Chiftele de pui cu dovlecel, pesto și parmezan – la air fryer sau la cuptor. Chifteluțe la air fryer sau friteuză cu aer cald. Rețeta de chiftele fragede de pui sau curcan cu pesto, zucchini ras și brânzeturi. Cum se fac chiftelele umplute de pui cu cașcaval sau mozzarella? Rețete cu carne de pasăre. Rețete de chiftele fragede și suculente.
Sunt sigură că deja vă este poftă de aceste chiftele rumenite! Arată senzațional și sunt și grozav de fragede și de gustoase! Am decis să fac chiftele de pui cu dovlecel în care să încorporez și pesto verde și parmezan. Le-am copt la air fryer (friteuza cu are cald, fără ulei) dar vă las și versiunea pentru cuptor clasic. Aromele mediteraneene de usturoi și busuioc merg foarte bine cu carnea de pasăre (pui, curcan).
Dovlecelul ras, pus în compoziția de carne tocată pentru chiftele, le conferă acestora suculență și frăgezime deosebite! Am făcut mai demult chiftele de pui cu dovlecel și le-am prăjit în 2 feluri: în tigaie (cu ulei) și la cuptor. Rețeta lor o găsiți aici. Ideea cu dovleceii rași în chiftele am văzut-o, pentru prima dată, la Laura Laurențiu, cu mulți ani în urmă. Între timp ea a devenit foarte populară în rândul bloggerilor și cititorilor, cei dintâi uitând să menționeze sursa de inspirație.
Din cantitățile de mai jos rezultă 10 chiftele mari de pui cu dovlecel, coapte la air fryer sau la cuptor.
Chiftele de pui cu dovlecel, pesto și parmezan – la air fryer sau la cuptor
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 50 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de chiftele de pui cu dovlecel, pesto și parmezan – la air fryer sau la cuptor?
Ingrediente pentru chiftele de pui sau curcan la air fryer
Am avut un mix de fileuri de piept de pui și de curcan dar voi puteți folosi carne doar de un fel. Pont: pulpele dezosate de pui (cu tot cu piele!) sunt și mai bune pentru chiftele! Am pregătit dovlecelul, pesto, fulgii mari de parmezan, oul, verdeața și usturoiul.
Nu am decojit dolvlecelul deoarece cei tip „zucchini” nu au coajă amară. Cei verde deschis ar fi bine sa-i decojiți înainte. Am ras dovlecelul pe răzătoarea mare, l-am sărat și l-am lîsat la scurs, 20 de minute, într-o strecurătoare. Este foarte important să scurgem bine dovleceii de apă înainte de a-i pune în compoziția de chiftele!
Mod de preparare chiftele de pui la air fryer – extra fragede, suculente și gustoase
Am trecut carnea de pasăre prin mașina de tocat, echipată cu sita cu găurele mai mari (ca să nu iasă pastă fină). În final am trecut prin mașină și o felie de pâine înmuiată în apă și stoarsă. Aceasta împinge resturile de carne și contribuie și la textura pufoasă a chiftelelor de pui. Peste carnea tocată și pâinea din castron am adăugat oul, 2 linguri de pesto verde, usturoiul zdrobit și verdeața tocată. Am asezonat totul bine cu sare și piper negru proaspăt măcinat.
Am stors bine dovlecelul ras și l-am adăugat în pasta de chiftele de pui. Am tocat din cuțit fulgii de parmezan pentru că erau prea mari și i-am pus și pe ei împreună cu 2 linguri de pesmet.
Am amestecat bine compoziția de chiftele și chiar am frământat-o cu mâna pentru 2 minute. Am lăsat castronul deoparte 15 minute (acoperit) pentru a acorda pesmetului un răgaz să absoarbă din umiditatea excesivă.
Cum se porționează și modelează chiftelele de pui cu dovlecei cu lingura de înghețată?
Deoarece am dorit să fac chiftele mai mari, care nu să se usuce la air fryer, am decis să porționez compoziția cu o lingură de înghețată. Am uns o farfurie întinsă cu o lingură de ulei (pentru așezat chiftelele pe ea) și am mai pregătit o farfurioară unsă cu altă lingură de ulei (pentru uns palmele și degetele).
