Caponata siciliană – rețeta de tocană de legume cu vinete rumenite la cuptor. Ghiveci de legume în stil italian. Mâncare de post cu vinete, roșii, ceapă și măsline. Cum se face caponata? Rețete cu legume. Rețete de garnituri din legume. Rețete cu vinete.
Caponata este un fel tradițional sicilian care se prepară din mai multe legume cu sos de roșii dulce-acrișor (salsa agrodolce). Nu există o rețetă originală de caponata deoarece ingredientele variază de la o zonă la alta, de la o gospodărie la alta. Elementele fixe sunt vinetele, ceapa, uleiul de măsline, tijele de țelină (apio), roșiile și măslinele. În unele rețete apar stafidele, caperele murate, migdalele sau semințele de pin (pinoli). Practic este un fel de ghiveci mediteraneean sau o mâncare de legume foarte gustoasă și care poate fi servită ca atare sau pe post de garnitură. Fiind preparată exclusiv din ingrediente vegetale putem spune că această caponata este un fel de post care poate fi servit cald sau rece.
Probabil că deja ați găsit similitudini cu clasicul ratatouille franțuzesc – rețeta aici. Da, și acela se prepară cu vinete și roșii însă conține și ardei, dovlecei și usturoi. Gustul și aromele lui sunt diferite de cele ale caponatei.
Caponata sicilană rece (de la frigider) poate fi așezată în mici boluri și servită ca antipasto alături de alte preparate tipice italiene: mezeluri crud-uscate (coppa, pancetta, salamuri), brânzeturi moi sau maturate, legume murate, conservate sau proaspete, fructe etc. Găsiți aici detalii despre masa bogată de mai jos a cărei vedete au fost mezelurile naturale din carne de porc rasa Mangaliță (mezeluri preparate în România din porci crescuți local).
În mod tradițional caponata siciliană se prepară cu cuburi de vinete prăjite în mult ulei dar există și versiuni mai dietetice („light”) care prevăd rumenirea vinetelor la cuptor. Eu am aplicat această metodă și m-am ghidat după rețeta de aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții de caponata siciliană.
Caponata siciliană – rețeta de tocană de legume cu vinete rumenite la cuptor
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 45 minute
Timp Total: 1 ora 15 minute
Ingrediente:
Cum se face caponata siciliană – rețeta de tocană de legume cu vinete rumenite la cuptor?
Ingrediente pentru ghiveci italian de legume
Am avut 5 vinete mici-medii (în poză au încăput doar 3) care au cântărit cca. 1,5 kg. Am pregătit tijele de țelină verde (apio), ardeiul iute, caperele murate (clătite cu un jet de apă rece), conserva cu roșii întregi decojite, măslinele verzi, busuiocul și ceapa. În locul cepei albe vechi am folosit 2 mici legături de ceapă verde ale căror cozi le-am utilizat la altceva.
Mod de preparare caponata sau mâncare italiană de legume
Cum se rumenesc vinetele la cuptor?
Am spălat vinetele și le-am tăiat în cuburi mari cu latura de 4 cm. Nu trebuie decojite! Am sărat bine bucățile de vânătă și le-am pus 30 de minute într-o strecurătoare. Ele vor lăsa o parte din zeama amară.
Spuneam mai sus că în rețeta originală de caponata vinetele se prăjesc în mult ulei încins și că acestea absorb o mare parte din el. De aceea am decis să le rumenesc la tava, la cuptor. Am preîncins cuptorul la 200 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz. Am așternut tava mare (33×42 cm) cu hârtie de copt. Am stors vinetele bine în pumni pentru a scăpa de cât mai mult lichid și le-am așezat în tavă. Ar fi bine să stea pe un singur rând, să nu fie suprapuse. Le-am stropit cu 2 linguri de ulei cu ajutorul unui pulverizator. Am dat tava la cuptorul încins și am rumenit vinetele cca. 30-30 de minute la 200 C. Timpul de coacere depinde de cuptor așa că trebuie să urmăriți gradul de colorare (caramelizare).
Gustul bun și aroma plăcută sunt date de reacția Maillard de caramelizare a zaharurilor conținute de diferite alimente. Nu este suficient să înăbușim vinetele! Vinetele fierte nu se compară cu cele bine rumenite. Da, ele scad mult în volum dar au savoare deosebită!
Am făcut de multe ori aceste vinete caramelizate la cuptor și le-am mâncat ca atare, ca fel de post, stropite cu mujdei – rețeta aici.
Cum se pregătesc legumele pentru caponata?
Până s-au rumenit vinetele m-am ocupat de restul ingredientelor. Am tocat ceapa și tijele de apio (țelină verde).
Am pregătit măslinele verzi, caperele (scurse și clătite cu apă rece), ardeiul iute mărunțit și câteva frunze de busuioc verde tocate. Ardeiul iute se pune după gust.
Într-o tigaie largă și adâncă (antiaderentă) am călit ceapa și tijele de apio tocate în 2 linguri de ulei de măsline + un praf de sare. Am lucrat la foc mic/mediu și am amestecat ocazional. Nu dorim să prăjim legumele ci doar să le înăbușim. După vreo 5 minute am adăugat măslinele, caperele, ardeiul iute și busuiocul tocat. Ce arome grozave! Am amestecat totul și am mai sotat legumele 2-3 minute.
Am răsturnat în tigaie conserva cu roșiile decojite (pelati) și am adăugat cca. 400 ml de apă (practic am clătit conserva cu apă caldă). Am zdrobit un pic roșiile cu spatula și am lăsat caponata la fiert cca. 15-20 de minute (la foc mic). Am acoperit tigaia cu un capac perforat tip sită deoarece sosul cam stropește. Ideea e ca roșiile să se gătească și sosul să scadă un pic. Spre final am pus oțetul și zahărul și am mai lăsat caponata la fiert 4-5 minute ca să iasă mirosul înțepător al oțetului. Așa se face „salsa agrodolce” (sosul dulce-acrișor) tipic acestui fel sicilian. Am gustat de sare dar nu am pus deoarece vinetele rumenite sunt sărate bine de tot.
Am încheiat cu cuburile de vinete rumenite la cuptor pe care le-am amestecat cu grijă ca să nu le terciuiesc.
Am stins focul și caponata siciliană este gata!
Servire caponata siciliană – rețeta de tocană de legume cu vinete rumenite
Caponata se poate servi caldă, călduță sau complet rece. Se decorează cu frunze proaspete de busuioc care au o aromă grozavă. Este un fel lejer, gustos și sănătos care poate constitui un prânz sau o cină pentru zilele toride de vară. Mai ales când e servită rece! Merge bine cu pâine proaspătă (ciabatta) sau cu lipii simple (turte coapte).
Cum ziceam și mai sus, caponata este un ghiveci mediteraneean cu legume și ierburi aromatice tipice zonei: vinete, roșii, apio, măsline, capere, busuioc etc.
Noi am savurat-o atât caldă, imediat după preparare, cât și rece, scoasă de la frigider. Este fabuloasă!
Vă mai fac poftă o dată cu aceste antipasti tipice italiene printre care se află și caponata Rețeta platoului de aperitive asortate cu mezeluri de Mangaliță o găsiți aici.
Vă invit să testați și rețeta neaoșă de vinete scăzute cu usturoi și roșii (la tigaie) pe care o găsiți aici. Sunt fabuloase!
Iată și tocana italiană de ardei cu cârnați salsiccia (peperonata) – rețeta aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu caponata siciliană și că veți încerca rețeta de tocană de legume cu vinete rumenite la cuptor!
Aici găsiți mai multe rețete cu vinete