Chiftele italienești cu mozzarella, pesto și sos de roșii – la cuptor. Rețeta de chiftele marinate umplute cu brânză. Chifteluțe de pui la cuptor, în sos tomat. Cum se fac chiftelele coapte (nu prăjite) cu umplutură de mozzarella și sos roșu în stil italian? Rețete cu carne tocată de pasăre. Rețete de chiftele fragede.
Tare gustoase sunt aceste chiftele italienești umplute cu brânză și învăluite de sos tomat (marinara)! Italienii le numesc „polpette ripiene di formaggio con salsa di pomodoro” și le prepară în diferite moduri: prăjite în tigaie sau rumenite la cuptor, umplute cu scamorza, cacciocavallo, mozzarella sau alte brânzeturi etc
Priviți cât de apetisante sunt! Cum să nu dorești să guști din ele? Eu am folosit carne tocată de pasăre (pulpe dezosate) dar puteți alege și carne de porc, vită sau în amestec. Și chifteluțele italienești au usturoi (ca și ale noastre) dar și alte arome specifice. Eu am pus în compoziția de carne 2 linguri bune de pesto verde (care conține busuioc, parmezan, usturoi, semințe de pin etc) precum și câteva roșii deshidratate păstrate în ulei, la borcan. Tare bună e combinația!
Chiftelele pot fi prăjite la tigaie sau pot fi rumenite la cuptor. Eu am ales a doua variantă și am obținut o crustă rumenită grozavă plus o textură fragedă și suculentă.
Practic sunt niște chiftele marinate „altfel”. Povesteam în cadrul rețetei clasice de chifteluțe marinate (vezi aici) că termenul „marinat” din acest caz vine de la sosul marinara – acel sos italian de roșii cu usturoi și busuioc sau oregano – rețeta aici. La noi sosul tomat a fost modificat și se face de multe ori cu făină, bulion etc. Sincer, versiunea originală italiană îmi place mai mult.
Din cantitățile de mai jos rezultă 12-13 chiftele italienești cu mozzarella, pesto și sos de roșii.
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 40 minute
Timp Total: 1 ora 10 minute
Ingrediente:
Compoziția de chiftele cu pesto
Sosul de roșii
Cum se fac aceste chiftele italienești cu mozzarella, pesto și sos de roșii – la cuptor?
Ingrediente pentru chiftele de pui în stil italian, umplute cu brânză și marinate cu sos tomat
Am avut pulpe dezosate de pui pe care le-am trecut prin mașina de tocat echipată cu sita cu găurele mari. La final am curățat mașina de carne cu o felie de pâine (fără coajă) înmuiată în apă. Astfel au ieșit toate fragmentele de carne din interior. Pâinea face chiftelele pufoase!
Am pregătit ceapa, usturoiul, roșiile uscate (în ulei) și pesto verde. Pesto conține busuioc verde, usturoi, ulei de măsline, parmezan sau pecorino ras fin și semințe de pin. Are arome grozave! 1 cățel de usturoi (din cei 3) l-am folosit la sosul marinara.
Am scos vreo 5 roșii uscate din ulei și le-am tocat.
Am pregătit vreo 12-13 bucățele de mozzarella (cam de 3×4 cm).
Cum se face compoziția pentru chiftele de pui cu pesto, mozzarella și roșii uscate – în stil italian?
Peste carnea tocată am pus ouăle, ceapa tocată, usturoiul zdrobit, 2 linguri bune de pesto, roșiile uscate tocate și un pic de boia dulce.
Am asezonat bine cu sare și piper negru proaspăt măcinat și am amestecat totul. Cel mai bine este să frământăm compoziția de chiftele cu mâinile. Gata! Am lăsat-o pe masa de lucru 10 minute.
Am obținut cca. 1,3 kg de compoziție de chiftele și am decis că 100 g sunt suficiente pentru fiecare chiftea. Nu am vrut să le fac mici ca să nu se usuce la cuptor.
Cum se umplu și modelează chifteluțele cu brânză mozzarella?
Am pus cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz.
Am luat câte 100 g de carne tocată pe care am aplatizat-o în palma unsă cu puțin ulei. Am pus câte o bucățică de mozzarella în mijlocul ei și am învelit-o bine cu carnea de chiftele.
Am dat formă ovală acestor chiftele și le-am așezat pe o farfurie unsă cu puțin ulei. Am obținut 12 chiftele mari și 1 mai mică (fără brânză)
Am ales o tavă mai adâncă (de cca. 20×30 cm) pe care am pulverizat-o cu foarte puțin ulei. Am așezat chiftelele umplute în ea.
Coacerea chiftelelor italienești cu pesto și umplutură de mozzarella
Am dat tava cu chiftelele umplute la cuptorul preîncins și le-am prăjit (neacoperite) timp de 20 de minute la 200 C. Mai iese mozzarella din ele p-aci, p-acolo, însă nu curge în tavă.
Cum se face sosul marinara de roșii cu usturoi pentru chiftele italienești?
În acest răstimp am făcut rapid sosul marinara. Adică am turnat passata de roșii într-o crăticioară și am asezonat-o cu sare și 1 cățel de usturoi zdrobit. Am turnat și un pic de ulei de măsline și am pus sosul la fiert la foc mic. Dacă passata e prea groasă atunci trebuie diluată cu o ceașcă bună de apă caldă. Puteți adăuga busuioc sau oregano uscate. Am fiert sosul tomat cca. 10 minute
(la foc mic).
Noi facem passata de roșii în stil italian: fără sare sau conservanți. Iese un suc gros de roșii cu arome și culori superbe!.
După 20 de minute am scos tava cu chiftele din cuptor și am turnat sosul fierbinte de roșii printre ele (nu direct peste ele!). Am dat din nou tava la cuptor pentru alte 10-12 minute (tot la 200 C). Gata! Ce arome grozave am în bucătărie!
Servire
A tavola! Am presărat chiftelele cu un pic de verdeață (opțional) și am chemat lumea la masă.
Cât de bine miros și cât de apetisante sunt aceste chiftele cu mozzarella, pesto și sos tomat! De vis!
Sunt niște chiftele foarte fragede și suculente dar care au crustă fain rumenită. Adică nu sunt niște fierturi care se usucă la cuptor… Sosul de roșii este fantastic și el! Să tot mănânci asemenea chiftele marinate!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.