Chifteluțe aperitiv fragede și pufoase rețeta de chiftele mici din carne tocată. Cum se fac cele mai bune chiftele de porc, pui sau vită? Rețeta de mini chiftele pentru party sau bufet suedez. Mici bulete de carne tocată cu usturoi și condimente. Rețete cu carne tocată de porc, pui sau în amestec cu vită. Rețete de chiftele gustoase.
Aceste chifteluțe aperitiv sunt foarte îndrăgite de români și se regăsesc pe mesele lor festive. Mini chiftelele reușite sunt fragede, gustoase, aromate, modelate frumos, mici (cu diametrul de max. 3 cm) și cu o culoare aurie-roșcată uniformă.
De cele mai multe ori aceste chifteluțe aperitiv se servesc pe platouri asortate de aperitive alături de mezeluri, brânzeturi, rulade și șnițele pane. Vă las la final mai multe rețete de aperitive festive sau bufet suedez.
Secretele chifteluțelor fragede și gustoase (chiar și reci)
Se pot face chifteluțe aperitiv din carne tocată de porc, pui, curcan, amestec porc-vită, miel sau chiar din pește. Important este ca ele să fie bine asezonate, porționate și modelate corespunzător și prăjite corect.
- Eu aleg carne de porc cu ceva grăsime deoarece aceasta este responsabilă de frăgezimea chiftelelor. Cu cât e carnea mai slabă cu atât vor ieși chiftelele mai dense, mai tari, mai seci. „Pufoșenia” chiftelelor este dată de miezul de pâine îmuiat care se pune în compoziție. El poate fi înlocuit cu pesmet înmuiat sau cu legume rase (cartof, dovlecel).
- În compoziție mai pun ou crud, sare, piper, boia dulce, cimbru uscat, usturoi și puțină ceapă. Nu e greșit dacă adăugăm verdeață tocată (pătrunjel verde) sau dacă nu punem ceapă și le facem doar cu usturoi. Chiftelele trebuie să fie savuroase, bine asezonate cu sare și condimente – doar sunt aperitive menite să deschidă apetitul!
- Porționarea acestor mini chiftele o fac la 15 g – ele mai scad la prăjit iar diametrul lor final este de cca. 2,5-3 cm. ”Gloanțe” li se zice la noi în casă. Nu le faceți mai mari pentru că arată urât pe platouri. Facem chifteluțe nu pârjoale!
- După cum se vede și în poze, unele chifteluțe au crustă de pesmet, altele sunt simple. Am vrut să vă arăt ambele variante. În niciun caz nu le dau prin făină deoareca aceasta arată oribil după prăjire – ies niște chiftele bej cu pete maro închis, cu crustă inegală și mată, deloc apetisante. În plus, făina cade de pe ele în tigaia cu ulei încins și se arde foarte repede. Mai bine nu le tăvăliți prin nimic decât să le nenorociți cu făină.
- Prăjirea lor se poate face în tigaie adâncă cu strat generos de ulei bine încins, în friteuză electrică sau chiar la cuptor. Voi detalia mai jos toate aceste aspecte.
Acestea sunt secretele chifteluțelor reușite, mici, rotunjoare, apetisante și foarte gustoase.
Din cantitățile de mai jos (cca. 530 g de pastă de chiftele) am obținut cca. 35 de chifteluțe aperitiv. Puteți multiplica rețeta după nevoi.
Chifteluțe aperitiv fragede și pufoase rețeta de chiftele mici din carne tocată
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 5 minute
Timp Total: 15 minute
Ingrediente:
Cum se fac chifteluțe aperitiv fragede și pufoase rețeta de chiftele mici din carne tocată?
Ingrediente pentru chiftele mici tip party sau aperitiv
De obicei cumpăr carne bucăți și o toc eu acasă. Am amestecat carnea tocată cu sare, piper, boia, cimbru uscat, ou crud, pâine înmuiată și stoarsă, ceapă tocată și usturoi zdrobit. Exact cum am descris la rețeta de chiftele simple – vezi aici.
Am amestecat totul bine cu mâinile și am lăsat compoziția de chiftele 15 minute deoparte, pe masa de bucătărie (să se împrietenească aromele).
Vă las aici și versiunile de:
- chiftele doar din carne de porc cu usturoi – vezi aici
- chiftele de pui – vezi aici
- chiftelute de pui cu dovlecel ras – vezi aici
- pârjoale molodovenești – rețeta aici
- chiftelute de pește – vezi aici
- chifteluțe cu iaurt grecesc în compoziție – vezi aici
- chifteluțe suedeze (Köttbullar) cu ceapă călită în unt – rețeta aici
Cum se porționează și modelează aceste chiftele mici?
