Budincă de orez cu mere caramelizate – răsturnată din formă
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Budincă de orez cu mere caramelizate – răsturnată din formă0 (0)

Budincă de orez cu mere caramelizate – răsturnată din formă. Rețeta de budincă de orez cu lapte și mere. Cum se face cea mai pufoasă budincă cu mere și orez, cu zahăr ars? Rețete de deserturi de casă. Rețete cu orez. Rețete cu mere. 

Această budincă de orez cu mere caramelizate reprezintă o versiune mai elaborată a clasicei budinci de orez cu lapte – rețeta aici.

Practic este o combinație între budinca de orez cu lapte și prăjitura răsturnată cu mere caramelizate – rețeta aici.

Budinca mea, rezultată din combinarea celor două rețete de mai sus, este fenomenală! Are textura lejeră a unui sufleu și savoarea unei prăjituri bine însiropate cu zahăr ars! Da, este un desert aspectuos care se servește rece, direct de la frigider. Așa că trebuie să țineți cont de faptul că budinca de orez se poate răsturna din formă doar a doua zi, după cca. 6-8 ore de stat la frigider (cel mai bine peste noapte)! Vă asigur că merită așteptarea!

Am folosit o formă cu volum de 2,5 L (2500 ml sau cm cubi) și a fost cam la limită. Cel mai bine ar fi să alegeți o cratiță sau tavă adâncă cu min. 3 L volum. Cum aflați volumul ei? O puneți goală pe cântar, faceți tara (aduceți la zero) și o umpleți cu apă: câte grame de apă intră în ea, atâția ml sau cm cubi are! NU folosiți forme cu pereți detașabili deoarece se va scurge caramelul în cuptor pe la încheieturi!

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 12 porții bune de budincă de orez cu mere caramelizate.

Budincă de orez cu mere caramelizate – răsturnată din formă

Timp de preparare: 60 minute



Timp de gatire: 1 ora 15 minute

Timp Total: 2 ore 15 minute

Ingrediente:

 

Cum se face Budincă de orez cu mere caramelizate – răsturnată din formă?

Orez cremos cu lapte 

Am făcut o porție de orez cu lapte urmând această rețetă. L-am lăsat la răcit până ce a ajuns la temperatura camerei. Puteți face orezul cu lapte și cu 1-2 zile înainte și să-l păstrați la frigider, în cutie cu capac.

Mod de preparare budincă de orez cu lapte și mere cu zahăr ars (caramel)

Cum se face zahăr ars și cum se tapetează forma de budincă cu el?

Înainte de toate trebuie pregătită forma în care se coace budinca de orez cu mere caramelizate! Ea nu trebuie să aibă încheieturi pe unde s-ar putea scurge siropurile formate în timpul coacerii, iar volumul ei să fie de cca. 3 L (vezi mai sus, deasupra casetei cu ingrediente). Alegem și măsurăm capacitatea formei înainte de a ne apuca de prepararea caramelului!

Am pus 150 g de zahăr într-o crăticioară și l-am transformat în zahăr ars (caramel) cu culoare roșcată.

Imediat am turnat caramelul fierbinte în forma de budincă și l-am întins pe fundul acesteia (prin înclinare sau cu o lingură de lemn). Aveți grijă să nu vă ardeți! Dacă zahărul ars nu este întins uniform și a apucat să se întărească puteți pune forma pe aragaz (la foc mic) și îl retopiți. Am lăsat forma deoparte ca să se răcească zahărul ars: acesta trosnește și mai și crapă în acest răstimp.



Cum se pregătesc merele pentru budinca de orez răsturnată?

Am folosit 6 mere Golden și zeama de la o lămâie (căreia i-am ras mai întâi coaja). Avem nevoie de coajă rasă de lămâie la compoziția de orez, așa că o punem deoparte.

Am spălat și șters merele însă nu le-am decojit. Cojile lor au fibre și sunt pline de gust și arome! Am feliat merele cu un dispozitiv special sau cu un cuțit. Ideea e să scăpăm de cotoarele lor.

Am pus feliile de măr într-un bol și le-am stropit cu zeama de lămâie. Aceasta are rol antioxidant dar conferă și un gust acrișor plăcut merelor Golden care, de felul lor, sunt cam dulci.

Cum se caramelizează merele pentru budinca de orez cu lapte?

