Cartofi Vulcano umpluți cu brânză și înveliți în bacon – la cuptor. Rețeta italienească de „patate vulcano” sau cartofi copți cu mozzarella, parmezan și mantie de șuncă. Cum se coc cartofii în coajă? Cartofi la cuptor cu brânză și șuncă. Rețete cu cartofi.
Nu-i așa că vă este poftă de acești Cartofi Vulcano? Arată senzațional și vă asigur că și gustul lor este pe măsura aspectului! Aroma și gustul cartofilor copți în coajă sunt completate de umplutura fierbinte de mozzarella și de crusta rumenită de bacon. Da, numele de „cartofi vulcan” vine exact de la șuvoiul de brânză caldă care se revarsă din ei în timpul coacerii și, mai ales, în timpul degustării lor.
Am văzut rețeta pe Cucchiaio D’Argento, site-ul asociat Enciclopediei Gastronomice Italiene. Din cantitățile de mai jos rezultă 8 porții de Cartofi Vulcano. Neapărat să alegeți cartofi speciali pentru copt!
Cartofi Vulcano umpluți cu brânză și înveliți în bacon – la cuptor
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 1 ora 15 minute
Timp Total: 1 ora 45 minute
Ingrediente:
Cum se fac acești Cartofi Vulcano umpluți cu brânză și înveliți în bacon – la cuptor?
Cum se coc cartofii întregi, în coajă?
Am ales 8 cartofi cu dimensiuni apropiate, ca să se coacă deodată. Recomand soiurile speciale pentru copt.
Cartofii copți nu se decojesc. I-am spălat și i-am scurs, apoi i-am presărat cu sare care aderă de coaja lor umedă și i-am așezat într-o tavă. Am preîncins cuptorul la 220 C și am acoperit tava cu folie de aluminiu. Am copt cartofii cca. 45 de minute la 220 C. Apoi i-am întors (așa arată intermediar) și i-am mai copt 15 minute fără folie.
Miroase ca în bucătăria străbunicii mele Victorita din Ardeal! Ea îmi făcea cartofi copți în cratițe groase de tuci, băgate la cuptor. O nebunie! Vă dați seama că acești cartofi copți se pot mânca așa cum sunt, despicați și unși cu bucățele de unt proaspăt! Dar… de abținem! Sarea în exces cade de coajă după coacere.
Puteți coace cartofii și cu o zi în avans sau cu câteva ore. Ei trebuie să se răcorească înainte de a-i putea scobi și umple cu brânză.
Ingrediente pentru cartofi copți, scobiți, umpluți cu mozzarella și înveliți în fâșii de bacon
Iată cartofii copți, mozzarella, parmezanul, untul și feliile de bacon. Nu e greșit dacă folosiți șuncă de Pădurea Neagră sau prosciutto crudo.
Am tăiat mozzarella în baghete cu lungimea aproximativă egală cu cea a cartofilor.
Mod de preparare Patate Vulcano – rețeta italienească de cartofi copți umpluți cu brânză
Am tăiat un pic din baza primului cartof pentru a-l putea face să stea în picioare. Apoi i-am decupat și sus un căpăcel prin care am scobit miezul. Trebuie să rămână un perete gros de măcar 1-1,5 cm! Am procedat similar cu ceilalți 7 cartofi. NU aruncăm capetele și miezul cartofilor copți, Doamne ferește!
Am ales o mică formă termorezistentă pe care am uns-o cu unt moale. Am aliniat în ea cartofii copți scobiți (viitorii Cartofi Vulcano) astfel încât să stea în picioare și am pus câte p mică bucățică de unt în fiecare.
Deoarece mama nu este mare amatoare de brânzeturi, am colectat toate rămășițele și le-am pus la gratinat într-o formă termorezistentă unsă cu unt. Am pus un pic de sare și unt și deasupra lor. Nu este greșit dacă le puneți la baza cartofilor umpluți, în aceeași formă.
Cum se umplu cartofii copți cu mozzarella și parmezan?
Am îndesat batoanele de mozzarella în cartofi astfel încât aceștia să fie bine umpluți. Vedeți că baghetele de mozzarella sunt un pic mai lungi decât cartofii – așa trebuie să fie!
Am presărat Cartofii Vulcano cu un pic de parmezan ras fin.
Cum se învelesc cartofii vulcano în felii de bacon?
Am avut exact 8 felii de bacon cu care am înfășurat fiecare cartof. Puteți să le fixați de ei cu cât o jumătate de scobitoare.
Am realiniat în formă armata de cartofi copți umpluți cu mozzarella, parmezan și înfășurați în bacon.
Coacere (rumenire) cartofi umpluți cu brânză și înfășurați în șuncă
Am preîncins cuptorul la 200 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz.
Am introdus forma cu Cartofii Vulcano și i-am lăsat la gratinat 15-20 de minute la 200 C, sau până ce arată ca cei din poză. Lângă ei a încăput și forma cu miezurile și capetele cartofilor pe care le-am rumenit tot atâta timp.
Servire Cartofi Vulcano umpluți cu brânză și înveliți în bacon – la cuptor
Ce spuneți de cartofii Vulcano? Bineînțeles că se servesc fierbinți, imediat ce-au ieșit din cuptor! Nu uitați să scoateți scobitorile din ei înainte de servire!
Aici se vede mai bine efectul de vulcan: lava de mozzarella fierbinte care se revarsă în șuvoi pe farfurie!
Nu vă pot descrie gustul și aromele acestor cartofi copți! Sunt de vis! Trebuie neapărat să încercați rețeta!
Să știți că ei pot fi reîncălziți la microunde în zilele următoare, deci se pot păstra 2-3 zile la frigider! Asta în cazul fericit în care mai rămân!
Recent am făcut alți cartofi în mantie de bacon, aromatizați cu usturoi și rumeniți la cuptor – rețeta aici.
Vă mai las o rețetă faină de cartofi copți umpluți cu brânzeturi și afumătură – vezi aici.
Aici găsiți peste 20 de rețete de cartofi umpluți, la cuptor.