Cartofi țărănești rași cu ceapă rumeniți la cuptor – rețeta de Rösti ardelenești. Cum se fac cartofii țărănești la cuptor? Cartofi cruzi rași și prăjiți la tavă. Garnitură de cartofi cu ceapă călită. Rețete cu cartofi. Rețete de post.
Cam așa arată o porție de cartofi țărănești rași (cruzi) și rumeniți la cuptor, la tavă! O nebunie de garnitură sau un fel de post extrem de gustos.
Ideea de bază este rețeta clasică a cartofilor țărănești (fierți) și încălziți în tigaie cu ceapă călită, boia dulce (paprika) și chimen – vezi aici. Merg grozav de bine cu murături de casă și cu cărnuri fierte (rasol) sau fripte.
Sunt mare amatoare de Rösti sau cartofi rași (cruzi) prăjiți direct în tigaie. Este felul național al Elveției și este popular în toată regiunea Alpilor (Austria, Germania, Franța, Italia). Rețeta lor o găsiți aici.
Practic am combinat cele 2 rețete (Rösti cu cartofi țărănești) și am obținut acești minunați cartofi rași (cruzi) cu ceapă, chimen și boia pe care i-am rumenit la cuptor, la tavă. Am folosit foarte puțin ulei așa că rețeta nu are calorii prea multe.
Din cantitățile de mai jos rezultă o tavă de 30×25 cm cu cartofi țărănești rași cu ceapă, chimen și paprika. Din ea se taie cam 8 porții (garnitură) sau 4-6 porții dacă e vorba de fel de post, de sine stătător.
Cartofi țărănești rași cu ceapă rumeniți la cuptor – rețeta de Rösti ardelenești
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 40 minute
Timp Total: 55 minute
Ingrediente:
Cum se fac acești cartofi țărănești rași cu ceapă rumeniți la cuptor – rețeta de Rösti ardelenești?
Ingrediente pentru cartofi rași rumeniți la cuptor cu ceapă, boia și chimen
Am decojit și spălat cartofii cruzi și i-am pus în apă rece.
Apoi am ras cartofii pe răzătoarea mare, i-am sărat lejer și i-am pus la scurs într-o strecurătoare (cca. 10 minute). Între timp am decojit, spălat și feliat cepele.
Mod de preparare cartofi rași cu ceapă la cuptor – rețeta de cartofi țărănești tip Rösti
Am stors bine cartofii rași în pumni și i-am mutat într-un bol. I-am asezonat cu chimen și boia dulce (paprika).
Am stropit cartofii cu 2 linguri de ulei de floarea soarelui și i-am amestecat bine cu o lingură.
Am pus cuptorul la încins la 200 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz. Am răsturnat cartofii rași și condimentați într-o tavă (a mea are cca. 30×25 cm) și am distribuit feliile de ceapă. Am amestecat totul bine cu mâinile și am nivelat stratul de cartofi țărănești rași.
Coacere cartofi cruzi rași cu ceapă, boia sau paprika și puțin ulei
Am dat tava cu cartofii țărănești tip Rösti la cuptorul încins și i-am copt cca. 40 de minute sau până sfârâie și se rumenesc frumos. Ce arome faine am în bucătărie!
Gata! Am scos tava cu cartofii rași din cuptor și am presărat-o cu puțin pătrunjel verde tocat.
Servire cartofi țărănești rași cu ceapă rumeniți la cuptor – rețeta de Rösti ardelenești (de post sau garnitură)
Tare bine arată acești cartofi țărănești rași și rumeniți la cuptor! Au arome de ceapă călită și chimen iar culoarea superbă este de la boiaua dulce de calitate.
Acești Rösti ardelenești se porționează (cu spatula) sub formă de pătrate.
Se pot consuma ca atare, ca fel de post, sau pot constitui o garnitură faină pentru rasolul de vită (rețeta aici), chiftele (vezi aici), cârnați fripți (vezi aici) sau șnițele pane (vezi aici).
Așa arată cartofii pe verso: au crustă fain rumenită și sunt crocanți! Cum să nu fie buni?
Nu e greșit dacă puneți și câteva cubulețe de kaiser (afumătură, bacon) – așa cum se face la Bratkartoffeln sau cartofii nemțești rumeniți la tigaie – rețeta aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acești cartofi țărănești rași cu ceapă rumeniți la cuptor și că veți testa rețeta noastră de Rösti ardelenești!
Aici găsiți mai multe rețete cu cartofi