Chili vegan fără carne – mâncare de post cu fasole boabe și legume mexicane cu sos de roșii și usturoi
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс Обучение
Форекс обучение

Acasă » reteta » Chili vegan fără carne – mâncare de post cu fasole boabe și legume mexicane cu sos de roșii și usturoi0 (0)

Chili vegan fără carne – mâncare de post cu fasole boabe și legume mexicane cu sos de roșii și usturoi. Cum se face chili de post? Mâncare picantă și gustoasă de post, cu multe legume și sos tomat. Rețete de post (vegane). Rețete cu fasole boabe. Rețete cu porumb.

Cu ceva vreme în urmă am făcut acest chili vegan pentru niște musafiri care treceau printr-un regim (temporar) fără carne și lactate. Wow! Ce bunătate a ieșit! O mâncare de post cu fasole boabe, porumb sau mix de legume mexicane, cu sos gros de roșii cu ceapă, usturoi și condimente specifice acestui fel. Gradul de iuțeală se poate regla în funcție de preferințe iar, la o adică, puteți să nu-l faceți deloc picant și să lăsați mesenii să-și potrivească iuțeala direct în farfurii – asta ca să mănânce și cei mici.

Chili sin carne (chili fără carne) este un preparat de post, tipic bucătăriei vegane. Proteinele vegetale din fasole și porumb sunt o sursă foarte bună de energie pentru organism. În plus, este un fel de mâncare foarte rapid care se prepară în 40 de minute!

Chili con carne este un preparat tex-mex (adică revendicat atât de texani cât și de mexicani) iar rețeta lui autentică o găsiți aici. Condimentele specifice unui chili sunt: ardeii iuți, boiaua, oregano și chimionul (NU chimenul pe care-l folosim noi). Dacă nu sunteți pregătiți de experiențe noi atunci puteți face acest chili de post doar cu sare, piper, boia și ceva iute (fără oregano, chimion).

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții de chili vegan (fără carne).

Chili vegan fără carne – mâncare de post cu fasole boabe și legume mexicane cu sos de roșii și usturoi

Timp de preparare: 20 minute

Timp de gatire: 40 minute



Timp Total: 1 ora

Ingrediente:

 

Cum se face rețeta de chili vegan fără carne – mâncare de post cu fasole boabe și legume mexicane cu sos de roșii și usturoi?

Ingrediente pentru mâncare de fasole în stil mexican – picantă și gustoasă

Am pregătit ingredientele acestui chili fără carne (nu au încăput toate în poză): 2 conserve de fasole neagră prefiartă, 1 conservă de legume mexicane (care contine porumb, mazăre și cubulețe de ardei), ceapa veche și verde, usturoiul, ardeii, roșiile la conservă și sosul de ardei iute. Puteți folosi direct ardei iute sau alt sos picant care vă place.

În locul conservei de legume mexicane puteți pune direct boabe de porumb fiert și o mână de mazăre congelată. Ardei avem oricum, proaspăt.

Nu vă temeți de conservele de leguminoase (fasole, năut, linte etc) deoarece pe eticheta lor scrie exact ce conțin: apă, sare și boabele respective! Nu au conservanți, nu au agenți de îngroșare sau alte chimicale. Ele ne scurtează mult timpii de preparare ai multor mâncăruri și sunt foarte gustoase și sănătoase.

Dacă preferați varianta clasică, atunci, indiferent de ce tip de fasole uscată alegeți (albă, pestriță, roșie sau neagră) ea va trebui pusă la înmuiat 10-12 ore în apă rece, scursă și apoi fiartă în 2 ape. După scurgere avem nevoie de cca. 500 g de boabe de fasole fierte.

Eu am trecut direct la scurgerea conservelor de fasole și legume mexicane cu porumb. În conserva de legume mexicane se vede că predomină porumbul și de aceea am zis că puteți folosi direct o conservă de porumb.

Am tocat ceapa veche și o parte din usturoi (am păstrat 2 căței pentru final), am tăiat ardeii în cubulețe.



