Ciorbă de legume cu verdețuri de primăvară acrită cu măcriș sau borș
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Ciorbă de legume cu verdețuri de primăvară acrită cu măcriș sau borș0 (0)

Ciorbă de legume cu verdețuri de primăvară acrită cu măcriș sau borș. Rețeta de borș de verdețuri cu salată verde, lobodă, mangold, spanac, ștevie, urzici, leurdă, leuștean etc. Cum se face o ciorbă sănătoasă de primăvară?

Minunăția aceasta de ciorbă de legume cu verdețuri de primăvară a fost preparată ieri de Laci (Ladislau aka Veve) – prieten drag, mare pasionat de bucătărie și colaborator al blogului nostru. Laci este arădean (ca și noi) și despre el am povestit de multe ori pe blog deoarece ne-a mai oferit rețete preparate de el. Pe toate le găsiți aici.

Arădenii au parte de o oază de verdeață (numită Trei Insule sau Insula Mureș) unde se pot refugia în weekenduri. Îți lași mașina într-o parcare mare și de-acolo o iei la picior peste podul de pontoane de peste Mureș.

Acest spațiu cu vegetație luxuriantă este plin de căsuțe sau mici vile de vacanță construite încă din anii ’70. Vă las la final un video cu Insula Mureș. Laci are și el o asemenea căsuță cochetă înconjurată de o grădină superbă la care își petrece weekendurile împreună cu familia.

Pe lângă iarbă verde, flori și pomi fructiferi lumea își cultivă la Insulă și legume, zarzavaturi sau plante aromatice. Laci are straturi cu ridichi, ceapă verde, usturoi, mangold, roșii, ardei, fasole și mazăre etc.

Ce poate fi mai fain decât să culegi legume bio din propria grădină? Ce aromă și savoare au acestea!

Din aceste legume, zarzavaturi și verdețuri Laci a preparat această minunată ciorbă de primăvară. În cele ce urmează vă prezentăm rețeta lui (în stil ardelenesc) dar care poate fi ușor adaptată și altor gusturi. La noi cam totul începe cu o „șirincă” de slană sau una de șoancă afumată și se gată cu o lingură bună de smântână Ciorba se numește „zamă” și rar se acrește cu ceva. Primăvara folosim măcriș iar iarna moare de varză (zeamă de la murături). Mai rar facem ciorbe sau supe a la grec acrite cu lămâie. În restul țării se folosește intensiv borșul sau se acresc ciorbele cu corcodușe verzi, oțet etc. Veți găsi și această variantă de preparare a ciorbei cu verdețuri.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4 L de ciorbă de legume cu verdețuri de primăvară sau borș de verdețuri (dacă o acriți cu borș).

Ciorbă de legume cu verdețuri de primăvară acrită cu măcriș sau borș

Timp de preparare: 15 minute

Timp de gatire: 1 ora

Timp Total: 1 ora 15 minute

Ingrediente:

 

Cum se face rețeta de ciorbă de legume cu verdețuri de primăvară acrită cu măcriș sau borș?

Ingrediente naturale pentru ciorba de primăvară

Cum vă spuneam mai sus, totul începe cu afumături (mezeluri) de casă. Aici vedeți un platou cu minunata șoancă (jambon afumat de casă), în spate e slana sau clisa afumată iar în dreapta e celebrul cârnaț ca la Ardeal. La această rețetă se folosește șoanca cu slana atașată (stânga).

Iată câteva trufandale bio culese de Veve direct din propia grădină de la Trei Insule.

Aici vedeți și frunzele de mangold sau sfeclă elvețiană. Le puteți înlocui cu spanac, ștevie sau urzici. Pe lângă ele este și salată creață.

Totul începe cu afumătura tăiată în cubulețe sau bastonașe și cu ceapa verde tocată.

Într-o oală mare (de cca. 5 L) se începe cu rumenirea ușoară a șuncii în 2 linguri de ulei. Imediat se adaugă ceapa și un praf de sare. Se lucrează la foc mic ca să nu se ardă! Ceapa trebuie doar înabușită până devine sticloasă.

