Chifle crestate – rețeta de pâinici foarte pufoase pentru Paște sau Osterpinze (pințe, pinca, pinsa)
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober Living
Sober living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Chifle crestate – rețeta de pâinici foarte pufoase pentru Paște sau Osterpinze (pințe, pinca, pinsa)0 (0)

Chifle crestate – rețeta de pâinici foarte pufoase pentru Paște sau Osterpinze (pințe, pinca, pinsa). Osterprinzen sau pinze triestina – rețete de chifle de Paște. Chifle foarte pufoase din aluat moale. Rețete de pâinici de casă. Rețete pentru masa de Paști.

Osterpinze (se citește „Osterpințe”), Pinza triestina sau Pinsa este un preparat specific de Paște din Austria, Italia, Croația și Slovenia. În limba germană Oster înseamnă Paște. În unele zone din Austria și Germania aceste chifle crestate se numesc și Osterprinze.

Aceste pințe dospite nu lipsesc din coșul austriac de bucate tradiționale de Paști (ouă, șuncă fiartă, cârnați, hrean) care este dus la sfințit de Înviere. Exact la fel se face și în Transilvania, Banat și Bucovina: enoriașii pregătesc coșuri de nuiele așternute cu ștergare brodate și umplute cu ouă roșii, șuncă afumată fiartă, drob de miel, colaci (cozonaci) și pască pe care le duc la slujba de Înviere. Preoții sfințesc aceste bucate înainte ca ele să fie servite la masa tradițională de Paște. Obiceiul a fost preluat și de celelalte zone din România dar diferă conținutul coșului în funcție de regiune.

Aceste chifle crestate sau Osterpinze își au originea in Italia, în Friuli și Veneto, unde sunt preparate de Crăciun și de Anul Nou. De acolo, Groful Görz (din Goriția) le-a dus la Graz (în Steiermark) și de aceea, in Austria se numesc Görzer Pinze. Se mănâncă cu șunca tradițională de Paște. Din Osterpinze uscate se fac budinci de cozonac.

În cazul de față este vorba despre un aluat dospit sărat dar totodată puțin dulceag și vanilat. În Austria se mai adaugă și lapte aromatizat cu o linguriță de semințe de anason pisate.

Rețeta în sine este cea a unui cozonac cu ouă, lapte, unt și arome (vanilie, coajă rasă de lămâie). Puteți în schimb să faceți aceste chifle si sărate, omițând pur și simplu zahărul și aromele.



Din cantitățile de mai jos rezultă 12 buc. pințe de Paște sau chifle crestate.

Chifle crestate – rețeta de pâinici foarte pufoase sau Osterpinze (pinca)

Timp de preparare: 45 minute

Timp de gatire: 20 minute

Timp Total: 1 ora 5 minute

Ingrediente:

 

Cum se fac chifle crestate – rețeta de pâinici foarte pufoase pentru Paște sau Osterpinze (pinca)?

Aluat pufos pentru pâinici de Paște

Într-un bol am pus laptele călduț, drojdia, zahărul și 100 g făină (din cele 750 g pregătite) și am amestecat ușor. Am lăsat bolul pe masă timp de 10 minute. Apoi am adăugat și restul ingredientelor și am frământat un aluat moale. Dacă vă place anasonul puteți să-l pisați și să-l înmuiați cu o seară înainte în lapte (păstrat peste noapte în frigider). Am acoperit castronul cu folie de plastic și am lăsat aluatul la crescut cca. 1 oră.

Mod de preparare Osterpinzen sau Osterprinzen – pâinici crestate pentru masa de Paști

După ce și-a dublat volumul am cântărit aluatul (aproximativ 1500 g ar trebui să aveți) și l-am împărțit în 12 părți de câte 125 g. Cel mai bine este să folosim cântarul pentru a obține chifle crestate egale.

Am format 12 bile de aluat pe care le-am lăsat la dospit în tava așternută cu hârtie de copt. Bineînțeles că le-am acoperit cu o folie de plastic pentru a nu se usca la suprafață.



După ce au crescut semnificativ (la mine a durat vreo 30 de minute) am pensulat chiflele cu un ou bătut.

Crestare și coacere Osterpinzen sau chifle pentru Paște

Am preîncins cuptorul la 180°C (funcția sus+jos+ventilație sau treapta medie/mare la cuptoarele pe gaz).

A urmat apoi tăierea specifică acestor Osterpinze sau chifle crestate, respectiv cele 3 incizii pe care eu le-am făcut cu foarfeca, dar puteți să le faceți și cu un cuțit.

Aici vedeți mai bine cum se crestează aceste Osterpinze.

Am dat tava cu pințe la cuptorul bine încins și le-am copt 10 minute la 180°C apoi am redus temperatura la 160°C și le-am mai copt alte 10 minute. Chiflele crestate trebuie să se rumenească frumos.

Servire și păstrare chifle sau pâinici crestate – Osterpinzen sau pinca

Iată delicioasele pâinici crestate! Miros minunat și arată grozav! Au crescut mult la copt și s-au desfăcut ca niște flori.



Crestăturile se văd frumos iar coaja chiflelor este subțire și lucioasă.

Am rupt o chiflă și m-am bucurat la vederea miezului moale și pufos!

O nebunie de pâinici pufoase cu miez moale, aromat, ușor dulceag!

Aceste Osterpinze sau chifle crestate sunt perfecte pentru masa de Paște, așa cum le zice și numele. Le-am aranjat într-un coșuleț de nuiele și le-am pus pe masa festivă pregătită cu drag pentru familia mea.

ePofta.ro a făcut mai demult Hefekranz sau colac moale împletit pentru masa de Paște – rețeta aici. Este din aluat pufos cu unt și lapte și se servește pe post de pâine alături de ouă roșii, șuncă fiartă, hrean, caș, ridichi, ceapă verde.



Vă recomand și rețeta de Osterzopf (colac împletit pentru Paști) sau cozonac cu stafide – rețeta aici.

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste chifle crestate sau Osterpinze și că veți testa rețeta noastră de pâinici pentru masa de Paște!

Aici găsiți mai multe rețete tradiționale pentru Paști: pască, cozonaci, drob, ouă roșii vopsite natural, ciorbă și friptură de miel, prăjituri, torturi și fursecuri.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]