Chifteluțe cu maioneză și ceapă marinată sau murată – rețeta bucovineană
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс Обучение
Форекс обучение

Acasă » reteta » Chifteluțe cu maioneză și ceapă marinată sau murată – rețeta bucovineană0 (0)

Chifteluțe cu maioneză și ceapă marinată sau murată – rețeta bucovineană. Rețeta de chiftele cu sos de maioneză cu smântână și ceapă roșie cu oțet. Cum se face salata de pârjoluțe? Rețete de aperitive. Rețete bucovinene. Rețeta de chifteluțe aperitiv.

Trebuie să recunosc că am fost reticentă când mi s-a pus în față această salată de chifteluțe cu maioneză și ceapă murată. Eram la o pensiune din Gura Humorului (o zonă superbă) și gazda ne-a tratat timp de 3 zile doar cu preparate tradiționale făcute cu ingrediente locale.

Adevărul este că nu știam exact ce se află în castronul din fața mea deoarece chifteluțele (pârjoluțe le spunea gazda) erau complet acoperite de maioneză. Am crezut că-s niște ciuperci mai mari ascunse acolo Se vedeau și niște fâșii de ceapă roșie… deci trebuie să fie ceva bun acolo! Și așa a fost! Tare mi-au plăcut aceste chifteluțe cu maioneză și ceapă marinată!

Sunt mare amatoare de maioneză și de sosuri derivate din ea (sos remoulade sau sos tartar) iar la noi în casă acestea se fac în mod curent la mese festive. S-ar potrivi foarte bine și acestea cu chifteluțele aperitiv: au lămâie, muștar și castraveciori acri.

Maioneza clasică poate fi înlocuită cu una dietetică (fără ulei) – vezi aici rețeta.

Partea cea mai complicată din această rețetă este pregătirea chiftelelor. Vorba vine, nu e complicată deloc iar avantajul este că acestea se pot prepara și cu 1-2 zile în avans. Chiftelele trebuie să fie micuțe, rotunjoare, gustoase și apetisante – nu facem chiftele mari sau pârjoale cât palma! Rețeta lor o găsiți explicată în detaliu aici. Puteți alege carne tocată de porc, porc-vită sau de pasăre (pui).

Ceapa marinată care se pune în această salată de poate prepara în două feluri: crudă, doar frecată cu sare și oțet sau opărită. Eu am ales prima versiune deoarece nu sunt fan ceapă fiartă. În Ardeal noi obișnuim să mâncăm garnitură de ceapă cu sare și oțet pe lângă ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat sau lângă cea de cartofi cu afumătură. Îmi place textura crocantă a cepei roșii iar iuțeala și aroma ei sunt atenuate de oțet și de sare. Am să vă zic mai jos și cum se face ceapa opărită.

Maioneza din această salată de chifteluțe este una de casă, cu muștar și nu foarte mult ulei (rețeta rapidă aici). Ea se amestecă cu 1-2 linguri de smântână acrișoară și se asezonează bine cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Astfel obținem un sos de maioneză.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții de chifteluțe cu maioneză și ceapă marinată ca’ Bucovina. Să zicem că o porție e de 3-4 chifteluțe (18-24 buc). Timpii de preparare sunt dați fără a lua în calcul prepararea chiftelelor.

Chifteluțe cu maioneză și ceapă marinată sau murată – rețeta bucovineană

Timp de preparare: 20 minute

Timp de gatire

Timp Total

20 minute

Ingrediente:

 

Cum se face salata de chifteluțe cu maioneză și ceapă marinată – rețeta bucovineană?

Ingrediente pentru chiftele cu sos de maioneză și ceapă

Pentru început am făcut chifteluțele (pârjoluțele). Eu am ales să folosesc carne de porc pe care am amestecat-o cu sare, piper, cimbru uscat, usturoi, ceapă, puțină boia dulce, ou crud și miez de pâine înmuiat și stors – vezi aici rețeta de chiftele a mamei mele.

Voi puteți alege și alte variante de chiftele:

  • chiftele doar din carne de porc cu usturoi – vezi aici
  • chiftele de pui – vezi aici
  • chiftelute de pui cu dovlecel ras – vezi aici
  • pârjoale molodovenești – rețeta aici
  • chiftelute de pește – vezi aici
  • chifteluțe cu iaurt grecesc în compoziție – vezi aici
  • chifteluțe suedeze (Köttbullar) cu ceapă călită în unt – rețeta aici

Apoi am porționat chifteluțele la 15 g, le-am rotunjit în palme și pe unele dintre ele le-am tăvălit prin pesmet, pe altele le-am lăsat ca atare (este alegerea voastră). Important este ca ele să fie mici!

Am prăjit chifteluțele în ulei bine încins și le-am scurs pe șervete absorbante. Puteți să le coaceți la cuptor dar atunci nu le mai tăvăliți prin pesmet. Vezi aici cum se fac chiftele la cuptor.

