Cacik – sos turcesc de iaurt cu castraveti este o reteta foarte simpla, rapida si usor de pregatit.
Este proaspat, racoritor, perfect pentru a fi savurat in zilele calduroase de vara.
Pentru a face cacik aveti nevoie de iaurt, castraveti, menta uscata, sare, ulei de masline, sare si apa.
Bucataria turceasca este una din cele mai gustoase. Se spune ca cine a gustat o mancare turceasca nu o va uita niciodata.
Este urmasa a traditiilor culinare otomane, ce au suferit influente ale popoarelor pe care le-au cucerit, atat din zona balcanica, cat si din zona asiatica, dar si acestia au influentat bucatariile vecinilor, inclusiv bucataria romaneasca.
Preparatele turcesti sunt savuroase, cu gust deosebit, fiind influentate de mirodeniile folosite.
Iaurtul este un element important in bucataria turceasca, insotind aproate toate felurile de mancare (carne, legume – vinete in mod special, dar si dovlecei).
Revenind la reteta sosulului turcesc de iaurt cu castraveti – cacik– trebuie sa va spun ca acesta poate insoti cu succes carnea la gratar, dar poate fi si o gustare usoara doar cu paine, borek sau un covrig turcesc (reteta o gasiti aici).
Desi multi il compara cu sosul tzatziki (reteta este aici), pentru ca are la baza aceleasi ingrediente (iaurt, castravete, menta), cacik este diferit in primul rand prin faptul ca are o consistenta mai lichida, aproape ca o supa.
Acest lucru se intampla pentru ca se adauga apa rece. Dar, consistenta o reglati in functie de cum va place.
Daca nu vreti sa adaugati apa amestecati iaurt grecesc cu iaurt natural (cu zer) cu consistenta mai putin cremoasa sau chiar cu iaurt de baut.
O alta diferenta intre tzatziki si cacik este data de faptul ca se folosesc castraveti tocati in cuburi mici sau dati prin razatoarea mare.
Nu sunt lasati sa se scurga si nu sunt storsi, asa cum se face la tzatziki.
Verdeata folosita este menta uscata, ce are aroma si gust mai pronuntat in comparatie cu cea proaspata.
Se poate folosi si marar uscat.
As spune ca reteta de cacik aduce si cu supa de iaurt bulgareasca- tarator (reteta este aici) – decat cu tzatziki.
In alta ordine de idei, tot in Turcia se mai bea iaurt amestecat cu apa si sare – ayran. Reteta acestuia o gasiti aici.
Daca va plac retetele de sos pe baza de iaurt/lapte batut va las mai jos cateva sugestii. Apasati pe titlul retetei care va place si veti fi redirectionati catre acestea:
Se recomanda ca sosul turcesc de iaurt cu castraveti, cacik, sa stea in frigider inainte de a fi mancat.
Poate fi servit avand pe post de decor doar menta uscata si ulei de masline, dar daca vreti puteti sa va jucati cu cateva ingrediente din bucataria turceasca pentru a-l face mai apetisant.
Eu am folosit sumac, fulgi de ardei iute si marar uscat.
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru cacik – sos turcesc de iaurt cu castraveti.
Ingrediente
cacik – sos turcesc de iaurt cu castraveti:
500 g iaurt gros (grecesc)
200-250 ml apa rece
2-3 castraveti
1 lingurita rasa sare
1 lingurita menta uscata
1-2 lingurite ulei masline
1-2 catei usturoi
Pentru topping :
2 linguri ulei masline
menta uscata
Optional: sumac, fulgi de ardei iute, marar uscat
Mod de preparare
cacik – sos turcesc de iaurt cu castraveti:
Pentru a pregati cacik – sos turcesc de iaurt cu castraveti am pus iaurtul intr-un bol incapator.
Am adaugat menta tocata, ulei si sare, apoi am turnat apa foarte rece si am amestecat foarte bine pana am omogenizat compozitia.
Am pus doar 200 ml de apa, pentru ca mi l-am dorit mai consistent.
Acesta urma sa fie mancat alaturi de kebab si alte tipuri de carne la gratar, cartofi prajiti, peste prajit si dovlecei pane.
Daca il veti manca doar cu paine sau borek il puteti face mai lichid.
Am dat prin presa un catel foarte mare de usturoi. Puteti pune 2 sau 3 catei. Am tocat castravetii in cuburi mici.
I-am lasat cu coaja, dar aceasta poate fi indepartata daca nu va place.
I-am pus si pe acestia in bol, dar am pastrat putin si pentru decor.
Am amestecat totul si am pus in frigider pentru o ora. In acest timp am pregatit cartofii prajiti, dovleceii pane si peste prajit.
Sotul meu s-a ocupat de gratar.
Inainte sa pun sosul cacik pe masa am adaugat ulei de masline, cuburile de castravete pastrate pentru decor si o frunza de menta.
Apoi, am vrut sa ma joc cu cateva condimente si am presarat putin sumac, fulgi de ardei iute si marar uscat.
Sosul turcesc de iaurt cu castravete este foarte racoritor si gustos.
Daca va plac sosurile cu iaurt si usturoi musai sa il incercati si cacik!
Pagina de Facebook o puteti gasi daca apasati aici.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.