Chifteluțe de pește la cuptor rețeta de crochete de pește fără prăjeală. Crochete dietetice de pește cu sos cremos de iaurt cu usturoi. Cum se fac chiftele la cuptor? Chiftele din fileuri de crap, cod de Alaska, merlucius etc. Rețete cu pește. Rețete de chiftele.
Fiica mea este mare amatoare de pește și fructe de mare așa că, special pentru ea, am făcut aceste chifteluțe de pește sau crochete la cuptor. Am vrut să experimentez coacerea lor la cuptor în locul prăjirii clasice în tigaie iar rezultatul a fost unul excelent! Chiftelele de pește au ieșit foarte gustoase, suculente, fragede și aromate.
Nu am nimic împotriva prăjirii anumitor preparate (chiftele, șnițele, legume pane) deoarece știu cum să încing corect uleiul astfel încât crusta rumenă și crocantă să funcționeze ca o barieră împotriva pătrunderii uleiului în preparate. Am mai făcut chiftele de pește foarte gustoase (fish fritters) pe care le-am tăvălit prin pesmet și le-am prăjit în tigaie. Rețeta lor o găsiți aici. Au și porumb în compoziție
Pentru rețeta de azi (cea de chifteluțe de pește la cuptor) am ales fileuri slabe de cod de Alaska (Alaska Pollock) și de crap. Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 3 porții de crochete de pește la cuptor. Puteți multiplica ingredientele în funcție de nevoi.
Chifteluțe de pește la cuptor rețeta de crochete de pește fără prăjeală
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 30 minute
Ingrediente:
Cum se fac aceste chifteluțe de pește la cuptor sau crochete de pește?
Ingrediente pentru chiftele de pește la cuptor – crochete dietetice fără prăjeală
La această rețetă de chifteluțe de pește se pot folosi atât fileuri proaspete cât și congelate. Dacă peștii sunt bine curățați de solzi atunci se poate lăsa și pielea.
Eu am făcut un mix de cod de Alaska (congelat) cu fileuri de crap (proaspete). Pentru un plus de savoare am adăugat și câteva fileuri de anșoa sărate (acciughe, anchovy, anchois). În locul lor puteți pune un pic de somon afumat.
Mi-am pregătit verdeața tocată mare (pătrunjel și mărar verde) precum și miezul de pâine înmuiat în apă și stors. Am folosit ceapă verde pe care am tăiat-o în bucăți mari.
Am pus toate ingredientele în vasul unui procesor cu cutițe: fileurile de pește, anșoa, ceapa, verdețurile, miezul de pâine, oul, zeama de lămâie, sarea și piperul (după gust). Am procesat totul câtecva secunde și am obținut pasta de chiftele de pește. Dacă nu aveți procesor sau blender de mână puteți trece peștele, ceapa și pâinea prin mașina de tocat carne și ulterior puneți oul, zeama de lămâie, verdeața și condimentele.
Cum se modelează și porționează crochetele de pește?
Dincolo de aspectul estetic, pentru o coacere uniformă, este bine ca aceste chifteluțe de pește să fie egale. Nu le fac prea mici ca să nu se usuce excesiv în cuptor. Am scos compoziția pe o folie alimentară de plastic și am format un cilindru cu diametrul de cca. 3 cm. Am răsucit pasta în folie și am rulat-o de câteva ori pe masă.
Apoi am desfășurat folia și am tăiat rulada în bucăți egale de cca. 5 cm. Ies cam 8-9 bucăți.
Coacere chiftele de pește sau crochete la cuptor
Am preîncins cuptorul la 180 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz. Am ales o tavă potrivită (mică) pe care am așternut-o cu hârtie de copt. Am așezat în ea crochetele și le-am pensulat cu foarte puțin ulei ca să nu se usuce în timpul coacerii. În niciun caz nu le dăm prin pesmet sau făină deoarece acestea se usucă groaznic la cuptor și nu se rumenesc.
Am dat tava la cuptor (preîncins) și am copt crochetele cca. 20-22 de minute. Ele se vor rumeni ușor pe margini. Nu trebuie coapte mai mult deoarece se vor usca.
Între timp am făcut un sos rapid și răcoritor cu iaurt grecesc, leurdă sau usturoi (depinde de sezon), sare și piper.
Chifteluțele fierbinți de pește merg tare bine cu acest sos cremos.
Servire crochete dietetice de pește – la cuptor
Am prezentat aceste chifteluțe de pește pe un strat de sos cremos de iaurt. Le-am alăturat și câteva roșii. Merg bine împreună. Am presărat totul cu un pic de leurdă tocată pe care o puteți înlocui cu mărar sau pătrujel verde (în extrasezon).
Chiar dacă a fost cu titlu experimental, rețeta s-a dovedit a fi o reușită! Chiftelele au fost foarte gustoase, fragede, suculente. Nimic uscat, sec. Ai mei au fost foarte încântați de aceste crochete de pește.
Dacă sunteți amatori de chiftele la cuptor atunci vă las și rețeta celor din carne de porc – vezi aici.
Precum și a chiftelelor de pui cu dovlecel ras la cuptor – vezi aici.
Vara fac și chiftele la cuptor pe pat de legume de sezon (vinete, roșii, ciuperci, dovlecei, ardei, ceapă etc). Rețeta lor o găsiți aici.
Cred că v-am făcut poftă cu aceste chifteluțe de pește la cuptor și că veți încerca rețeta de crochete de pește dietetice (fără prăjeală).
Aici găsiți mai multe rețete cu pește și fructe de mare.