Am început să scot bile de carne de chiftele și să le așez pe farfuria mare. Fiica mea, Marlene, a insistat să umplu câteva chiftele cu bucățele de Emmentaler. Am zis inițial că brânza va erupe din ele, în timpul coacerii, și că va curge. Dar am ascultat-o și rău îmi pare că nu le-am umplut pe toate!
Apoi, ungându-mi palmele cu uleiul de pe farfuria mică, am modelat chiftele sferice cu diametrul de cca. 5 cm. Am umplut 4 chiftele cu brânză, așa cum și-a dorit Marlene. În total mi-au ieșit 10 chiftele de pui cu dovlecei. Mari!
Coacere chiftele de pui la air fryer – câte minute și la ce temperatură se coc?
Am testat mai multe branduri de air fryer (friteuze cu aer cald, fără ulei) și am decis că cel de la Cosori este „tata lor”! Eu am de peste 1 an acest model și-l folosesc intensiv. Pe lângă capacitatea mare a coșului (5,5 L – în care gatesc 4 porții de mâncare!), randamentul acestui air fryer este admirabil: rumenește cu adevarat, nu doar înăbușă! Și toate acestea cu foarte puțin ulei și în timp foarte scurt, de câteva minute! În ziua de azi, la costurile actuale ale energiei, nu merită să încingi cuptorul mare electric! Cosori este, practic, un mini cuptor electric eficient, cu consum mult mai mic și cu timp mai scurt de gătire. Găsiți și alte mărci de air fryer aici (la diferite prețuri).
Am preîncins air fryer-ul meu Cosori: 5 minute la 205 C. Apoi am aliniat chiftelele în coșul încăpător al friteuzei cu aer cald, având grijă să aibă spațiu între ele.
Am închis sertarul air fryer-ului și am prăjit sau copt chiftelele 15 minute la 180 C, apoi, pentru rumenire, le-am mai lăsat 5 minute, tot la 180 C.
Ta-daa! Priviți de chiftele de pui la air fryer am făcut! Sezațional arată! Brânza din mijloc a ieșit parțial dar nu cât să curgă toată… Nu vă pot descrie aromele din bucătărie: usturoi, busuioc, carne friptă!
Coacerea chiftelelor de pui cu dovlecel și parmezan la cuptor clasic
Dacă nu aveți friteuză cu aer cald (airfryer), atunci puneți cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos), respectiv treapta aproape maximă la cele pe gaz. Așezați chiftelele de pui pe o tavă largă, așternută cu hârtie de copt, și coaceți-le 35-40 de minute la 200 C. Urmăriți gradul lor de rumenire și mai întoarceți tava, dacă este cazul.
Servire chiftele de pui cu dovlecel, pesto și parmezan – la air fryer sau la cuptor
La masă! Am aranjat chiftelele de pui cu dovlecel pe un platou și le-am asociat cu un sos acrișor de lămâie cu usturoi, parmezan și verdețuri.
Rețeta sosului cremos de lămâie cu usturoi și parmezan o găsiți aici. Se prepară rapid și este perfect atât pentru preparate din carne de pasăre, cât și pentru cele din pește (fără parmezan, evident).
Aici vedeți secțiunea printr–o chiftea simplă, neumplută. Are crustă rumenită și miez suculent, pufos, extra gustos! Asta grație dovlecelului ras din compoziție!
Aici vedeți cum se întinde brânza Emmentaler dintr-una din chiftelele fiicei mele. Yummy!
Aceste chiftele de pui la air fryer merg la fix cu sosul cremos și acrișor de lămâie! O combinație de vis! O salată verde simplă completează perfect acest meniu mediteraneean.
Ne-au plăcut foarte mult și reci, a doua zi! Chifteluțele acestea de pui pot fi intercalate pe platourile cu aperitive asortate deoarece rămân foarte fragede și atunci când se răcesc.
Dacă sunteți amatori de chiftele din carne de pasăre, atunci vă las aici încă o rețetă faină.
Tot la air fryer am făcut mai demult niște super chifteluțe grecești cu bucățele de feta sau telemea, măsline, ardei gras etc. Rețeta lor e aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste chiftele de pui cu dovlecel, pesto și parmezan și că veți încerca rețeta noastră la air fryer sau la cuptor!
Aici găsiți mai multe rețete gătite la air fryer sau friteuză cu aer cald: legume, cărnuri și chiar deserturi!