Cheesecake zebră sau rețeta de pască fără aluat (în două culori)
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Cheesecake zebră sau rețeta de pască fără aluat (în două culori)

Cheesecake zebră sau rețeta de pască fără aluat în două culori. Cum se face pască în dungi cu cacao? Rețeta de cheesecake zebrat cu brânză de vaci. Cum se face modelul zebră? Cât se coace un cheesecake sau o pască? Rețete de pască. Rețete de cheesecake. Rețete fără gluten. 

Tare mi-a fost poftă de o pască fără aluat și m-am gândit ca anul acesta (de Paști) să fac ceva deosebit: o pască zebră. Practic este un cheesecake marmorat în două culori: alb și negru (maro). Veți vedea că nu este greu deloc să realizați acest model zebră.

A ieșit ceva grozav de fin, de aromat și de gustos! O pască fără gram de făină sau amidon, cremoasă, lejeră și foarte aspectuoasă. Bordura este decorată cu fulgi de migdale care sunt lipiți de ea cu un strat fin de marmeladă de caise amestecată cu Cointreau (lichior de portocale, Triple Sec, Grand Marnier sau Marie Brizard). În plus, această pască este un desert fără gluten care poate fi consumat de celiaci.

În anii trecuți am făcut și pasca simplă fără aluat (foarte gustoasă și ea!).

Din cantitățile de mai jos rezultă un cheesacake zebră sau o pască fără aluat de 22 cm diametru.

Cheesecake zebră sau rețeta de pască fără aluat (în două culori)

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 1 ora

Timp Total: 1 ora 30 minute

Ingrediente:

În plus

Decor

 

Cum se face cheesecake zebră sau rețeta de pască fără aluat în două culori?

Ingrediente pentru pască zebră sau cheesecake marmorat cu cacao și vanilie

Am ales o brânză dulce de vaci bine scursă și grasă. Puteți folosi și brânză la găletușă. Dacă nu găsiți brânză de vaci (în străinătate) atunci vă puteți prepara acasă. Nu încercați să o înlocuiți cu ricotta (urdă) deoarece pasca va ieși făinoasă și fadă. Ricotta nu are grăsime destulă și nici aciditate.

Am scos untul din frigider ca să se înmoaie un pic. Am pregătit ouăle, extractul de vanilie și am cântărit zahărul.

Mod de preparare cheesecake zebră

În vasul robotului am pus untul, zahărul și un vârf de cuțit de sare. Am mixat totul cca. 3-4 minute. Am adăugat vanilia și ouăle (unul câte unul). Am mixat alte 2-3 minute.

Am pus brânza de vaci – a mea a fost destul de uscată (cu cocoloașe). Am mixat 2 minute.

Ca să scap de cocoloașele brânzei am procesat compoziția de cheesecake zebră cu un blender de mână. Acum este fină și cremoasă. Am obținut cca. 1700 g de compoziție.

Am împărțit-o în două (cca. 850 g fiecare porție) în 2 castroane. În partea care va rămâne albă am adăugat un pic de coajă rasă de lămâie. În cealaltă parte am pus 25 g cacao cernută și coajă rasă de portocală. Am amestecat bine cu telul de mână. Deoarece această parte e mai densă am pus cca. 25 ml (1 lingură) de lapte rece și am mixat iar.

Cele două compoziții trebuie să aibă consistențe asemănătoare pentru a se așeza frumos în formă. Nu trebuie să curgă dar să fie totuși moi.

Cum se face modelul zebră cu două feluri de compoziție (simplă și cu cacao)?

Am ales o formă de 22 cm diametru (cu inel detașabil). I-am acoperit baza cu hârtie de copt și am uns-o bine cu unt moale (atât baza cât și peretele circular). Am folosit două polonice de supă cu capacitate identică: unul pentru compoziția albă, altul pentru cea cu cacao. Dacă nu aveți așa ceva atunci lucrați cu linguri mari. La fiecare pas am pus câte 2 polonice de compoziție alternând culorile. Dacă folosiți linguri de supă atunci porția va fi de câte 4 linguri din fiecare culoare. Am început cu 2 polonice (sau 4 linguri) cu mix cu cacao așezate fix în centrul formei. Deasupra am venit cu 2 polonice cu mix alb. Am încercat să păstrez forma de cerc și să nu mânjesc straturile de mai jos. Și iar am pus 2 polonice de mix cu cacao urmate de alte 2 cu mix alb. Tot timpul punem compoziția în centru iar aceasta se duce singură spre lateralele formei sub greutatea tot mai mare care o împinge.

