Cighir sau drob de miel copt în prapur – foarte fraged și suculent. Cum se fac mini droburi de miel la cuptor sau la tigaie? Cum se face drob din organe de porc sau miel? Rețete de drob. Rețete tradiționale de drob.
Nu există vreo „rețetă originală de cighir moldovenesc” deoarece fiecare gospodină are versiunea ei. Exact ca la zacuscă sau sarmale. Cighir se face și în Bucovina dar și la Iași sau în Moldova de sud. Cighiri fac și gospodinele moldovence de peste Prut. Practic este drobul pe care-l știm cu toții însă cu altă denumire. Dacă ne uităm în DEX aflăm că cighir (plural cighiruri) este denumirea unui fel de mâncare preparat din măruntaie de miel, capră sau porc iar originea este turcească (cegher = măruntaie). Moldovenii fac și cighir de porc, adică din organe de porc (iarna, la tăierea porcului). La acesta se pune și carne tocată.
Ca și formă de prezentare cighirul poate fi într-o singură bucată (copt în tavă de cozonac și învelit în prapur) – vezi aici. Nu e musai să aibă ouă fierte la mijloc, se poate face si simplu.
Sau cighir în variantă de mini-droburi (ca niște pârjoale) învelite individual în bucăți de prapur. Eu am ales această variantă deoarece mi s-a părut foarte faină și practică. Monoporțiile de drob se servesc ușor mesenilor și nu ne chinuim cu felierea unui drob mare.
Acest cighir poate fi prăjit în tigaie (în ulei încins) sau poate fi copt la tavă, la cuptor. Eu am ales a doua variantă, cea la cuptor.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 8 porții de cighir sau drob de miel copt în prapur.
Cighir sau drob de miel copt în prapur – foarte fraged și suculent
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 1 ora 30 minute
Ingrediente:
Cum se face cighir sau drob de miel copt în prapur – foarte fraged și suculent?
Ingrediente pentru cighir moldovenesc de miel sau porc
Am pregăti măruntaiele de miel: inima, ficatul, plămânii, splina, rinichii. Practic am folosit 1/2 din organele unul miel (pe restul le-am congelat pentru Rusalii). Nu de alta dar fiica mea e studentă în străinătate și este mare amatoare de drob. Din păcate nu poate veni de Paști acasă așa că i-am promis că-i fac drob în vacanță Cum să nu-i facă mama?
Am tăiat organele în bucățele potrivite, nu prea mici ca să nu se usuce (cuburi cam de 3 cm). Doar inima am tăiat-o în fâșii mai subțiri ca să se pătrundă mai bine. Prapurele l-am pus într-un bol mic cu apă rece ca să se mai înmoaie un pic.
Cum se pregatesc organele pentru cighir? Se oparesc sau se calesc cu ceapa si ulei?
Peste 99% din rețetele de drob sau cighir prevăd fierberea (opărirea) organelor la grămadă. Am explicat și în rețeta de caltaboș de casă (vezi aici) de ce nu se pune inima la fiert deodată cu ficatul. Pentru că prima este un mușchi tare și dens care are nevoie de timp de fierbere mult mai lung față de ficat (organ fraged) care se gătește în câteva minute. În plus, chestia cu fiertul organelor în apă și aruncarea acesteia mă face să urlu! Tot gustul bun rămâne acolo și se duce la chiuvetă iar măruntaiele sunt ca niște gume de șters: gri și cauciucate. Deci nu fac așa!
Din experiență vă spun că cea mai bună variantă este preparare a organelor de miel este cea prin călire cu ceapă și usturoi verde, așa crude cum sunt. Așa se face drobul în familia mea de peste 100 de ani iar cei care l-au testat au rămas surprinși de finețea drobului, de cremozitatea lui, de gustul și aromele deosebite pe care le are.
Așa că am am făcut compoziția de cighir exact ca pe cea consacrată de drob de miel. Am taiat in rondele partea alba a cepei si a usturoiului (cozile le las pentru final) și am ales o cratiță largă (sau tigaie).
Le-am pus în ea împreună cu 3 linguri de ulei și le-am călit 5 minute la foc mic, cu capac. Nu trebuie să se prăjească ci doar să se înăbușe. NU se pune sare acum pentru că ea va întări organele! Sarea și piperul le pun doar la final, după ce sting focul.
Am pus inima, plămânii și splina si am amestecat bine. Le-am lăsat la călit 6-7 minute, cu capac pus pe întredeschis.
Apoi am pus ficatul și rinichii. Ei au nevoie de cel mai mic timp de călire deoarece sunt măruntaie foarte fragede. Am acoperit iar cratița si am lasat organele pentru cighir să se înăbușe alte 5 minute (cu capac). Apoi am îndepărtat capacul și am rumenit totul la foc iute vreo 4-5 minute. Cât de bine miroase în bucătărie!!! A tocăniță de ficat cu ceapă călită.
Apoi am stins focul de sub cratiță sau tigaie. Bucatile de organe trebuie sa fie moi si fragede, nu uscate! Ele se vor mai gati si in cuptor.
