Ciorbă a la grec cu carne de porc, pui sau vită
5 (5)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Ciorbă a la grec cu carne de porc, pui sau vită

Ciorba a la grec cu carne de porc, pui sau vită este o rețetă clasică ce aduce aroma și savoarea bucatelor balcanice în farfuria noastră. Preparată cu drag și atenție, această ciorbă se remarcă prin combinația inconfundabilă de lămâie și gălbenușuri, care îi conferă un gust rafinat și o textură cremoasă. Deși ciorba a la grec tradițională nu include smântână, noi avem libertatea de a o adăuga pentru a-i accentua consistența și a obține un echilibru perfect între arome.

Cea mai populară variantă a ciorbei a la grec este cea cu carne de pui, dar putem experimenta și cu carne de porc, vită sau miel, în funcție de preferințele noastre și de ingredientele disponibile. Chiar și carnea mai grasă, precum cea de porc, poate fi folosită cu succes în această ciorbă, deoarece fierberea îndelungată va frăgezi bucățile și va permite aromei să se integreze în mod armonios.

De Paști, în special, ne putem bucura de o ciorbă a la grec de miel în care vom adăuga abundent verdețuri proaspete. Această rețetă ne permite să sărbătorim venirea primăverii și prospețimea ingredientelor sezoniere, transformând masa de Paști într-o experiență culinară deosebită. Carnea de miel, pregătită cu grijă și atenție, se va îmbina perfect cu aroma suculentă a ierburilor proaspete, creând o ciorbă plină de prospețime și savoare. În acest fel, putem să aducem în farfurie tradiția și bucuria sărbătorilor pascale, oferindu-le celor dragi o mâncare specială și deosebit de gustoasă.

Din cantitățile de mai jos rezultă aproximativ 5 L de ciorbă de porc a la grec din care ies 12 porții bune.

Ciorbă a la grec cu carne de porc, pui sau vită – rețeta clasică cu lămâie și gălbenușuri



Timp de preparare:

30 minute

Timp de gatire: 1 ora

Timp Total: 1 ora 30 minute

Ingrediente:

În plus

Cum se face ciorbă a la grec cu carne de porc, pui sau vită – rețeta clasică cu lămâie și gălbenușuri?

Ingrediente pentru ciorbă de porc, vită sau pui a la grec

Pulpa de porc degresată este foarte bună pentru această ciorbă a la grec. Se vinde fie la bucată mare fie gata tăiată în cuburi („carne pentru gulaș”). Dacă alegeți vită atunci tot spre o carne ieftină trebuie să vă orientați: pulpă. În cazul puiului aș merge pe varianta pulpe cu piele și os combinate cu aripi și spinări. Bineînțeles că fiecare tip de carne are timpi de fierbere diferiți: puiul fierbe cel mai repede iar vita cel mai greu.



Am pregătit legumele, zarzavaturile și orezul. Eu am avut o legătură de cepe verzi mai „obosite” dar puteți folosi cepe vechi. Păstârnacul și pătrunjelul meu au fost uriașe și de aceea am zis că aveți nevoie de câte 2 bucăți la dimensiuni normale.

Mod de preparare ciorbă de porc a la grec 

Am ales o oală încăpătoare (de 6 L) în care am pus carnea și vreo 3 L de apă rece + 2 lingurițe de sare. Am așezat-o pe foc și am așteptat să ajungă la fierbere. Am cules treptat spuma care s-a format la suprafață. NU se aruncă apa în care fierbe carnea pentru că se pierde toată savoarea supei sau ciorbei! Spuma este formată din proteine coagulate și are doar aspect dizgrațios, nefiind „toxică” sau „cu impurități” (cum vehiculează unele persoane habarniste în ale bucătăriei). Carnea trebuie să fiarbă cam 60 de minute sau până ce devine fragedă. Puteți scurta acest timp prin fierberea cărnii 30 de minute la oală sub presiune (kukta sau multicooker cu presiune).

Dacă folosiți carne de vită atunci aceasta va trebui să fiarbă cam 1 h 30 min în oală clasică sau vreo 50 de min în cea cu presiune.

