Cartofi rumeniți cu morcovi caramelizați și usturoi copt – la cuptor. Garnitură sau fel de post cu cartofi, morcovi și usturoi cu cimbru, chimen și harissa sau pudră de ardei iuți. Cartofi wedges picanți și aromați, la cuptor. Rețete de post. Rețete cu legume.
Sunt sigură că vă tentează acest platou cu morcovi caramelizați și usturoi copt așa că nu vă mai rețin și vă dau rețeta simplă și rapidă! Aceste legume rumenite la cuptor pot constitui un fel de post sau o garnitură gustoasă pentru diferite cărnuri fripte. Usturoiul, cimbrul și chimenul merg tare bine cu morcovii și cartofii copți iar harissa aduce un pic de iuțeală.
Harissa este un mix de ardei iuți cu diferite arome și condimente: usturoi, chimen, chimion, coriandru etc. De obicei este pastă cu ulei de măsline dar se găsește și sub formă de pudră. Dacă nu aveți harissa la îndemână puteți folosi boia iute sau chili flakes (fulgi de ardei iuți uscați).
Am făcut mai demult o friptură de bibilică la cuptor cu garnitură de cartofi rumeniți cu morcovi caramelizați și usturoi copt – rețeta aici. A ieșit ceva grozav de bun! În locul bibilicei (pirchiței) puteți folosi carne de pui.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4-6 porții de cartofi rumeniți cu morcovi caramelizați și usturoi copt.
Cartofi rumeniți cu morcovi caramelizați și usturoi copt – la cuptor
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 50 minute
Timp Total: 1 ora 5 minute
Ingrediente:
Cum se fac acești cartofi rumeniți cu morcovi caramelizați și usturoi copt – la cuptor?
Ingrediente pentru garnitura din cartofi, morcovi și usturoi
Am pus cuptorul la încins la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz.
Am avut cantități egale de cartofi și morcovi: câte 500 g din fiecare. Am pregătit și usturoiul, uleiul, chimenul, hadrissa pudră și cimbrul uscat.
Am decojit și spălat morcovii și cartofii. Am desfăcut usturoiul în căței pe care nu i-am decojit. Ei se vor carameliza așa și le scot miezul la final, după coacere.
Apoi am tăiat morcovii în batoane cu grosime de cca. 1 cm și cartofii în sectoare mai înguste (wedges).
Mod de preparare garnitură din cartofi wedges picanți cu batoane caramelizate de morcov și căței de usturoi copți
Am ales o tavă largă și adâncă (cca. 30×40 cm) în care am pus cartofii, morcovii și usturoiul. I-am sărat bine și i-am condimentat cu chimen, cimbru uscat și harissa pudră.
I-am stropit bine cu 3 linguri de ulei și i-am amestecat cu mâinile.
Am tras o folie de aluminiu peste tavă și am introdus-o la cuptor.
Coacere cartofi cu usturoi și morcovi la tavă
Prima etapă de coacere a fost de 30 de minute la 200 C (cu folie). Apoi am îndepărtat folia de aluminiu și am amestecat cartofii și morcovii.
Mai aveau nevoie de rumenire așa că am introdus tava înapoi în cuptor și am mai copt totul 15-20 de minute la 200 C (fără folie). Gata! Am scos din cuptor tava de cartofi rumeniți cu morcovi și usturoi caramelizat. Cât de fain miroase în bucătărie!
Servire Cartofi rumeniți cu morcovi caramelizați și usturoi copt – la cuptor
Am transferat acești cartofi rumeniți cu morcovi caramelizați și usturoi copt pe un platou de servire și i-am stropit cu uleiul rămas în tavă. Cât de bine arată aceste legume! Morcovii au zone caramelizate iar cartofii copți sunt fantastici! Nu mai povestesc de usturoiul bine copt în coajă care de-abia acum se este eliberat din ea și este savurat! Iată cât de ușor se face un fel simplu de post sau o garnitură delicioasă pentru cărnuri fripte! Cine nu ține post poate alătura un sos rece de iaurt cu usturoi acestor legume coapte, rumenite.
Deoarece îmi place foarte mult combinația cartofi+morcovi vă recomand și un gratin în stil dauphinoise preparat cu aceste 2 legume (plus smântână dulce pentru frișcă!) – vezi aici rețeta.
Vă recomand și morcovii glasați (la tigaie) cu usturoi și unt – rețeta aici.
Vă las aici Colecția de Garnituri ePoftă.ro.