Budincă de pâine cu cașcaval, șuncă, ouă și ceapă verde. Cum se face budincă sărată cu brânză, pâine și cozi de ceapă verde. Un fel de „quiche rapid” cu blat din felii de pâine înmuiate în lapte. Rețete de gustări calde. Rețete cu pâine uscată (veche). Rețete de reciclare a pâinii vechi.
Știți deja că luptăm împotriva risipei alimentare și că îndemnăm publicul să valorifice la maximum ingredientele, să le recicleze. Această budincă de pâine cu cașcaval ne ajută să scăpăm de feliile de pâine uscată, veche. Este o rețetă simplă dar foarte gustoasă și cu rezultat wow! Budinca este moale, pufoasă, are textură de sufleu și crustă gratinată de brânză. În compoziția sosului am pus ouă, smântână, cubulețe de șuncă afumată și cozi de ceapă verde. Aceste elemente pot fi adaptate în funcție de sezon și de ce avem în frigider. Iarna folosim ceapă veche (albă sau roșie) iar afumătura poate fi reprezentată de feliuțe de cârnați, de costiță afumată, șunculiță, kaiser sau bacon.
Pentru această budincă de pâine cu cașcaval m-am inspirat din rețeta tartei cu ceapă și brânză (Quiche a l’oignon sau Zwiebelkuchen) care este populară în Germania și Franța. Aceasta are crustă din aluat fraged iar rețeta ei o găsiți aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă o budincă de pâine cu cașcaval coaptă în formă circulară de 28 cm diametru sau în tavă de 20×30 cm.
Budincă de pâine cu cașcaval, șuncă, ouă și ceapă verde
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 45 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de budincă de pâine cu cașcaval, șuncă, ouă și ceapă verde?
Cum se înmoaie pâinea veche în lapte?
Mi s-au adunat mai multe bucăți de pâine uscată pe care am decis să le reciclez.
Din 2 baghete am făcut o gustare caldă cu brânză și ceapă verde – rețeta aici.
Am tăiat pâinea veche în bucăți potrivite pe care le-am pus într-un castron și le-am acoperit cu lapte rece. Am pus și un strop de sare. Am lăsat pâinea să se înmoaie bine și să absoarbă tot laptele (cca. 20 de minute).
Am tocat cozile de ceapă verde de la 2 legături.
Mod de preparare budincă sărată din felii de pâine uscată
Compoziția de ouă cu smântână, șuncă afumată și cozi de ceapă verde
În alt castron am spart 3 ouă și le-am bătut cu telul. Peste ele am pus cubulețe de șuncă afumată (kaiser, bacon, costiță), smântână groasă, sare, piper și cozile de ceapă verde.
Am amestecat totul cu o lingură.
Montare budincă din felii de pâine uscată cu șuncă, ceapă verde, ouă și brânză
Am pus cuptorul la preîncins la 175 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Am ales o formă de tartă de 28 cm diametru (NU cu fund detașabil!) pe care am uns-o cu unt moale. Puteți folosi și forme rectangulare de 20×30 cm. Am așezat pâinea înmuiată (care a absorbit tot laptele).
Am presărat 1/2 din cașcavalul ras. Eu am folosit Emmentaler deoarece se topește frumos la cuptor, are gust plăcut și aromă specifică. Puteți alege orice alt tip de cașcaval sau brânză care se gratinează frumos: mozzarella mai tare, Gouda, Trapist etc. Telemeaua nu se topește la cuptor ci se usucă.
Am turnat apoi mixul de ouă cu smântână, șuncă și ceapă verde. Am avut grijă să distribui uniform bucățelele de șuncă afumată și de cozi de ceapă.
Am încheiat cu restul de brânză rasă.
Coacerea budincii sărate din felii de pâine cu lapte, ouă, șuncă și brânză
Am dat tava cu această budincă de pâine la cuptorul preîncins și am copt-o 30 de minute. Tare bine miroase în bucătărie! Când am scos forma din cuptor budinca era umflată ca un sufleu! Ce crustă gratinată faină are!
Servire budincă de pâine cu cașcaval, șuncă, ouă și ceapă verde
Această budincă de pâine cu cașcaval se servește caldă, imediat ce a fost scoasă din cuptor. Este clar că se dezumflă în câteva minute dar gustul și aromele ei sunt tot acolo!
Cât de bine arată marginile budincii! Brânză aurie, rumenă, super gratinată!
Iată o felie de budincă de pâine cu cașcaval, cubulețe de șuncă afumată și cozi de ceapă verde! Cum să nu-ți dorești să o guști?
Ai mei au fost foarte încântați de acest „quiche rapid” cu blat din felii de pâine și au cerut câte o porție și seara. Să știți că budinca e foarte gustoasă și rece, la temperatura camerei. Ea se poate păstra 1 zi la cămară (acoperită cu folie) sau 3-4 zile la frigider. Poate fi reîncălzită cu ușurință la cuptorul cu microunde sau poate fi consumată rece.
O versiune rapidă este cea de frigănele uriașe care se fac din cuburi de pâine și se prăjesc la tigaie – rețeta aici.
Tot cu felii de pâine uscată facem budincă cu brânză dulce de vaci și mere caramelizate – vezi aici.
Sau clasica budincă de cornuri cu cremă vanilată de brânză de vaci și stafide – vezi aici.
Dragilor, sunt sigură că v-am făcut poftă cu această budincă de pâine cu cașcaval, șuncă, ouă și ceapă verde și că veți testa rețeta noastră de quiche rapid!
Aici găsiți mai multe rețete de reciclare a diferitelor ingrediente.