Ciolan afumat copt în aluat de pâine cu cartofi – rețeta de șuncă de Paște la cuptor
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Ciolan afumat copt în aluat de pâine cu cartofi – rețeta de șuncă de Paște la cuptor5 (1)

Ciolan afumat copt în aluat de pâine cu cartofi – rețeta de șuncă de Paște la cuptor. Cum se coace șunca în aluat de pâine? Ciolan afumat, fiert și copt în pâine. Rețete cu ciolan dezosat, șoancă ardelenească sau șonc bănățean. Rețete pentru masa de Paști.

Sunt sigură că deja salivați la simpla vedere a acestor poze Cum să nu-ți fie poftă de o felie de ciolan afumat copt în pâine? Mai ales când crusta rumenă este din aluat de pâine cu cartofi, unt și lapte! Ce rozalie și faină e șunca din mijloc! „Osterschinken im Brotteig” îi zic nemții și austriecii respectiv „húsvéti sonka kenyértésztában” îi spun maghiarii.

Șunca fiartă de Paște este nelipsită de pe mesele din Ardeal, Banat și din unele zone din Bucovina și se mănâncă atât în Ungaria, Austria, Germania, Cehia, Slovacia sau Slovenia. Dacă e învelită și în aluat de pâine cu cartofi… e și mai bine! Painea din jurul șuncii este exact în cantitatea necesară.

Atât de gustoasă e pâinea cu cartofi! Se păstrează moale zile în șir și ne place să o preparăm și simplă, pentru consumul cotidian. Rețeta ei o găsiți aici.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 10-12 porții de ciolan afumat copt în aluat de pâine cu cartofi.

Ciolan afumat copt în aluat de pâine cu cartofi – rețeta de șuncă de Paște la cuptor

Timp de preparare: 60 minute

Timp de gatire: 45 minute



Timp Total: 1 ora 45 minute

Ingrediente:

 

Cum se face un ciolan afumat copt în aluat de pâine cu cartofi – rețeta de șuncă de Paște la cuptor?

Ingrediente pentru ciolan în pâine sau șuncă afumată fiartă și coaptă

Am avut un ciolan afumat, dezosat și prefiert de cca. 1,2 kg.

Puteți folosi o bucată de șuncă afumată (jambon, șonc, șoancă) pe care o fierbeți așa cum am explicat aici. E șunca tradițională de Paște care nu lipsește de pe mesele din Ardeal și Banat. Ea are musai șoric și un strat de grăsime.

Ea se taie din șoanca sau șoncul de 15-20 kg care se prepară de Crăciun, se ține 6 săptămâni la sare cu condimente, se afuma 4-5 zile la fum rece și apoi se atârna în șpais (cămară) la maturat. Șoanca se începe de Paști, așa e tradiția la noi, în Ardeal și Banat. Rețeta o găsiți aici.

Dacă aveți ciolan afumat cu os  atunci acesta trebuie fiert (1 oră în oală sub presiune sau 2-3 ore în oală clasică).



Apoi se dezosează și se rulează bucățile calde în folie de plastic sau se pun într-o pungă rezistentă. Se face o ruladă cilindrică (nu foarte lungă) care se lasă la răcorit și apoi se dă la frigider peste noapte. Astfel bucățile de ciolan se vor lipi între ele grație gelatinei naturale.

Cam așa arată rulada din ciolan fiert și presat în pungă.

Acesta se poate servi pe post de șuncă presată – vezi aici rețeta completă.

Aluat de pâine cu cartofi pentru învelit ciolanul sau șunca fiartă de Paști

Am fiert 3 cartofi în coajă și i-am lăsat un pic la răcorit. Apoi i-am zdrobit cu furculița și i-am amestecat cu sare, 50 g de unt și un pic de lapte. A rezultat un fel de piure cu bucățele mai mari de cartof în el. Dacă aveți piure de cartofi rămas din ziua anterioară atunci cântăriți cca. 350-375 g g din el. Acesta conține deja unt și lapte.

Într-un bol încăpător am pus făina și am creat o adâncitură în mijlocul ei. Am turnat 50 ml de lapte călduț și am presărat drojdia uscată. Am lăsat totul nemișcat 8-10 minute ca să se activeze drojdia. Apoi am adăugat zahărul, sarea (pusă în făina de la margini, nu direct peste drojdie), piureul de cartofi și ouăle (1 ou întreg + 1 gălbenuș). Albușul se păstrează pentru mai încolo.

Am frământat rapid cu mâna un aluat de pâine cu cartofi. Dacă este chiar foarte moale și s-ar putea să mai fi nevoie de 20-30 g de făină (în funcție de calitatea făinii sau de soiul cartofilor). Am adunat aluatul cu o spatul în mijlocul bolului, l-am presărat cu un pic de făină, l-am acoperit cu folie de plastic și l-am lăsat la dospit cca. 1 oră la loc călduț. Ideea e ca aluatul să-și dubleze volumul iar acest proces poate dura mai mult sau mai puțin în funcție de temperatura ambientală.



