Caș de ouă pentru Paște – rețeta de cașcaval galben dulce sau sărat. Cum se face caș dulce cu stafide pentru masa de Paști? Rețeta de caș galben cu ouă și lapte. Rețete tradiționale pentru masa de Paște. Rețete de lactate de casă.
Pentru multă lume acest caș de ouă este o noutate. Ei bine, el se prepară în mod tradițional în Banat, Ardeal dar și în Ungaria (húsvéti sárgatúró –brânză galbenă de Paști), Ukraina (hrudka), Slovacia (syrek), Cehia sau Polonia. Acest cașcaval galben este un preparat tradițional de Paște și se consumă alături de cozonaci, șuncă fiartă și ouă roșii.
Sunt 2 tipuri de caș galben din ouă: sărat sau dulce. Cel sărat se face din ouă, lapte, sare și anumite condimente (piper, chimen). Cel dulce conține ouă, lapte, un pic de sare, zahăr vanilie și coajă rasă de lămâie. Stafidele sunt opționale dar nouă ne plac foarte mult. Preparatul final (cel dulce) seamănă cu umplutura de pască cu brânză și stafide. E tare fain!
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 330 g de caș de ouă pentru Paște.
Caș de ouă pentru Paște – rețeta de cașcaval galben dulce sau sărat
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 5 minute
Timp Total: 15 minute
Ingrediente:
Cum se face caș de ouă pentru Paște – rețeta de cașcaval galben dulce sau sărat?
Ingrediente pentru caș galben cu ouă, lapte și stafide
Am pus la fiert 500 ml de lapte. Separat am spart ouăle într-o crăticioară. Am adăugat zahărul, coaja rasă de lămâie, vanilia și un praf bun de sare.
Am bătut bine mixul de ouă cu telul și am adăugat stafidele.
Când laptele a ajuns la punctul de fierbere l-am turnat peste compoziția de ouă (pe tot deodată). Dorim să coaguleze brusc proteinele din ouă, adică să brânzească crema. Exact invers decât la crema de vanilie unde temperăm ouăle cu cantități mici de lapte fierbinte tocmai pentru a preveni coagularea lor.
Fierbere lapte cu ouă pentru caș galben, húsvéti sárgatúró, hrudka sau syrek
Am așezat cratița pe foc mic și am trecut la amestecatul cu o lingură de lemn deoarece telul nu mai este eficient în această fază. În unele rețete compoziția de caș de ouă se fierbe în neștire până ce se separă zerul. Chestia asta este aiurea pentru că temperatura de siguranță a oului este 74° C și, trecând oricum peste ea, dispare riscul toxiinfecțiilor cu salmonella. Eu am decis să accelerez coagularea prin adăugarea unei lingurițe de zeamă de lămâie. Imediat veți vedea cum masa de ouă și lapte se separă formând conglomerate proteice și zer limpede. Este suficient să lăsăm totul la fiert 2-3 minute în loc de 10 sau 30!
Așa arată cașul de ouă coagulat.
Cum se strecoară brânza din ouă cu lapte și stafide sau cașul de ouă pentru Paști?
Am stins focul, am tras crăticioara deoparte și am strecurat fragmentele coagulate printr-un ștergar curat de bucătărie așezat într-o sită.
Am strâns bine cârpa și am stors compoziția de caș de ouă. Momentan e fierbinte dar se va putea stoarce mai bine după câteva minute. În final am legat bine desaga cu o sfoară și am lăsat cașul la răcorit până ce a ajuns la temperatura camerei. Apoi l-am pus într-o cutie de plastic cu capac (cu tot cu cârpă) și l-am dat la frigider pentru 3-4 ore.
Păstrare și servire caș de ouă pentru Paște – rețeta de cașcaval galben dulce sau sărat
După răcirea completă am scos boțul de caș de ouă din ștergar și l-am așezat pe o farfurie. Tare fain a ieșit! Chiar că arată ca un cașcaval galben doar că are stafide și este dulce și vanilat!
Cașul galben de Paști se feliază ușor cu un cuțit cu lama subțire. Feliile se pot tăia oricât de subțiri doriți pentru că nu se sfărâmă. Cașul are textură omogenă, netedă, lucioasă – exact ca un caș clasic.
În mod tradițional acest caș de ouă se servește la mic dejunul de Paști alături de ouă roșii, șuncă afumată și fiartă și musai cu o felie de cozonac simplu cu stafide și coji de portocală confiate Rețeta ouălor roșii vopsite natural și decorate cu frunze și flori o găsiți aici.
Șunca fiartă (șonc, șoancă, jambon) nu lipsește de pe masa de Paște din Ardeal și Bant iar rețeta ei o găsiți aici.
Pomeneam mai sus de cozonacul simplu cu stafide și coji de portocală confiate. Ei, da! Deși nu are umplutură vă asigur că acest cozonac este de u rafinament ieșit din comun. Seamănă cu clasicele brioches franțuzești. Aluatul are mult unt și multe ouă și este incredibil de pufos și de gustos! Rețeta străbunicii mele o găsiți aici.
Cașul galben din ouă se păstrează la frigider cca. 6-7 zile (în cutie închisă ca să nu se usuce). Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest caș de ouă și că veți testa rețeta cașcavalului galben dulce sau sărat! Vă dorim Paște Fericit!
Aici găsiți mai multe rețete pentru masa de Paște: drob de miel, pui sau porc, pască cu sau fără aluat, cozonaci pufoși, ciorbe și fripturi de miel, torturi, prăjituri și fursecuri etc.