fierbe si morcovul și broccoli tot atâta timp. Vă explic mai jos care este ordinea în care se adaugă legumele și zarzavaturile în borș sau într-o ciorbă, în general.
Înainte de toate să vedem ce este borșul și cum se prepară în casă. Procedeul se numește „umplerea borșului”, este tradițional în Moldova și se pornește de la zero cu tărâțe de grâu. Iată aici toate sfaturile primite de la o moldoveancă care face borș de casă.
Dacă nu aveți borș sau nu vă place atunci puteți pune zeamă de varză acră (moare) sau nu mai acriți ciorba deloc.
Din aceste cantități rezultă o oală de 3,5-4 l de borș de curcan cu tăieței și multe legume adică vreo 10 porții.
Borș de curcan cu tăieței și multe legume – rețeta sănătoasă, dietetică
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 90 minute
Timp Total: 2 ore
Ingrediente:
Cum se face un borș de curcan cu tăieței și multe legume – rețeta sănătoasă, dietetică?
Cum se pregătesc legumele și zarzavaturile pentru borș?
Am pregătit toate legumele: le-am spălat, le-am curățat. Am curățat și zarzavaturile. Iată și bucățile de gât de curcan: sunt foarte cărnoase, perfecte pentru ciorbă, borș sau supă. În plus am pus și o roșie și un ardei roșu.
Apoi am tăiat zarzavatul (morcovii, rădăcinile de pătrunjel, păstârnac) în cubulețe. Tijele de țelină apio le-am tăiat în rondele, roșia și ardeiul în cubulețe. Am tocat și ceapa Am păstrat întregi buchețelele de broccoli pe care le voi pune doar la final.
Cum se fierbe gâtul de curcan?
Pentru că gâtul de curcan necesită un pic mai multă fierbere am pornit borșul în kuktă (oala sub presiune, oala minune). Am pus în ea gâtul de curcan, o linguriță de sare, una de boabe de piper și am umplut oala cu apă pâna la semnul de 4 litri.
Am lăsat carnea să fiarbă în oala sub presiune timp de 30 de minute din momentul în care a intrat în regimul de fierbere (a început să fâsâie).
Dacă folosiți oală clasică atunci puneți mai întâi gâturile de curcan cu apă și sare și așteptați ca aceastea să fiarbă ca să puteți culege spuma de la suprafață. Apoi se pun boabele de piper și se lasă la fiert vreo 60-80 de minute sau până ce carnea de pe gât este moale, bine fiartă.
Am scos apoi gâtul de curcan și, după răcorire, l-am dezosat. Ies multe fâșii de carne fină de pe el iar acestea se vor întoarce în oala cu borș (chiar la final).
Am strecurat zeama (mai ales din cauza piperului boabe și am transferat-o într-o oală clasică (nu mai am nevoie de cea sub presiune). Am așezat-o pe foc și am adăugat în ea zarzavaturile și legumele tocate în cubulețe.
Am lăsat borșul de curcan la fiert circa 15 minute. Apoi am adăugat mazărea și buchețelele de broccoli. Am mai lăsat ciorba alte 8 minute la fiert – suficiente pentru aceste legume delicate. Am pus și carnea dezosată în oala cu ciorbă și am gustat de sare.
Cum se acrește ciorba de gâturi de curcan cu borș de putină?
După ce au fiert zarzavaturile se adaugă borșul clocotit separat într-o crăticioară. Eu am pus cca. 300 ml de borș dar unii preferă ciorbele mai acre. Nota: borșul se fierbe (separat sau direct în ciorbă) pentru a distruge bacteriile de fermentație care ar putea strica ciorba ulterior. Astfel ea poate fi păstrată (la rece) mai multe zile.
Când acest borș de curcan a început din nou să fiarbă am adăugat în oală și tăițeii de casă. I-am lăsat la fiert cca. 3-4 minute. Aici vedeți cum fac tăiețeii de casă.
Am gustat ciorba de sare și am stins focul. Am presărat-o cu niște pătrunjel verde tocat mărunt.
Servire borș de curcan cu tăieței și multe legume – rețeta sănătoasă, dietetică
Tata a fost foarte încântat de acest borș de curcan! Adevărul este că arată bine, este apetisant și extrem de gustos. O ciorbă plină de legume sănătoase, potrivit de acrișoară.
Dacă sunteți amatori de borșuri vă recomand și borșul din oase și carne de porc – vezi aici.
Borșul de miel cu leuștean (pentru Paști) – vezi aici.
Sau borșul cu perișoare fragede din carne de pasăre – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu acest borș de curcan cu tăieței și că-l veți prepara în curând!
Aici găsiți mai multe rețete cu carne de curcan