Chifle de casă cu lapte și unt rețeta de pâinici sau pituțe foarte pufoase. Chifle pufoase și aromate preparate acasă. Pâinici de casă cu lapte și unt. Chifle pufoase de casă rețeta simplă și rapidă. Chifle sau bulcuțe cu chimen, susan sau mac.
E ziua 55 de carantină și eu #stauacasa, așa cum v-am obișnuit. Am pregătit carne de mici pentru 1 mai și am păstrat caserola la frigider. A rămas doar să fac niște chifle de casă foarte pufoase și să prăjesc mititeii la grătar (în curte) – rețeta aici.
Am făcut aceste chifle super pufoase a căror preparare este extrem de simplă și nici nu durează mult. Priviți cât de faine sunt! Îți vine să muști din ele Pituțe, pâinici sau bulcuțe din aluat dospit cu lapte și unt.
Din aceste cantități rezultă 8 chifle de casă destul de mărișoare.
Chifle de casă cu lapte și unt rețeta de pâinici sau pituțe foarte pufoase
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 50 minute
Ingrediente:
Cum se fac aceste chifle de casă cu lapte și unt – rețeta de pâinici sau pituțe foarte pufoase?
Aluat dospit pentru chifle de casă
Pentru a pregăti aluatul am topit mai întâi untul în lapte și l-am lăsat la răcorit. Dacă laptele este prea fierbinte veți opări drojdia și ea se va distruge. Am așteptat până ce mixul de lapte cu unt a fost doar călduț. Am adăugat drojdia și zahărul și am omogenizat bine. Deasupra am cernut făina și am presărat sarea.
Am frământat aluatul la robot timp de 5 minute dar îl puteți frământa și cu mâna (8-10 min). Când aluatul s-a omogenizat i-am dat formă de bilă și l-am pus la dospit (acoperind bolul cu o pungă). Dospirea durează circa 40 de minute sau până se dublează – depinde de temperatura ambientală.
Cum se porționează și modelează chiflele pufoase de casă?
Pe un blat infăinat am porționat aluatul în 8 părți egale. Am folosit cântarul pentru a obține chifle identice. Am obținut 8 porții a câte cca. 120 g. Pe masa de lucru am dat forma chiflelor.
Am luat fiecare bilă de aluat în parte în mana și cu mâna am apaltizat-o în formă pătrată. Apoi am adus colțurile spre mijloc (ca la branzoaice sau poale’n brâu). Am obținut un pătrat mai gros și mai mic și am repetat operațiunea de pliere și cu colturile acestuia. În final am întors bucata de aluat și am rulat-o pe masă în formă de bilă. Atenție! Lipiturile trebuie să fie la fundul chiflei și fața frumoasă și netedă spre noi!
Am procedat în mod identic cu toate cele 8 chifle. În timp ce am lucrat cu câte o chiflă celălalte erau acoperite cu un stergar de bucătărie ca să nu se usuce la suprafață.
Chiflele gata formate le-am așezat direct în tavă, pe hârtie de copt. Am acoperit tava cu un stergar de bucătărie și am lăsat chiflele la dospit 30 de minute. Între timp am pornit cuptorul la 180 °C funcția sus+jos+ventilație (treapta medie la cuptoarele pe gaz).
După ce au dospit frumos în tavă, am pensulat chiflele cu un ou bătut, le-am presărat cu chimen și sare grunjoasă după care le-am crestat pe lung cu un cuțit foarte ascuțit sau cu o lamă de ras.
Ce fain au crescut aceste chifle de casă!
Coacere pâinici, chifle sau pituțe de casă
Am introdus tava în cuptorul preîncins la 180°C și am copt pâinicile 18-20 minute sau până s-au rumenit frumos. Nu vă pot descrie aromele faine din bucătărie!
Servire chifle de casă cu lapte și unt – foarte pufoase și moi
Aceste chifle de casă sunt frumos rumenite, bine coapte și foarte apetisante. Miros extraordinar de îmbietor!
În interior chiflele sunt foarte pufoase, cu miez moale și aromat. Coaja lor este subțire, rumenă și lucioasă. Perfecte! Noi le consumăm ca atare, pe post de pâine dar pot fi transformate și în sandvișuri delicioase.
Dacă sunteți amatori de chifle de casă vă recomand și varianta de pâinici pull-apart unse cu unt aromat cu usturoi și verdețuri – vezi aici.
Precum și rețeta unor chifle arăbești extra pufoase cu miezul moale și ușor ca un norișor – rețeta aici.
Cred că v-am făcut poftă cu aceste chifle de casă și că veți testa rețeta cât mai curând!
Aici găsiți mai multe rețete de pâine, chifle, covrigi, cornuri etc.