Până a fiert carnea m-am ocupat de partea vegetală. Am curățat și spălat legumele și zarzavaturile, apoi le-am tăiat în cubulețe. Am ales să tai 2 morcovi în rondele, din motive estetice. Pe lângă țelina rădăcină am avut și 2 tije de apio (țelină verde) pe care le-am tăiat în cubulețe. Am pus totul într-o tigaie adâncă împreună cu 2 linguri de ulei și un praf de sare. Am așezat-o la foc mic, cu capac, și am sotat legumele vreo 5 minute. Am amestecat ocazional ca să nu se prindă. Ceapa NU se pune la călit!

De ce se călește zarzavatul? În primul rând pentru intensificarea gusturilor și aromelor specifice. În al doilea rând pentru că pigmentul din morcov (betacarotenul) este liposolubil – adică se dizolvă în grăsimi, nu în apă. Astfel culoarea frumoasă oranj se intensifică prin sotarea morcovilor cu puțin ulei.



Apoi am pus zarzavaturile în oala cu ciorbă. Am adăugat ceapa tocată fin precum și vreo 2 mâini de mazăre și fasole verde congelate. Acestea sunt opționale dar nu dăunează cu nimic preparatului final. Ba chiar îl fac mai gustos și mai frumos colorat!

Am spălat orezul în mai multe ape rece până ce ultima apă a devenit limpede. La ciorbe este recomandat orezul cu bob lung (ascuțit) și fără arome specifice (nu folosim Basmati sau Jasmine).

Când legumele și zarzavaturile au fost fierte 80% am pus și orezul în oala cu ciorbă a la grec cu carne de porc. El va avea nevoie de 16-20 de minute de fierbere. Dacă ciorba scade prea mult atunci puteți completa oricând nivelul lichidului cu apă fierbinte (2-3 cești).

Cum se drege ciorba a la grec cu ouă (gălbenușuri), lămâie și smântână?

Între timp am pregătit cele necesare dregerii ciorbei a la grec: gălbenușuri foarte proaspete, smântână groasă, lămâie și mărar. Dacă nu vă place mărarul puteți pune pătrunjel verde. Am pus gălbenușurile într-un castron metalic (sau de sticlă, porțelan) cu volum de măcar 1 L.

Am amestecat cu telul smântână și gălbenușurile.



Am adăugat un praf de sare, o mână de mărar verde tocat și zeama de la 1/2 lămâie. Puteți acri ciorba după gust și la final. Mai bine puneți treptat lămâia.

Am stins focul și am tras oala cu ciorbă deoparte. Am turnat treptat, polonic cu polonic, din ciorba fierbinte peste mixul de ouă cu smântână. Am amestecat bine după fiecare polonic. Astfel se realizează temperarea ouălor și nu apare riscul coagulării lor. În total am pus vreo 8 polonice de ciorbă peste mixul din castron (de aceea am zis că trebuie să fie încăpător).

Apoi am turnat totul înapoi în oala cu ciorbă și am amestecat bine cu polonicul. Gata! Ciorba a la grec cu carne de porc nu se mai pune la fiert după ce a fost dreasă deoarece ouăle se pot coagula și transforma în papară. Nu vă fie teamă! Ouăle se gatesc la 74° C așa că nu se pune problema ca acestea să nu fie gătite!

Cât de fain arată ciorba de porc a la grec! Și ce arome plăcute are!

Servire ciorbă de porc a la grec – rețeta clasică cu lămâie



La masă! Fiecare a primit câte o farfurie plină cu ciorbă faină dreasă cu smântână și gălbenuș. „Liaison”-ul (dresătura) acesta face ciorba cremoasă și fină.

Noi ne-am mai presărat suplimentar mărar, direct în farfurii. Puteți folosi pătrunjel verde dacă nu vă place mărarul.

Este o ciorbă hrănitoare și gustoasă, plină de legume sănătoase și de bucățele fragede de carne. Numai bună pentru o zi rece de toamnă sau iarnă!

Dragilor, sunt sigură că v-am făcut poftă cu această ciorbă de porc a la grec și că veți testa rețeta noastră!

Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 5 Nota medie: 5]