Mod de preparare ciolan afumat și fiert, copt în crustă de aluat de pâine cu cartofi – rețeta de șuncă coaptă pentru Paște

Cum se învelește ciolanul în aluatul de pâine cu cartofi?

Am pus cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) sau treapta medie spre înaltă la cele pe gaz.

Am rupt o coală de hârtie de copt de cca. 35 x 45 cm (un pic mai mare decât tava mare a cuptorului care are 33×42 cm). Am pus-o pe masa de lucru și am presărat-o din abundență cu făină. Am răsturnat aluatul cu cartofi direct pe ea și l-am întins cu sucitorul bine înfăinat. Am obținut o foaie ovală de aluat cu grosime de cca. 1 cm. Nu o faceți prea subțire pentru că se va rupe! Cu o pensulă moale am curățat bine suprafața foii de făina în exces. Apoi, cu altă pensulă, am uns suprafața aluatului cu albuș bătut un pic cu furculița (din cel rămas de la aluat). Acesta va funcționa ca un lipici natural. Tot cu albuș am uns bine șunca fiartă pe toate părțile, inclusiv la capete. Apoi am așezat bucata de ciolan sau șuncă pe foaie cu fața frumoasă în jos. Am ridicat pe rând aluatul din stânga și dreapta, apoi am ridicat și capetele. Important! La fiecare ridicare a aluatului am îndepărtat făina în exces de pe el (și de sub el) cu pensula uscată! Zonele de suprapunere ale aluatului le-am pensulat cu albuș pentru a sta lipite. Am obținut un pachet mare de șuncă sau ciolan în aluat de pâine cu cartofi. Deoarece e cu fundul în sus (adică are zona de lipitură în partea de sus) am decis să-l întorc. Cel mai simplu e să mai rupeți o bucată de hârtie de copt (la aceleași dimensiuni), să o așezați peste ciolanul în aluat, să băgați mâna sub hârtia pe care stă ciolanul și, cu o mișcare hotărâtă, să îl răsturnați cu tot cu hârtia de la bază. Nu mai rămâne decât să desprindeți hârtia de sus și gata!

Am tras hârtia de copt cu ciolanul învelit în tavă și l-am uns bine cu albuș. Dacă e cazul mai spargeți un ou și completați albușul. Am presărat totul cu multe semințe de chimen care au aromă deosebită și se potrivesc perfect cu mezelurile și cărnurile de porc. Dacă nu vă place chimenul puteți pune semințe de susan sau de mac sau nu mai puneți deloc.

Coacere șuncă învelită în aluat de pâine 

Imediat am introdus tava în cuptorul preîncins la 180 C și am copt ciolanul în aluat de pâine cu cartofi pentru 45 de minute. După 25 de minute am întors tava pentru a obține o rumenire uniformă a crustei. Gata! Nu vă pot descrie ce arome faine am în bucătărie! Miroase a șuncă afumată, a pâine de casă și a chimen

Am mutat imediat ciolanul copt în aluat de pâine pe un grilaj metalic (fără hârtia de copt) și l-am lăsat la răcit câteva ore.

Servire și păstrare ciolan afumat copt în aluat de pâine cu cartofi – rețeta de șuncă de Paște la cuptor

Așa arată minunăția de ciolan afumat copt în aluat de pâine cu cartofi!



E la loc de cinste pe masa de Paște și se servește alături de ouă roșii, ceapă verde, ridichi și hrean ras. Rețeta ouălor înroșite natural cu foi de ceapă o găsiți aici.

Lângă șunca fiartă de Paști servim hrean ras proaspăt (simplu) sau cu smântână (rețeta aici).

Momentul așteptat de toți este tăierea „pâinii surpriză” Cel mai bine se feliază cu un cuțit zimțat (pentru pâine).

Feliile se taie perfect, pâinea nu face firimituri iar șuncă stă  bine fixată în aluat. Albușul a făcut minuni și a lipit perfect ciolanul de aluatul cu cartofi din jur. Pâinea cu cartofi este extra pufoasă și gustoasă, cu mici fragmente de cartof fiert, iar de șunca coaptă din interior nici nu vă mai povestesc! O combinație de vis care poate fi preparată oricând, nu doar de Paști. Ciolanul copt în aluat de pâine poate fi pregătit pentru petreceri în aer liber, la iarbă verde sau chiar de Crăciun.

Acest ciolan afumat copt în aluat de pâine cu cartofi se păstrează 2-3 zile la cămară rece sau la frigider, bine înfășurat în ștergar gros de in sau în folie de aluminiu.

O altă specialitate de Paște din Ardeal și Banat este cașul de ouă sau cașcavalul dulce și galben. Acesta se prepară foarte rapid din ouă și lapte și poate fi îndulcit sau sărat. Rețeta lui e aici. La noi se mănâncă o felie de șuncă în pită împreună cu o bucată de caș galben cu stafide.



De Crăciun fac ciolan copt și glazurat – o nebunie! Rețeta lui o găsiți aici.

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest ciolan afumat copt în aluat de pâine cu cartofi și că veți testa rețeta noastră de șuncă de Paște la cuptor!

Aici găsiți mai multe rețete de șuncă afumată, fiartă și presată pentru masa de Paște.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]