În bucătărie, poți pregăti o delicioasă ceapă umplută cu carne tocată și cașcaval – la cuptor, care se coace la cuptor. Ai la dispoziție numeroase rețete pentru a gratina cepele cu umplutură de carne, legume și brânză. Te întrebi cum se face ceapa umplută? Există multe rețete cu carne tocată sau cu legume umplute pe care le poți încerca.
Sunt un mare fan al legumelor umplute cu carne tocată, mai ales când sunt coapte la cuptor. Poți umple ardei, dovlecei, ciuperci, vinete, dar și gulii sau roșii cu carne. La finalul articolului, îți voi oferi mai multe rețete pentru a te inspira. Așadar, a venit momentul să experimentez și cu ceapa umplută cu carne tocată. Rezultatul a fost de-a dreptul delicios!
Până acum, am preparat această variantă de ceapă umplută cu carne de câteva ori și ne-a plăcut foarte mult. Ceapa este scobită și umplută cu o combinație delicioasă de carne tocată, legume și brânză. Eu am folosit carne de porc, mai grasă, și am adăugat usturoi, ceapă (miezul scobit), ardei și diverse verdeturi, precum pătrunjel și mărar verde. Am adăugat și puțin parmezan ras pentru un plus de aromă. Nu am folosit ou, deoarece acesta ar întări umplutura. În general, pentru a obține o carne tocată mai aerată și pufoasă, se adaugă miez de pâine înmuiat în apă sau lapte. Eu am optat pentru pesmet de pâine amestecat cu lapte.
Spre finalul procesului de coacere, am presărat cepele umplute cu un pic de cașcaval ras și le-am gratinat în cuptor. Rezultatul a fost un deliciu absolut! Le-am servit cu o garnitură simplă de cuscus.
Din cantitățile de mai jos vei obține aproximativ 6 porții de ceapă umplută cu carne tocată.
Ceapă umplută cu carne tocată și cașcaval – la cuptor
Timp de preparare:
60 minute
Timp de gatire: 75 minute
Timp Total: 2 ore 15 minute
Ingrediente:
În plus
Cum se face rețeta de ceapă umplută cu carne tocată și cașcaval – la cuptor?
Cum se scobesc cepele pentru umplut?
Iată cele 2 cepe mari pe care le-am avut. Diametrul lor a fost de cca. 8 cm. Mai întâi le-am decojit, spălat și tăiat în două pe la mijloc (la circumferință).
Cu o linguriță am început să scobesc miezul cepelor având grijă să păstrez ultimele 3 rânduri de foi intacte (cele mari de la exterior).
Apoi, cu mare grijă, am desprins aceste foi groase și am obținut câte 3 cupe din fiecare ceapă. În total am 12 cupe. Am peticit fundurile mai largi cu bucățele din miezul scobit. Oricum, carnea tocată „nu fuge” nicăieri din ele
Cum se face umplutura din carne tocată?
Am asezonat carnea tocată cu sare și piper negru proaspăt măcinat (din belșug).
Am pus la înmuiat pesmetul în lapte rece. L-am lăsat 5 minute ca să se umfle.
Am pregătit ardeiul roșu, miezul scobit din cepe și usturoiul.
Am decis să mărunțesc miezul de ceapă și usturoiul cu un procesor. Am pus și verdeața și am tocat totul sub formă de pastă fină și aromată.
Peste carnea tocată din castron am pus pasta de ceapă cu usturoi, ardeiul tăiat cubulețe precum și cozile de la vreo 2 cepe verzi (puteți să nu le puneți dacă nu le aveți la îndemână). Am păstrat cam 2 linguri bune de cubulețe de ardei și cozi de ceapă verde pentru a le pune separat, direct în tavă.
Am adăugat peste carne și pesmetul înmuiat în lapte și am frământat bine cu mâinile. Tot acum am pus și 2 linguri bune de parmezan ras foarte fin. Acesta va da o aromă deosebită umpluturii.
Cum se umple ceapa cu carne tocată?
Am pus cuptorul la încins la 220 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta înaltă la cele cu gaz.
Am ales o tavă potrivită pe care am uns-o cu 2 linguri de ulei. Am umplut cele 12 cupe de ceapă cu carnea tocată de mai sus. Mi-a rămas ceva umplutură în plus din care am modelat 3 chiftele pe care le-am pus printre cupele de ceapă umplută. Nu se aruncă nimic!
Am turnat cca. 200 ml de apă caldă în tavă și am presărat printre și peste cepe restul de cubulețe de ardei și ceapă verde.
Coacere ceapă umplută la cuptor
Am tras o folie de aluminiu peste tava cu ceapă umplută și am dat-o la cuptorul preîncins la 220 C pentru cca. 40 de minute. Așa arată după acest răstimp. Carnea și cepele au lăsat și ele apă.
De-acum trebuie să scadă lichidul din tavă și să se rumenească totul așa că nu am mai acoperit tava ci am dat-o la cuptor pentru alte 20-30 de minute (tot la 220 C). Deja e altceva! Carnea tocată s-a rumenit frumos iar mirosul cepelor umplute este grozav!
Am distribuit cașcavalul ras peste ele și le-am mai dat 5 minute la gratinat.
Gata! Am scost tava și am lăsat ceapa umplută la răcorit vreo 5 minute.
Servire ceapă umplută cu carnea tocată și cașcaval – la cuptor
Nu vă pot descrie cât de faine sunt aromele acestor cepe umplute!
Am ales să fac o garnitură de cuscus simplu.
Am decorat ceapa umplută cu verdeață tocată și puțin parmezan ras fin. Am pus și din sosul format în tavă iar acesta a fost absorbit fain de couscous.
Să vedem și în secțiune: carnea tocată este moale, suculentă, bine gătită.
O nebunie de mâncare! Tare mult ne-a plăcut și cu siguranță că o voi mai repeta!
ePoftă bună!
Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.