Cartofi înveliți în bacon, cu usturoi, rumeniți la cuptor – rețeta de garnitură delicioasă de cartofi copți. Cum se fac cartofi copți în mantie de bacon sau piept de porc afumat? Cei mai buni cartofi la cuptor cu usturoi și bacon. Rețete de garnituri din cartofi fierți în coajă.
Sunt sigură că deja vă este poftă de acești cartofi înveliți în bacon! Sunt atât de gustoși încât nu vă pot povesti! O garnitură din cartofi copți în mantie de piept de porc afumat (fâșii subțiri de bacon), pregătită rapid, la cuptor. Cartofii au fost fierți în coajă, în prealabil, iar această etapă se poate face cu 2-3 zile în avans. Astfel că, în ziua servirii, nu ne rămâne decât să învelim cartofii în feliile de bacon și să-i rumenim la cuptor!
Această rețetă de cartofi înveliți în bacon am văzut-o la Martha Stewart (aici). Doar că eu am ales să fierb cartofii în prealabil și să-i decojesc. Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4-5 porții de garnitură de cartofi rumeniți la cuptor, în bacon.
Cartofi înveliți în bacon, cu usturoi, rumeniți la cuptor – rețeta de garnitură delicioasă de cartofi copți
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 1 ora 30 minute
Ingrediente:
Cum se fac acești cartofi înveliți în bacon, cu usturoi, rumeniți la cuptor – rețeta de garnitură delicioasă de cartofi copți?
Ingrediente pentru rețeta de cartofi înfășurați în fâșii de bacon
Am ales cartofi din soiuri speciale pentru copt, nu foarte mari și relativ egali. I-am fiert în apă multă cu 2 linguri sare. Nu vă temeți, nu vor aproape deloc sărați, dar, ca și la paste, sarea este necesară când fierbem cartofi în coajă! Am testat cartofii cu vârful unui cuțit: ei trebuie să fie fierți complet. Apoi i-am clătit cu apă rece, i-am lăsat la răcorit și i-am decojit. Dacă inteționați să fierbeți cartofii în avans, atunci nu-i decojiți decât înainte de utilizare. Cartofii fierți în coajă se păstrează 2-4 zile la frigider, în pungă sau cutie de plastic cu capac.
După decojire am asezonat cartofii fierți cu sare și usturoi granulat. Puteți punea acum ierburi aromatice, dacă doriți. Am pregătit și feliile subțiri de bacon.
Cum se învelesc cartofii în bacon fâșii?
În mod special am ales cartofi mai micuți, pentru a putea să-i învelesc în jumătăți de felii de bacon. Dacă aveți cartofi mai mari atunci ar fi bine să-i tăiați în jumătăți sau sferturi. Am pregătit și câteva scobitori pe care le-am rupt în 2.
Am învelit fiecare cartfior în bacon și am fixat fâșia cu câte o jumătate de scobitoare.
Treaba merge repede: în câteva minute am terminat treaba cu acești cartofi înveliți în bacon! Între timp am pus cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz.
Rumenire cartofi în bacon la cuptor
Am ales tavă largă pe care am uns-o cu 2-3 lingurițe de ulei. Am aranjat acești catofi înveliți în bacon astfel încât să aibă spațiu între ei, ca să se rumenească, nu să se înăbușe! Am dat tava la cuptorul preîncins și am rumenit cartofii cca. 15 minute la 200 C.
Apoi i-am întors cu un clește special sau cu o spatulă, pentru a se rumeni frumos și pe verso. I-am mai lăsat cca. 15 minute la rumenit, tot la 200 C.
Tare bine miroase în bucătărie! A cartofi copți, a usturoi și a afumătură! Cartofii sunt gata când baconul este rumenit fain și devine crocant, pe alocuri.
Servire Cartofi înveliți în bacon, cu usturoi, rumeniți la cuptor – rețeta de garnitură delicioasă de cartofi copți
Acești delicioși cartofi înveliți în bacon se servesc fierbinți, imediat ce-au fost scoși din cuptor. Arată grozav, sunt apetisanți și au arome minunate! Bineînțeles că am extras scobitorile din ei înainte de servire.
Aici vedeți și o secțiune printr-un cartofior copt în mantie de afumătură.
Noi i-am mâncat alături de o fantastică friptură din mușchiuleț de porc umplut cu cârnați afumați și învelit în bacon – rețeta aici.
Nu e musai să faceți acești cartofi pe post de garnitură pentru cărnuri ci îi puteți mânca și așa, alături de murături sau de o salată verde cu vinegretă simplă, acrișoară.
Vă recomand și Cartofii Vulcano (umpluți cu mozzarella și înveliți în bacon) – rețeta aici. Sunt fabuloși!
Dacă nu găsiți bacon fâșii, atunci puteți face altă rețetă faină de cartofi copți, cu afumătură, tot la cuptor – vezi aici.
Vă mai recomand și rețeta de cartofi striviți cu usturoi, parmezan și verdeață – vezi aici.
Aici găsiți mai multe rețete de cartofi copți