Am tăiat separat ceapa verde și pe cei 2 căței de usturoi, puși deoparte – acestea vor intra la final în tigaia cu chili vegan.

Mod de preparare chili fără carne – rețeta vegană (de post)

Într-o tigaie mai adâncă (antiaderentă) sau cratiță am pus ceapa veche și usturoiul la călit în ulei, cu un praf de sare, la foc mic. Am acoperit-o cu capac și am înăbușit-o vreo 5 minute sau până ce a devenit sticloasă, NU rumenită! Am amestecat ocazional.

Am adăugat ardeii grași tocați și am amestecat totul. Am mărit focul de la mic la mediu și am sotat ardeiim sub capac, cca. 5 min, cât să se înmoaie un pic.

Apoi am pus condimentele: sare, piper negru măcinat, boia dulce sau în amestec cu iute, sosul picant de ardei iute, oregano uscat și, dacă vă place, chimionul. Am amestecat totul bine având grijă să NU se ardă boiaua pentru că devine amară și indigestă.

Imediat am adăugat roșiile din conservă și le-am zdrobit un pic cu dosul lingurii.



Tare bine miroase sosul aceste de roșii cu ardei, ceapă, usturoi și condimente! L-am diluat cu 600 ml de apă caldă.

Fierbere chili de post – mâncare de fasole boabe cu porumb, ceapă, usturoi, ardei și alte legume

De-acum am așteptat ca sosul pentru chili vegan să ajungă din nou la fierbere după care am setat cronometrul la 20 de minute (foc mediu, cu capac pus întredeschis). La început e zeamă lungă dar, în scurt timp apa din sos se va evapora și sosul se va îngroșa. Nu trebuie scăzut foarte mult pentru că și boabele de fasole îl vor îngroșa suplimentar!

După cca. 20 de minute de clocotit încet am pus fasolea și porumbul (legumele mexicane) precum și ceapa verde și ultimii 2 căței de usturoi. De-acum nu mai e mult!

În 5 minute sosul acestui chili fără carne a devenit cremos dela amidonul eliberat de fasolea boabe. Am stins focul și gata!

Servire chili vegan fără carne – mâncare de post cu fasole boabe și legume mexicane cu sos de roșii și usturoi

La masă! Tigaia cu chili vegan poate fi prezentată ca atare deoarece vorbim despre un fel rustic. Acest chili fără carne este deosebit de gustos și de hrănitor, are mult sos cremos de roșii, usturoi, ceapă și ardei. În mod tradițional chili se servește garnisit cu frunze tocate de coriandru (care nu sunt agreate de toată lumea) așa că puteți folosi altă verdeață: pătrunjel verde sau cepșoară verde tunsă din ghiveci.



Gradul de iuțeală al acestui chili de post poate fi reglat și ulterior. Nu toată lumea mănâncă picant așa că amatorii de senzații tari își pot pune suplimentar sos de ardei iute, direct în farfurie. Ce rămâne poate fi păstrat la frigider 4-5 zile și reîncălzit la nevoie. Dacă nu țineți post, atunci această mâncare de fasole boabe cu legume mexicane și sos de roșii poate constitui o garnitură perfectă pentru cârnați prăjiți, chiftele, grătare etc.

Vă recomand să însoțiți acest chili vegan cu tortillas (lipii mexicane), cu felii de pâine proaspătă sau cu turte pufoase (de post), coapte la ceaun sau la tigaie – rețeta aici. Pâinea e numai bună pentru întins cu ea în sosul gustos!

Aici vedeți și niște turte simple fără drojdie (lipii necrescute) – rețeta aici.

Vă mai las 2 rețete faine de post: legume mexicane congelate sau proaspete, la tigaie – rețeta aici.

Și clasica iahnie de fasole care are alte condimente decât acest chili vegan – rețeta aici.



Aici găsiți mai multe rețete cu fasole boabe (de post sau cu carne)

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]