Se taie mărunt morcovii. Nu este greșit dacă puneți și ceva albitură (rădăcini de păstârnac și/sau pătrunjel). Se pun și aceștia la călit peste ceapa și afumătura din oală. Se amestecă ocazional ca să nu se prindă.

Se toarnă 3 L de apă în oala cu legumele călite și se mărește flacăra. Se adaugă 1 linguriță cu vârf de sare. Între timp de decojesc și se spală cartofii, apoi se taie în cubulețe potrivite și se pun și ei în oala cu ciorbă.

Se spală frunzăraiele: mangold, spanac, ștevie.

Sau lobodă, leurdă.

Sau urzici fragede. În zonele publice de la Insulă e plin de urzici așa că Veve le culege oricând are chef. Urzicile se pot opări separat în apă clocotită dacă nu vă place gustul intens de „buruiană”.

Salata verde se spală foaie cu foaie și se taie în bucăți (fâșii).

Cât se fierbe o ciorbă sau un borș de verdețuri de primăvară?

Prima etapă de fierbere este de cca. 20-30 de minute (cronometrate de când ciorba începe să fiarbă efectiv). Ne interesează să fie fierți morcovii și cartofii. Verdețurile fragede vin abia la final ca să nu se nenorocească. În ordine ar fi usturoiul verde, urzicile și mangoldul (deoarece au nevoie de 2-3 minute de fierbere) urmate de salata verde, ștevie, lobodă, spanac sau ce mai puneți. Pe cele din urmă e bine să le puneți după ce ați stins focul ca ele să se gătească cât mai puțin.

Tot la final se pune măcrișul acru care înviorează această minunată ciorbă de legume cu verdețuri. Se gustă de sare și se presară cu un pic de piper negru proaspăt măcinat.

Varianta de borș de verdețuri cu leuștean

Amatorii de borș de legume pot acri această ciorbă cu 300-500 ml de borș clocotit într-o crăticioară separată. Acesta se toarnă în ciorbă după ce s-a stins focul. Se gustă de sare și se poate asezona și cu un pic de piper proaspăt măcinat. Vă las și rețeta de borș de casă preparat de la zero – vezi aici.

În acest caz ciorba se aromatizează cu frunze de leuștean (după gust).

Așa arată această ciorbă sau borș de primăvară: plină de legume și verdețuri! Are arome faine de afumătură și de ceapă verde.

Varianta de zamă ardelenească dreasă cu smântână sau iaurt și usturoi

Dacă e să mergem pe stilul ardelenesc-bănățean atunci musai să dregem zama la final! Un buchețel de leurdă sau usturoi verde, mărar și pătrunjel ar fi foarte potrivit pentru aromele finale.

Toate aceste verdețuri aromatice se toacă mărunt și se amestecă cu smântâna groasă sau iaurt grecesc (pentru o versiune mai light). Noi punem și 2-3 căței de usturoi zdrobiți

Acest liaison („îngroșală”) se toarnă în oala cu ciorbă după ce s-a stins focul. Ce arome! Ce culori!

Exact așa facem ciorba de salată verde (zama de șelate) doar că pe aceea o garnisim și cu felii de papară (omletă cu verdețuri) – vezi aici rețeta.

Faină ciorbă ai făcut, Laci! Îți mulțumim pentru rețetă și de-abia așteptăm să revenim în grădina ta de la Trei Insule!

Cititorii fideli știu că acolo am preparat cea mai bună ciorbă de pește la ceaun!

O ciorbă deasă cu multe feluri de pește și multe legume, preparată în stil unguresc ca pe Mureș și Tisa. Mai multe poze de la Insulă precum și rețeta ciorbei le găsiți aici.



O altă ciorbă faină de primăvară este cea de urzici cu orez – vezi aici.

Cred că v-am făcut poftă cu această ciorbă de legume cu verdețuri de primăvară acrită cu măcriș și că o veți prepara în curând! Sau poate veți face varianta de borș de verdețuri.

Aici găsiți mai multe rețete de ciorbe, supe limpezi, supe cremă.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]