Am continuat așa până am terminat ambele compoziții.

Cum se face decorul cu model „pânză e păianjen” sau tip Eszterhazy?

Nu e urâtă pasca zebră nici cu modelul de cercuri concentrice (vezi ultima poză de mai sus) dar parcă aș decora-o cumva mai fain. Mi-a venit ideea modelului „pânză de păianjen” așa că am trasat cu o frigăruie linii dinspre și înspre centru (doar la suprafață, nu ne băgăm în profunzime!). Fain a ieșit! Este modelul consacrat al celebrului Tort Eszterhazy.

Am pus cuptorul la încins la 160 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz. Pe suprafața prăjiturii am distribuit 25 g de unt sub formă de fulgi.

Coacere pască zebră fără aluat sau cheesecake marmorat în două culori

Am copt această pască zebră sau cheesecake timp de 1 oră la 160 C. S-a umflat ca un sufleu și s-a ridicat cu 2 degete deasupra buzei formei. De arome nici nu vă mai povestesc!

Am scos forma din cuptor și am uns suprafața prăjiturii cu untul topit care s-a adunat la mijloc. Cu o pensulă moale l-am distribuit peste tot.

Pasca începe să se dezumfle (se răcorește) și am ajutat-o un pic la margini ca să revină în limitele formei (să nu rămână marginea peste formă). De-acum trebuie răbdare… durează peste 3 ore până ce acest cheesecake zebră se răcorește și poate fi pus la frigider. Trebuie să stea măcar alte 4-5 ore și la rece (acoperit cu folie de plastic) înainte de a fi scos din formă și servit.

Decorare cheesecake marmorat sau pască zebră

După cele câteva ore petrecute la frigider am scos pasca cu grijă din formă. Mai întâi i-am dezlipit marginile cu un cuțit și am îndepărtat cercul metalic. Mi-am pregătit un platou adecvat pe care am așezat 4 fâșii late de hârtie de copt (cu scopul de a-l proteja). Apoi am răsturnat pasca în palma stângă și cu mâna dreaptă i-am dat jos fundul metalic și hârtia de copt. Puteți folosi o farfurie dacă vă e frică cu mâna.

Am răsturnat-o din nou pe platou (e din nou cu fața în sus). Mi-am pregătit marmelada de caise, lichiorul de portocale (Cointreau) și fulgii de migdale. Am încălzit gemul de caise la foc mic și l-am trecut printr-o strecurătoare. L-am diluat cu vreo 25 ml de Cointreau. Dacă nu aveți așa ceva puteți pune 25 ml de apă.

Cu ajutorul unei pensule am uns bine laterala prăjiturii cu marmeladă caldă și apoi am barotat-o din abundență cu fulgii de migdale.

În final am tras, cu mișcări hotărâte, fiecare bucată de hârtie de sub pască sau cheesecake. Astfel am obținut margini frumoase și un platou curat.

Servire cheesecake zebră sau pască fără aluat în două culori (marmorată)

Gata! Pasca zebră sau cheesecake-ul marmorat poate fi servit. Este un desert rafinat și elegant, demn de o masă de Sărbătoare. O pască fără aluat care nu conține gluten.

Pasca zebră fără aluat se feliază cu ușurință cu ajutorul unui cuțit cu lama lungă și subțire care trebuie ștearsă după fiecare tăietură. Feliile se ies frumos, nu se sfărâmă.

Nu vă pot descrie cât de gustos este acest cheesecake zebră! Are textură moale, aerată și arome subtile de vanilie, portocală și lămâie. Bordura de migdale cu gem de caise și Cointreau aduce un plus de textură și savoare. O pască de lux!

ePoftă bună!

De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.



Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]