Cartofi crocanți (răsturnați) cu crustă de parmezan și usturoi – la cuptor. Rețeta de „crispy parmesan upside down potatoes”. Cartofi copți și rumeniți cu crustă crocantă. Cum se răstoarnă cartofii crispy din tavă? Rețete de garnituri. Rețete cu cartofi.
Acești cartofi crocanți fac acum furori pe internet și au succes pe bună dreptate deoarece sunt extrem de gustoși! Veți vedea, în cele ce urmează, cât de ușor se prepară! Rezultatul este wow: jumătăți de cartofi gratinate cu fața în jos, pe un strat de parmezan ras cu unt topit și usturoi, și apoi întoarse cu crusta rumenită în sus.
Ingredientele sunt puține, dar de calitate! Cartofii trebuie să fie din cei pentru copt iar brânza să fie tip parmezan sau Grana Padano (nu telemea, nu cașcaval, nu mozzarella etc).
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4 porții de cartofi crocanți (ca fel principal) sau 6-8 porții dacă sunt garnitură pentru cărnuri fripte. Sursa mea de inspirație a fost aceasta.
Cartofi crocanți (răsturnați) cu crustă de parmezan și usturoi – la cuptor
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 40 minute
Timp Total: 1 ora 10 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de Cartofi crocanți (răsturnați) cu crustă de parmezan și usturoi – la cuptor?
Ingrediente pentru jumătăți de cartof răsturnate, cu crustă crocantă
Am pus cartofii (în coajă) la fiert în multă apă cu o lingură de sare. Nu i-am fiert complet, ci doar 5 minute, cronometrate din momentul în care au dat în clocot. Apoi i-am scurs și am verificat dacă li se dă jos ușor coaja. OK! I-am lăsat un pic la răcorit. Cartofii ar fi bine să aibe dimensiuni asemănătoare pentru a fierbe toți deodată.
Apoi i-am decojit și am pregătit restul ingredientelor: untul, parmezanul sau Grana Padano și usturoiul granulat.
Am topit untul și am ras fin brânza. Am decis, pe moment, să folosesc și ceva iute: harissa pudră. În locul ei puteți alege boia picantă sau fulgi de ardei iute. Nu e musai ca acești cartofi crocanți să fie picanți, așa că, acest aspect rămâne la latitudinea fiecăruia.
mod de preparare jumătăți de cartofi cu crustă crocantă de brânză cu usturoi – răsturnate din tavă
Am pus cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (căldură sus+ jos) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz. Am ales o tavă de cca. 33×20 cm (e nevoie de una ceva mai mare!) pe care am tapetat-o cu hârtie de copt, mototolită în prealabil. Sunt și rețete care nu folosesc hârtia de copt ,dar nu sunt sigură că acei cartofi crocanți cu parmezan pot fi rpsturnați ușor din orice tavă! Am preferat să merg la sigur!
Peste hârtia de copt am turnat 2/3 din untul topit și l-am întins cu o pensulă moale. Peste unt am presărat parmezanul ras, usturoi granulat și un pic de harissa.
Am tăiat apoi cartofii în 2 pe lung și am așezat jumătățile cu fața dreaptă în jos, peste stratul de parmezan. Am uns dosul cartofilor cu restul de unt topit și i-am presărat cu un pic de sare. Ziceam că era bună o tavă un pic mai mare deoarece 2 cartofi (4 jumătăți) nu mi-au încăput cum trebuie și i-am lipit de marginile ei.
Coacere și răsturnare cartofi cu crustă crocantă de parmezan
Am introdus tava cu jumătățile de cartofi în cuptorul bine încins și am lăsat-o la copt cca. 35-40 de minute, la 200 C. Ce arome faine am în bucătărie!!! Gata! Cartofii s-au rumenit fain pe fețele bombate așa că i-am scos din cuptor. IMPORTANT! Lăsam acești cartofi crocanți nemișcați în tavă pentru min. 5 minute! Altfel, crusta de parmezan NU se va lipi de ei! În acest răstimp ei absorb fain și untul topit din jur.
Am ales un platou mare pe care l-am pus deasupra tăvii cu cartofi crocanți și, cu o mișcare hotărâtă, am răsturnat conținutul ei. Așa arată hârtia de copt de la fundul tăvii: ce bine că am pus-o!
Am dezlipit foarte ușor hârtia și am admirat minunații cartofi cu crustă rumenită de sub ea! Este o crustă cu adevărat crocantă care face tac-tac când o bați cu furculița! Am început să desprind individual cartofii și să întorc, ca să-i vedeți mai bine. I-am presărat cu un pic de pătrunjel verde tocat.
O nebunie de cartofi crocanți, răsturnați, cu crustă de parmezan, usturoi și harissa! Au miezul moale, cremos și extra gustos!
La noi a fost bătălie pe aceste jumătăți de cartofi cu crustă crocantă! I-am servit ca fel principal și au fost suficienți pentru 4 persoane. Merg bine și cu un sos rece de iaurt cu usturoi și cu o salată verde simplă.
Aici e un video scurt cu acești cartofi crocanți .
Dacă sunteți amatori de cartofi copți cu brânză, atunci vă recomand și rețeta cartofilor striviți – vezi aici.
O altă nebunie: cartofii vulcan! Rețeta lor este aici.
Aici găsiți întreaga colecție cu sute de rețete cu cartofi. În imagine sunt cei umpluți cu șuncă și brânză – rețeta aici.