An pus cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz. Am aranjat feliile de mere în tava cu zahărul ars răcit. Vedeți că le-am pus în spirală și că am tapetat cu ele și lateralele formei. Nu e bai dacă sunt în 2 straturi! Am distribuit câțiva fulgi de unt peste mere și am dat tava la cuptorul preîncins.

Am copt merele cca. 25 de minute la 200 C sau până ce arată ca cele din poză. În bucătărie miroase a mere coapte, a caramel și a unt!



Cum se face compoziția de budincă de orez cu bezea?

Până s-au caramelizat merele am avut timp să mă ocup de compoziția budincii de orez cu lapte. Într-un castron am pus orezul cu lapte (bine răcorit) și am pregătit ouăle, vanilia și coaja rasă de lămâie (păstrată mai sus).

Am separat cu grijă albușurile de gălbenușuri. Peste orez am pus gălbenușurile, vanilia și coaja de lămâie și am amestecat cu o lingură.

Separat am bătut spumă albușurile cu un praf de sare. Am adăugat 50 g de zahăr și am continuat baterea lor până ce-am obținut o bezea: o spumă densă și lucioasă.

Am încorporat treptat din spumă în orez, amestecând cu grijă, de sus în jos, ca să nu o strivesc. Cam în 3 tranșe se adaugă spuma în orez. Așa arată compoziția de budincă de orez cu mere caramelizate: este lejeră, aerată. Între timp am scos și tava cu merele coapte, dar NU am oprit cuptorul ci l-am setat la 180 C.

Turnare în formă și coacere budincă pufoasă de orez cu mere caramelizate

Am turnat compoziția de budincă de orez cu lapte peste feliile de mere caramelizate și am distribuit deasupra ei 50 g de unt. Vedeți că la mine forma de 2,5 L a fost plină ochi… de aceea am zis să folosiți una ceva mai mare. Am dat tava cu budincă la cuptorul preîncins la 180 C.



Am copt budinca cca. 35-40 de minute sau până ce s-a rumenit frumos la suprafață. Da, ea crește spectaculos, ca un sufleu sau, în cazul meu, ca o ciupercă atomică! Bine că nu a curs în cuptor!

Și, ca orice sufleu, budinca de orez se dezumfla pe măsură ce se răcorește. Dacă nu țineți morțiș să o răsturnați și dacă nu mai puteți de poftă, nu e bai dacă o mâncați caldă, imediat după coacere! E fantastică și așa! Eu am avut răbdare cu ea și am așteptat să ajungă la temperatura camerei, să se dezumfle (să revină în formă). Apoi am acoperit-o cu folie alimentară de plastic și am dat-o la frigider până a doua zi. La rece ea se va întări și va putea fi răsturnată.

Răsturnare din formă și servire Budincă de orez cu mere caramelizate

A doua zi am scos budinca de orez cu mere caramelizate de la frigider, i-am îndepărtat folia de plastic și am acoperit forma cu un platou potrivit. Apoi, cu o mișcare hotărâtă, am răsturnat budinca pe platou. Ta-daa! Ce faină e! În timpul răcirii la frigider se adună sirop sub mere și acestea se dezlipesc ușor de formă. Platoul meu, din păcate, a fost adânc și de aceea zona centrală a budincii e lăsată, are „groapă”.

Hai sp vedem cum se taie minunata budincă de orez cu lapte cu mere și zahăr ars! Perfect!

Iată o felie din acest desert delicios de sezon! Cine dorește poate să orneze budinca de orez cu un pic de frișcă naturală bătută, îndulcită și vanilată. Noi am mâncat-o ca atare și am oftat de plăcere la fiecare îmbucătură! Orezul este foarte spumos, pufos, vanilat… de merele caramelizate și de siropul de zahăr ars nici nu vă mai povestesc! Să încercați neapărat rețeta!



Mai demult am făcut un alt desert grozav (mai rapid): orez cu lapte și mere caramelizate cu Grand Marnier sau Cointreau (lichior de portocale), sos de ciocolată și fulgi de migdale – rețeta aici. Este fabulos!

Vă recomand și o versiune inedită de budincă de orez la multicooker – vezi aici. Are stafide și crustă fain rumenită și merge bine cu un sos de ciocolată!

Aici găsiți mai multe rețete cu orez (sărate și dulci). Fried rice (din poză) se face după această rețetă.

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]