Am folosit o lingură specială pentru scobit pepene galben (melon baller) pe post de măsură. Am făcut 35 de chifteluțe aperitiv de 15 g fiecare. Am cântărit doar 2-3 din ele ca să-mi fac „măsura” – pe restul le-am făcut din ochi și mână – necesită ceva experiență. Am rotunjit frumps chiftelele cu palmele foarte puțin umezite cu apă și le-am aliniat pe un tocător.
V-am spus mai sus că fie le las așa, simple, fie le tăvălesc prin pesmet. Ca să meargă treaba repede am pus pesmetul într-o cutie de plastic cu pereți mai înalți și am așezat câteva chifteluțe în ea. Am mișcat cutia față-spate astfel încât chiftelele să se rostogolească singure prin pesmet.
Iată-le pregătite de prăjit – atât pe cele simple cât și pe cele tăvălite prin pesmet.
Dacă inteționați să coaceți chiftelele la cuptor atunci NU le tăvăliți prin nimic!
Cum se prăjesc corect chiftelele aperitiv?
Chifteluțe prăjite la tigaie, în ulei încins
Am ales o tigaie mai adâncă în care am pus la încins un strat de 2 degete de ulei. Nu prăjim în „urme” de ulei ci în baie de ulei. Am încins bine uleiul (cca. 175 C). Dacă acesta nu este încins suficient atunci chiftelele vor fierbe în el în loc să se prăjească și se vor îmbiba cu grăsime. Nu am aglomerat tigaia deoarece chifteluțele au nevoie de spațiu, nu să stea lipite unele de altele. În plus, dacă punem cantități mari de alimente reci la prăjit atunci și temperatura băii de ulei va scădea brusc. Focul se sub tigaie trebuie să fie mare deoarece aceste chiftele sunt mici și se prajesc repede – nu riscăm să rămână crude la mijloc.
IMPORTANT: dacă uleiul este bine încins atunci se va forma imediat crusta crocantă de la suprafașa chiftelelor iar aceasta va funcționa ca o barieră care nu va permite îmbibarea cărnii cu ulei!
Aici vedeți chifteluțele simple, fără pesmet. După vreo 2 minute le-am întors și pe verso ca să să prăjească uniform.
Am continuat similar și cu chiftelele date prin pesmet. Între ture trebuie așteptat ca uleiul să se încingă din nou la 175 C și trebuie completat dacă nivelul lui scade prea mult.
Apoi le-am scos cu o paletă perforată și le-am mutat într-un castron tapetat cu hârtie absorbantă. Ce fain sunt! Rumenite uniform și cu o culoare superbă De aromă nici nu mai zic… ai mei au trecut prin bucătărie și au mâncat „din zbor” 3-4 chifteluțe fierbinți
Cum se prăjesc chiftelele la friteuză electrică?
Dacă aveți o friteuză atunci setați temperatura uleiului la 175 C iar când aceasta este atinsă puteți trece la prăjirea acestor chifteluțe aperitiv. Prăjirea durează maximum 5-6 minute. Apoi scoateți coșulețul friteuzei, îl scuturați bine ca să se scurgă uleiul în exces și… gata!
Coacere chiftele la cuptor
Am încercat și această versiune dar cu niște chiftele mai mari. Sincer, nu aș recomanda-o în cazul acestor chifteluțe aperitiv deoarece se vor usca excesiv. Dacă totuși vreți să le coaceți atunci NU le tăvăliți prin pesmet ci le ungeți cu pensula cu ulei, le puneți în tava așternută cu hârtie de copt și le coaceți cca. 15-17 minute la 200 C. Vedeți aici cum se procedează.
Servire chifteluțe aperitiv din carne de porc, pui, curcan, vită sau pește
Tare faine au ieșit aceste chifteluțe aperitiv! Micuțe, rotunjoare, frumos rumenite. Într-un cuvânt: apetisante Se servesc cu scobitori sau țepușe decorative înfipte în ele alături de murături de casă sau roșii, salate, sosuri etc.
Cu aceste chifteluțe aperitiv se face o specialitate din Bucovina: salată de chiftele cu sos de maioneză și ceapă marinată – rețeta aici.
Merg bine cu un sos tartar (rețeta aici) sau cu un sos remoulade (rețeta aici).
Sunt bine asezonate și au o textură faină, fragedă. Nu sunt seci, uscate. Să tot mănânci așa chifteluțe faine!
Chifteleșe party se pot păstra la cămară pentru 1-2 zile sau la frigider pentru 4-5 zile. Rezistă bine și puse la pachet în excursii, tabere, drumeții sau în pachețelul pentru serviciu sau școală (atenție la usturoi!).
Din seria de aperitive reci vă recomand și gujoanele de pui – rețeta aici.
Sau o delicioasă și aspectuoasă ruladă de carne tocată învelită în bacon – rețeta aici.
Cred că v-am făcut poftă cu aceste chifteluțe aperitiv și că le veși testa în curând :0Sunt grozav de fragede și de gustoase!
V-am promis la început mai multe rețete de aperitive festive – le găsiți aici.