Am lăsat chiftelele la răcit. Rețeta completă a acestor mici „gloanțe” sau chifteluțe aperitiv o găsiți aici.

Cum se face ceapa marinată cu oțet?

Versiunea crudă – ceapă roșie murată rapid – preferată de mine

Am decojit cepa roșie și am tăiat-o în jumătăți apoi în felii pe lung (julienne). Am desfăcut fâșiile ca să nu stea lipite unele de altele. Le-am pus într-un mic castron, le-am sărat și le-am stropit cu oțet. Nu am pus apă deoarece va ieși destulă din ceapă.

Am amestecat totul bine și am acoperit castronul cu un capac (sau folie alimentară). Am lăsat ceapa la marinat 3-4 ore dar se poate și peste noapte. Ea se va înmuia un pic dar va rămâne și crocantă, va deveni ușor acrișoară și își va pierde din iuțeală. Practic este o ceapă murată rapid.

Nu e greșit dacă folosim direct ceapă murată (la borcan) sau perle de ceapă – vezi aici rețeta noastră.

Versiunea opărită – ceapă roșie marinată

Ceapa se taie ca și mai sus. Se face o marinadă asemănătoare cu cea pentru gogoșarii la borcan (vezi aici).

Într-o crăticioară se pun la fiert: 500 ml apă, 150 ml de oțet alb, 2 lingurițe rasă de sare, 1 linguriță de zahăr, 10 boabe de piper negru și 1/2 de foaie de dafin. Când marinada clocotește se pun în ea feliile de ceapă. Se lasă 4-5 minute în marinada fierbinte apoi se scot cu spumiera și se scurg într-o strecurătoare. Se lasă la răcit. Nu sunt fan ceapă fiartă așa că prefer versiunea cu ceapa crudă.

Cum se face un sos de maioneză cu smântână sau iaurt grecesc?

Rețeta mea de maioneză rapidă este una la minut, adică se prepară în fix 60 de secunde! Toată tehnica este explicată pe larg aici. De data aceasta am folosit doar 1/3 din ingrediente, adică am făcut maioneză din 1 gălbenuș cu 1 linguriță de muștar, 70 ml ulei de floarea soarelui. La final am asezonat bine maioneza cu sare și piper negru proaspăt măcinat.

În bolul cu maioneză am adăugat smântâna acrișoară (din cea pe care o folosim la sarmale sau papanași) sau iaurtul grecesc (să aibă 10% grăsime!). Am mai măcinat niște piper și am gustat de sare.

Am amestecat lejer cu lingura (nu cu mixerul!) și e gata și sosul de maioneză cu iaurt sau smântână!

Cum se montează salata de chifteluțe cu sos de maioneză și ceapă murată sau marinată?

Mi-am pregătit chifteluțele reci, sosul de maioneză și ceapa murată sau marinată.

Varianta simplă dar inestetică este amestecarea celor de mai sus într-un castron. Practic va fi un talmeș-balmeș general iar musafirii nu vor ghici ce se ascunde sub stratul de sos de maioneză. Aspectul pozitiv: gustul va fi mai intens. Dacă preparați salata pentru familie atunci puteți proceda așa. Ba mai mult, dacă puneți salata de chiftele într-o caserolă cu capac și o lăsați la frigider câteva ore, aceasta va fi și mai bună.

Dacă aveți musafiri vă recomand să prezentați salata într-un mod mai atrăgător. Am ales un platou mai adânc pe care am pus mai întâi sosul de maioneză cu smântână sau iaurt. De jur împrejur am făcut o coroniță din feliile de ceapă murată (scurse de zeamă).

Deasupra am aranjat chifteluțele (cam 24 de bucăți am pus eu). Pont: puteți amesteca stratul de jos de chifteluțe cu sosul de maioneză și cu ceva ceapă și să puneți deasupra, de decor, câteva chifteluțe simple și câteva felii de ceapă. Este alegerea voastră.

Servire chifteluțe cu maioneză și ceapă marinată – rețeta bucovineană

Platoul cu salata de chifteluțe cu maioneză și ceapă marinată se poate acoperi cu folie alimentară de plastic și se păstrează la frigider (1-2 zile).

Salata de chiftele cu sos de maioneză și ceapă se servește rece, direct de la frigider. Chifteluțele sau pârjoluțele sunt fragede, gustoase și aromate! Merg tare bine cu sosul de maioneză și ceapa acrișoară!

Tot de la Gura Humorului am aflat despre altă delicatesă bucovineană: păstrăvul cu smântână – rețeta aici.

Cred că v-am făcut poftă cu această salată de chifteluțe cu maioneză și ceapă marinată sau murată și că o veți încerca de Sărbători!

Dacă sunteți amatori de salate cu maioneză atunci vă las aici întreaga colecție de rețete.



ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]