Ciorbă de conopidă cu smântână, cartofi și afumătură – în stil ardelenesc
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Ciorbă de conopidă cu smântână, cartofi și afumătură – în stil ardelenesc5 (1)

Ciorbă de conopidă cu smântână, cartofi și afumătură – în stil ardelenesc. Rețeta de supă cu conopidă și costiță afumată. Poate fi acrită cu zeamă de varză sau dreasă cu smântână. Rețete de ciorbă. Rețete cu conopidă.

Nouă ne place mult conopida și o gătesc destul de des. De la conopidă gratinată, sufleu de conopidă sau conopidă pane până la supe, ciorbe sau salată de conopidă cu maioneză. Vă las mai multe rețete cu conopidă la finalul articolului. De data aceasta am făcut o ciorbă de conopidă cu smântână, cartofi și afumătură în stil ardelenesc. De fapt la noi nu prea se folosește termenul „ciorbă” ci supă sau „zamă” (la țară). În casă noi spunem că am făcut supă de conopidă, supă de cartofi, supă de salată, supă de fasole cu ciolan etc.

Mama face des ciorbă de conopidă însă pe oase și carne proaspătă de porc (piept, coaste). De obicei o acrește cu roșii (vara) sau cu suc de roșii (iarna). Este foarte gustoasă și fără carne, în varianta de post sau vegană – vezi aici rețeta.

Ciorba de conopidă cu smântână este tare faină și gustoasă! Este plină de bucățele de afumătură (jambon, șoancă, kaiser sau costiță), morcovi, cartofi, ceapă și buchețele de conopidă. Câteodată îmi place să o acresc cu moare de varză (zeamă de murături). Indiferent dacă e acrită sau nu, o mâncăm musai dreasă cu smântână. Yummy!

Gustul și aromele specifice acestor supe ardelenești sunt date de afumăturile de casă pe care le facem în fiecare iarnă. Eu am folosit o bucată de jambon crud, uscat și afumat – vezi aici cum se face. Afumăturile noastre de casă sunt „temelia” multor feluri ardelenești tradiționale.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4 L (10-12 porții) de ciorbă de conopidă cu smântână, cartofi și afumătură.

Ciorbă de conopidă cu smântână, cartofi și afumătură – în stil ardelenesc

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 90 minute

Timp Total: 2 ore

Ingrediente:

 

Cum se face rețeta de ciorbă de conopidă cu smântână, cartofi și afumătură – în stil ardelenesc?

Ingrediente pentru ciorbă de conopidă în stil ardelenesc

Mi-am pregătit afumătura: 2-3 felii sănătoase din șunca de casă (șuncă = jambon, nu slănină!).

Am tăiat șunca în cuburi și am păstrat șoricul în fâșii lungi ca să-l pot da deoparte după fierbere – deși mie îmi place să-l mănânc în ciorbă. Oricum, el este aromat și dă savoare acestui preparat.

Am curățat și spălat cepele, morcovul și conopida.

Am tăiat cartofii în cuburi și morcovul în baghete.

Am tocat ceapa în cubulețe și am desfăcut conopida în buchețele.

Mod de preparare ciorbă cu conopidă, afumătură, cartofi și smântână

Am ales o oală cu volum de cca. 5 L în care am pus la călit ceapa și afumătura cu 2 linguri de ulei. Am presărat și ceva sare. Am sotat totul vreo 5 minute la foc mic, sub capac. Am amestecat ocazional ca să nu se ardă. Ceapa trebuie să fie translucidă, nu prăjită. Am adăugat morcovii și am continuat sotarea alte 5 minute – sub capac, la foc mic.

Este logic să ofer morcovilor un avans deoarece ei au textura cea mai dură dintre toate componentele și au nevoie de ceva timp de gătire în plus (față de cartofi sau conopidă). Nu le pun pe toate de la început pentru că se terciuiesc.

Au urmat cartofii. Am amestecat totul bine și am stins cu 3 L de apă caldă. Am adăugat 1 linguriță cu vârf de sare și am mărit flacăra de sub oală (capacul pus pe întredeschis). Aveți grijă cu sarea dacă acriți la final ciorba cu moare de varză deoarece și aceea este sărată!

Am adus totul la fierbere (durează cam 30 de minute această etapă). De-acum am urmărit stadiul de fierbere al cartofilor. Poate dura 20-25 de minute, în funcție de soiul lor. Am testat vreo 2 cartofi cu furculița. Mă interesează să fie aproape (nu complet) făcuți.

Am completat cu apă caldă deoarece nivelul ei a scăzut. Am adăugat buchețelele de conopidă și le-am lăsat la fiert cca. 10-12 minute. Nu trebuie să se facă praf!

Tot acum am pus și boiaua dulce (musai pentru culoare faină și aromă!).



Fain arată momentan ciorba de conopidă: buchețelele sunt fierte dar nu terciuite.

Acum trebuie gustată ciorba de sare. Dacă nu o acriți cu moare (care e sărată) atunci acum este momentul să îi potriviți gustul cu sare.

Cum se drege ciorba de conopidă cu smântână și moare de varză?

Am scos un castron cu moare de varză din butoi. Este limpede precum cristalul, potrivit de acră și foarte aromată! A fost un butoi combinat de varză cu conopidă murată (rețeta aici).

Am turnat o ceașcă mare de zeamă de varză în oala cu ciorba de conopidă și am lăsat-o să mai dea un clocot. Am turnat și smântâna în oală și am amestecat bine. Eu folosesc smântână dulce pentru frișcă (naturală) cu 30% grăsime deoarece smântâna acră se brânzește în ciorbe (se coagulează). Pe aceasta din urmă o putem pune direct în farfurie (cine dorește). Dacă nu vă deranjează acest aspect atunci puteți pune în oală smântână acrișoară grasă (ca cea pentru sarmale sau papanași).

Ce culoare faină are ciorba mea! Am stins focul și am pus o mână de pătrunjel verde tocat.

Gata! A ieșit o oală mare cu ciorbă de conopidă cu smântână, cartofi și afumătură de te lingi pe degete! Mai verificați o dată cum stați cu sare și completați dacă este cazul.



Servire supă ardelenească cu conopidă, cartofi, afumătură și smântână

La masă! Ai mei așteaptă cu nerăbdare să guste din ciorba fierbinte și aromată. Adevărul este că arată grozav de apetisant! Cum să nu-ți vină să mănânci așa o bunătate?

O ciorbă de conopidă cu smântână, cartofi și afumătură extrem de faină și de gustoasă. V-am zis că mie îmi place și șoricul fiert așa că acesta a aterizat în bolul meu. Cine dorește își pune suplimentar smântână direct în farfurie.

O altă ciorbă faină de iarnă este cea din fasole păstai cu afumătură și smântână – vezi aici.

Vara fac o ciorbă similară cu dovlecei, afumătură, cartofi și iaurt în care pun și un pic de usturoi – rețeta aici.

Tot din conopidă fac și o supă cremă extrem de fină și de gustoasă – vezi aici. Ne place alături de crutoane crocante gratinate cu cașcaval.



Să încercați această rețetă simplă de ciorbă de conopidă cu smântână, cartofi și afumătură deoarece este delicioasă atât dulce cât și acrită cu moare de varză!

V-am promis la început mai multe rețete cu conopidă – le găsiți aici.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]