Cafea Dalgona – cum se face rețeta de Dalgona Coffee sau Café Frappé spumos cu ness. Spumă de cafea instant sau solubilă (nes) cu gheață și lapte. Cafeaua anului 2020. Rețete de băuturi răcoritoare. Rețete de cafea. Rețete cu cafea instant sau ness.
De zile întregi pe timeline-ul facebook-ului văd numai această cafea Dalgona sau Dalgona Coffee sau Dalgona Milk. O cafea cu spumă servită în pahare înalte de café frappé. Dalgona Coffee este cel mai recent trend în materie de cafele apărut în martie 2020 tocmai datorită izolării din cauza pandemiei cu coronavirus. Lumea își dorește preparate delicioase care să îi amintească de zilele în care putea ieși din casă… la o cafea! Nu-i așa că vă este poftă de o cafea Dalgona bine răcită?
Ce este Dalgona Coffee sau Dalgona Milk și de unde provine?
Denumirea acestei cafele Dalgona si popularitatea crescută se datorează actorului sud-corean Jung Il-woo care a vizitat un local in Macao si a baut aceasta cafea care i-a amintit (ca gust și aromă) de desertul dalgona sau honeycomb toffee (caramea tip fagure de albine). Acesta se prepară cu zahăr ars (caramel) amestecat cu bicarbonat de sodiu. Uneori se folosește miere sau sirop de glucoză, de melasă etc. Are loc o reacție foarte violentă care expandează caramelul iar după răcire îl întărește și-l face friabil (se sparge în bucăți). Este popular în Asia dar și în Europa și Statele Unite (englezii îi spun cinder toffee, scoțienii știu de puff candy, maghiarii îi zic „miere turcească” sau törökméz etc). În Coreea de Sud este foarte popular acest desert dalgona. Aveți aici un video despre acest desert.
Se pare că această combinație de ness frecat spumos cu zahăr și lapte rece sau cald are aromă de dalgona. Ehee, câte nessuri frecate am băut noi în studenție… mai ales în sesiune! Învățam zi și noapte, mai și lucram, eram ruptă așa că beam cafea cam toată ziua. Știu că nu e sănătos dar atunci era important să stau trează cât mai mult…
Pe atunci frecam nessul cu zahăr direct în ceașcă folosind dosul linguriței. Făceam cu greu o spumă dar nu ne opream din amestecat până nu stătea lingurița singură în picioare… așa spuneam noi. Aici avem aproximativ același lucru: un ness (cafea instant) frecat atât de bine cu zahăr și un pic de apă fiartă încât formează o spumă delicioasă care plutește pe lapte.
Din cantitățile de mai jos rezultă un pahar de cca. 450 ml cu cafea dalgona dar eu am facut porție triplă. Eu am ales varianta rece (cafe frappe) cu lapte și cuburi de gheață. Asta pentru că în Ardeal sunt oficial peste 20 C iar la soare trec bine de 25 C. Dacă țineți post puteți înlocui laptele de vacă cu unul vegetal (de migdale, de cocos, de soia etc).
Cafea Dalgona – cum se face rețeta de Dalgona Coffee sau Café Frappé spumos cu ness
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire
Timp Total
10 minute
Ingrediente:
Cafea Dalgona – cum se face rețeta de Café Frappé spumos cu nes sau Dalgona Coffee?
Ingrediente pentru cafeaua Dalgona. Ce fel de cafea folosim?
Avem nevoie de cafea solubilă sau instant (zisă „ness”) dar care să aibă granulație fină. Cea cu granulație mare nu o recomandăm pentru că se dizolvă foarte greu și nu se formează ca lumea spuma. Am încercat eu fără succes. Eventual încercați să pisați acele granule în mojar sau cu râșnița de cafea. Alegeți un ness de calitate, aromat și savuros (Nescafe, Brasero sau Jacobs). Am pregătit paharul înalt, cafeaua solubilă, zahărul, apa fierbinte și laptele.
Mod de preparare Dalgona Coffee sau Dalgona Milk
Cum se obține spuma de cafea?
Direct în vasul robotului am amestecat cafeaua solubilă și zahărul, apoi am adăugat și apa fierbinte. Am amestecat ușor cu lingurița până s-a omogenizat (10 secunde) apoi am pornit mixerul.
Am mixat până am obținut o spumă deschisă la culoare și foarte tare. Efectiv stă în picioare. La mine a durat 3-4 minute cu robotul dar cu mixerul de mână poate dura 5-6 minute.
Spuma de cafea ness va crește incredibil în volum! Practic cu această cantitate veți umple o cană de 200 ml așa că vă sfătuiesc să luați un pahat înalt cu capacitate de vreo 450 ml sau să faceți 2 porții mai mici de cafea dalgona.
Într-un pahar puneți 3-4 cuburi de gheață, turnați 150-200 ml lapte rece și apoi adăugați spuma deasupra.
Spuma este atât de ușoară și de aerata încât va pluti foarte frumos pe lapte. Și gata! Am terminat de făcut această cafea dalgona care face furori pe internet! Adevărul e că arată grozav de bine, e fotogenică dar și foarte gustoasă. Dalgona Coffee se bea cu paiul… de fapt se savurează în tihnă pe balcon sau terasa de acasă. #stamacasa si bem cafea dalgona
Update 2021: băutura răcoritoare în trend este Whipped Lemonade (limonadă cremoasă cu gheață) – vezi aici rețeta.
Dacă sunteți amatori de cafea atunci veți fi încântați de cremoasa înghețată cu lapte condensat și cafea (coppa del nonno) – rețeta aici.
Sau de Tiramisu preparat după rețeta autentică italiană – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această cafea Dalgona și că veți trece la treabă imediat! Dalgona coffee, Dalgona milk sau cafeaua cu spumă de ness este delicioasă!