Caisată de casă tradițională – rețeta de lichior de caise. Cum se face un lichior fin și aromat din caise? Cum se face caisata și cu ce alcool? Lichior fin fără rachiu, țuică sau pălincă. Ce tărie are un lichior și ce alcool folosim la prepararea lui? Rețete cu caise. Rețete de lichior de casă.
Dupa ce caisul nostru vechi a fost rupt de furtună la frumoasa vârstă de 62 de ani (fiind plantat și altoit de străbunicul meu), am plantat 2 caisi tineri în locul lui. Anul acesta a fost primul an în care cei doi pomi fost foarte darnici cu noi și am reuși să mâncăm pe săturate caise dar să punem și câteva borcane de gem de caise (rețeta aici) și de dulceață de caise (rețeta aici).
Din caisele foarte coapte, moi și parfumate am hotărât să facem un pic de caisată. Rezultatul a fost minunat! Un lichior de caise fin și aromat, cu o culoare apetisantă și cu gust delicios de caise proaspete.
Ce alcool folosim la caisata de casă? Ce tărie (câte grade) are un lichior fin de casă?
Aici DOAR caisele trebuie să fie ”personajul principal” și nu diversele fructe nedefinite din care unii fac „rachiu, țuică sau pălincă”. Aici nu vorbim despre țuica autentică de prună sau de pălinca curată de pere, caise sau cireșe care au peste 55° chiar spre 60°. Pe acelea niciun om zdravăn la cap nu le strică pentru a prepara lichior cu ele… În general lumea are impresia că orice distilat „de casă” (cu câteva grade tărie) este bun de pus la vișinată sau alte lichioruri. Greșit! Lichiorurile fine se fac cu alcool dublu rafinat sau cu vodcă deoarece acestea două sunt neutre din punct de vedere al mirosului și nu interferează cu cel al ingredientului principal: menta, zmeura, cireșele, vișinele, gutuile, caisele etc. – vă las rețetele acestor lichioruri la finalul articolului.
Vodca și alcoolul dublu rafinat din comerț sunt produse din cereale sau cartofi deci sunt tot naturale. Un lichior fin de casă trebuie să aibă tărie alcoolică între 22 și 30 de grade.
Din aceste cantități rezultă 1,5 l caisată de casă sau lichior de caise.
Caisată de casă tradițională – rețeta de lichior de caise
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire
Timp Total
15 minute
Ingrediente:
Cum se face caisată de casă tradițională – rețeta de lichior de caise?
Ingrediente pentru caisată de casă
Am spălat și curățat caisele. Le-am ales pe cele care au fost foarte coapte, practic de desfăceau singure, erau cremoase și aromate. Le-am tăiat în sferturi.
Mod de preparare lichior de caise sau caisată
Într-un borcan suficient de încăpător am pus caisele. Mi-am pregătit și miezul scos din sâmburii acestora. Sâmburii de caise au aromă foarte plăcută de migdale mai ales când sunt un pic tocați sau zdrobiți.
Peste fructele din borcan am pus sâmburii și zahărul și am amestecat de 2-3 ori cu o lingură. Imediat am turnat alcoolul și am amestecat totul bine (se poate și scutura doar borcanul).
Am închis ermetic borcanul cu capacul din dotare și am dus caisata în pivniță, la răcoare și întuneric. În primele zile am scuturat borcanul un pic pentru a fi sigură că s-a dizolvat tot zahărul.
Am lăsat borcanul cu caisată tradițională la macerat pentru 6 săptămâni într-un loc întunecat și răcoros. O dată pe săptămână am mai scuturat borcanul. Nu se lasă la fermentat la soare pentru a nu-și pierde din aromă și pentru a nu-și schimba culoarea.
Cum se strecoară și păstrează un lichior de caise sau caisată de casă?
În final am strecurat caisata prima dată prin sită cu găuri mari și apoi printr-o sită mai deasă.
Dacă doriți să obțineți un lichior de caise mai limpede, puteți să-l strecurați și printr-o pânză curata. Nu cred că are sens însă să fie foarte limpede pentru că acea pulpă de caise dă aroma delicioasă lichiorului nostru.
Apoi am îmbuteliat caisata de casă în sticle cu dop pe care le-am pus spre păstrare în cămară.
Am păstrat un păhărel de caisată tradițională pentru degustare. A ieșit grozav de gustoasă și de aromată!
Are o culoare superbă oranj intens și o tărie potrivită unui lichior de caise. O băutură fină cu arome naturale de caise proaspete. Lichiorul de caise se consumă ca atare sau se adaugă în diferite cocktailuri. Poate fi folosit și la însiroparea blaturilor de tort sau prăjitură, la creme sau alte deserturi.
Vă mai las o rețetă deosebită: caise confiate umplute cu miez de nucă – o dulceață de lux, ca pe vremuri – vezi aici.
V-am promis mai multe rețete de lichioruri de casă. Începem cu afinata – băutură fină cu arome naturale de afine – vezi aici.
Vișinată superb colorată natural și extra gustoasă – vezi aici.
Prin aceeași metodă am făcut și lichior de nuci verzi cu vanilie (nucată) – o delicatesă! Vă las rețeta aici.
Zmeurată foarte fină și aromată – rețeta aici.
Precum și lichior de gutui cu vanilie (gutuiată) – rețeta aici.
Cireșată – vezi aici.
Sau lichior fin de lămâie – Limoncello italian – vezi aici.
Lichior de mentă preparat la rece (fără coloranți) – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această caisată de casă tradițională și că veți testa această rețetă de lichior de caise!
Aici găsiți mai multe rețete cu caise: nectar, marmeladă, compot, prăjituri, torturi etc.