Am tocat cozile de ceapă verde și usturoi lăsate deoparte și le-am pus peste măruntaiele călite.
Când se asezoneaza compozitia pentru cighir sau drob de miel?
Ca să nu se întărească măruntaiele eu sărez compoziția de cighir sau drob doar la final, după ce-am stins focul. Pun sare și piper negru proaspăt măcinat (din abundență). Piperul merge bine la drob, la fel și sarea. Nu uitați că mai vin și niște ouă crude în compoziție precum și o legătură bună de verdețuri și e nevoie de condimentare din belșug.
Nimic nu e mai trist decât un cighir sau drob fad. Cine dorește poate pune și alte condimente: nucșoară rasă, ienibahar sau coriandru. Eu prefer drobul doar cu sare, piper, ceapă, usturoi și verdețuri. Suficiente arome!
Am lăsat totul la răcorit pentru vreo 30-40 de minute, apoi am trecut totul prin mașina de tocat echipată cu sita cu găurele mai mari. E fain să vezi în drob și bucățele mai mari de organe, nu doar o pastă compactă. Apoi am adăugat 3 ouă crude precum și verdeață tocată (pătrunjel verde și mărar). Acestea sunt aromele de primăvară!
Cum se face mini cighir învelit în prapur?
Iată castronul cu compoziția de drob sau cighir alături de bolul în care stă prapurele în apă rece.
Am întins cu grijă prapurele pe un tocător curat. Lucrăm din aproape în aproape. Veți fi surprinși cât de elastic și de rezistent este această membrană (anatomic se numește peritoneu).
Apoi am decupat din prapur bucăți cam de 15×15 cm. În mijlocul fiecăreia am pus câte o bilă mare de compoziție de cighir (ca o pârjoală).
Apoi am adus capetele prapurelui spre centru, le-am închis bine prin presare, am mai rotunjit cighirul în palme și gata! Acesta este primul (am nimerit chiar partea mai groasă de prapur).
Am continuat similar cu restul de bile – ies cam 8 bucăți. Din păcate nu mi-a ajuns prapurele pentru toată compoziția (deși pe vreo 2 bile le-am învelit în bucăți alipite de membrană). Le-am pus într-o tavă tapetată cu hârtie de copt având grija ca zona cu lipiturile să fie în jos. Am pensulat bilele de cighir cu un pic de ulei, în strat foarte subțire.
Mi-a mai rămas un pic de compoziție de cighir (cât de alte 3 bile) pe care am împărțit-o în 2 ramekine (mici forme termorezistente) unse cu puțin unt. Va fi grozav și drobul copt în ele! Am pensulat și suprafața acestora cu un pic de ulei ca să nu se usuce la copt.
Coacere cighiri sau drob de miel copt în prapur – foarte fraged și cremos (la cuptor)
Am preîncins cuptorul la 180 C (sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie spre înaltă la cele cu gaz. Am dat tava cu bile de cighir la cuptor împreună cu cele 2 forme mici și le-am lăsat acolo fix 30 de minute la 180 C. Ce arome faine! Cât de frumos s-au rumenit!! Dacă ar fi cighir de porc s-ar mânca imediat, așa fierbinte.
Acuma vine partea cu răcorirea deoarece pe masa de Paști punem drob sau cighir rece, la aperitive. După ce a ajuns la temperatura camerei am mutat bucățile de drob la cămară (acoperite cu folie). E chiar frig zilele acestea în Ardeal așa că încă mă servesc de cămară. Dacă e prea cald puneți cighirul la frigider în cutie închisă cu capac.
Iată și drobul în ramekine. Acesta nu va mai apuca masa de Paști deoarece s-a consumat rapid, cât a fost călduț.
Servire cighir moldovenesc sau drob de miel copt în prapur (bile, monoporții)
Drobul sau cighirul se servesc pe platouri decorate cu legume de sezon: salată verde, ceapă verde, ridichi, verdețuri. Ele însoțesc perfect acest fel tradițional pe masa de Paști. Da, bilele se mai aplatizează la frigider, nu mai sunt bombate ca atunci când le-am scos din cuptor… dar gustul și aroma sunt acolo! Și aspectul final este foarte apetisant.
Iată și o secțiune prin aceste mini droburi sau cighir copt în prapur. Nu sunt niște biloaie negre, mate, îndesate și seci.
Este atât de fraged și de suculent cum nu s-a mai pomenit! Nimic sec, nimic înecăcios sau fad. Alunecă singur pe gât E grozav! Bine asezonat, cu dulceața dată ce ceapa călită și cu prospețimea dată de verdețuri.
Tot din repertoriul moldovenesc este și celebrul cozonac moldovenesc cu 20 de gălbenușuri la 1 kg de făină – așa cum se făcea în casele boierilor de la 1871 – rețeta aici.
Dacă nu sunteți amatori de miel atunci vă las o rețetă de drob de porc, pui sau vițel – vezi aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest drob de miel sau cighir moldovenesc copt în prapur și că-l veți prepara în curând! Să vedeți cât de fraged și de suculent este!
Aici găsiți mai multe rețete cu carne de miel; drob, fripturi, ciorbe, stufat, tocană etc.