Budincă cu mere, brânză dulce de vaci și felii de pâine sau cozonac
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Budincă cu mere, brânză dulce de vaci și felii de pâine sau cozonac0 (0)

Budincă cu mere, brânză dulce de vaci și felii de pâine sau cozonac. Rețeta de budincă de mere caramelizate (coapte) cu cremă de brânză și blat din felii înmuiate de pâine sau cozonac mai vechi. Rețete cu pâine uscată. Rețete cu cozonac uscat. Rețete cu mere. Rețete cu brânză de vaci.

Budinca cu mere, brânză dulce de vaci și felii de pâine sau cozonac îmi aduce aminte de copilărie. Locuiam la Cluj pe acea vreme iar mama făcea foarte des acest gen de budinci cu brânză și stafide la cuptor. Cel mai adesea prepara budinca de cornuri – vezi aici rețeta.

În alte dăți punea deasupra și un strat generos de felii de măr (presărate cu zahăr și cu fulgi de unt) care se coceau și se caramelizau tare fain! Ce arome faine are budinca asta de mere cu brânză!

Un desert foarte gustos care este bun atât cald cât și rece. Ne place tare budinca de brânză cu mere și a doua zi, scoasă de la frigider.

Brânza folosită este una de vaci din comerț (supermarket sau piață) – exact din cea care se folosește la papanași sau brânzoaice. Dacă nu aveți așa ceva puteți să o preparați acasă – vezi aici cum se face.

Din crema de brânză de vaci nu lipsesc aromele (vanilia, coaja rasă de lămâie) dar nici sarea. Fără un pic de sare umplutura nu are gust. Bineînțeles că se pun și ouă, zahăr și smântână.

Merele ar fi fain să fie mai acrișoare dar nu e o problemă dacaă folosiți ce aveți în casă. Feliile de pâine folosite de mine au fost vechi de 3-4 zile dar la fel de bine puteți folosi și cozonacii rămași de la Paști sau Crăciun. Această budincă cu mere este o bună idee de reciclare a acestora.



Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 8-10 porții bune de budincă cu mere, brânză dulce de vaci și felii de pâine sau cozonac. Forma folosită de mine este una destul de mare (35 x 27 x 9 cm). Este nevoie de înălțime deoarece budinca se va umfla la copt ca un sufleu (apoi se lasă când se răcește).

Budincă cu mere, brânză dulce de vaci și felii de pâine sau cozonac

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 1 ora

Timp Total: 1 ora 30 minute

Ingrediente:

 

Cum se face rețeta de budincă cu mere, brânză dulce de vaci și felii de pâine sau cozonac?

Cum se pregătește crema de brânză de vaci cu smântână, stafide și vanilie?

Am ales un castron încăpător în care am pus brânza de vaci (a mea a fost la găletușă). Am adăugat ouăle întregi, smântâna, coaja rasă de lămâie, vanilia și sarea. Am pus două prafuri bune de sare.

Am amestecat totul bine cu o spatulă (puteți folosi și mixerul) și am adăugat stafidele. Am lăsat crema de brânză deoparte 10 minute cât să se umfle un pic stafidele.



Cum se pregătesc merele pentru budincă?

Între timp am spălat merele (5-6 bucăți).

Le-am lăsat cu coajă pe ele, le-am scobit de semințe și le-am feliat. Le-am pus într-un castron și le-am stropit cu zeama stoarsă de la 1/2 de lămâie. Acest suc de lămâie are rol antioxidant și aduce și un gust plăcut acrișor.

Cum se montează budinca cu mere, brânză de vaci și felii de pâine sau de cozonac?

Am pus cuptorul la încins la 170 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Am ales o formă de 35 x 27 x 9 cm pe care am uns-o cu 50 g de unt moale și am tapetat-o cu 50 g de zahăr.

Am așezat în ea feliile de pâine sau cozonac (mai sunt și unele mai mici pe dedesubt). Cam pe un singur rând trebuie să fie și suprapuse parțial. Le-am stropit cu cca. 250 ml de lapte rece.

Desupra lor am turnat toată crema de brânză de vaci cu smântână și stafide. Am scuturat ușor forma ca să iasă aerul dintre feliile de pâine.



Am aranjat șii feliile de măr.

Am încheiat cu presărarea a două linguri de zahăr și distribuirea a 50 g de unt sub formă de fulgi.

Coacerea budincii cu mere, pâine și cremă de brânză dulce cu stafide

Am dat tava cu budinca cu mere la cuptorul preîncins la 170 C și am copt-o 50 de minute. Am întors-o la jumătatea timpului ca să se coacă uniform. În ultimele 10 minute am ridicat temperatura la 200 C ca să se caramelizeze un pic merele (vedeți să nu le ardeți!). Gata!

Am scos tava cu budincă din cuptor. Ce arome de caramel și vanilie!! Nebunie! Budinca cu mere și brânză dulce de vaci s-a umflat ca un sufleu. Este foarte fierbinte și va trebui să așteptăm 30 de minute înainte de a o tăia. Riscăm să ne ardem rău și nici feliile nu ies frumos (se împrăștie cât sunt foarte fierbinți).

Servire budincă pufoasă cu mere caramelizate, cremă de brânză de vaci și pâine sau cozonac uscat

După cele 30 de minute de răcorire relativă (budinca este încă foarte caldă la mjiloc) am pudrat-o cu un pic de zahăr pudră vanilat și am adus-o la masă. Ce bine arată! Imediat s-au întins mai multe mâini care au „furat” câte o felie de măr caramelizat… Oh, ce bune sunt! Le-am zis să mă lase să pozez și pe urmă să strice decorul

Am tăiat foarte ușor budinca cu mere cu ajutorul unui cuțit și al unei spatule. Feliile sunt frumoase chiar dacă sunt calde.



Știți cum se înfige furculița în budinca asta faină? E super pufoasă, cremoasă, vanilată… vis!

Nouă ne place foarte mult budinca cu mere și rece, la temperatura camerei sau chiar după ce a stat la frigider. Totul este aromat, potrivit de dulce și foarte cremos.

Și cum ziceam… s-au creat goluri la suprafața budincii Au rămas locurile feliilor de mere caramelizate.

Aici găsiți mai multe

Dacă sunteți amatori de mere caramelizate atunci veți fi încântați de prăjitura răsturnată cu mere și blat pufos – vezi aici.



Sau de orezul cu lapte și topping de mere caramelizate cu Grand Marnier sau Cointreau – vezi aici.

Cred că v-am făcut poftă cu această budincă cu mere, brânză dulce de vaci și felii de pâine sau cozonac și că o veți preăara în curând!

Aici vedeți ce mai puteți face cu pâinea veche.

Am pomenit despre reciclarea cozonacilor rămași de la Sărbători așa că vă las aici mai multe rețete de budincă de cozonac sau de pâine – vezi aici.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]