Ciorbă de miel acrită cu măcriș, tarhon sau leuștean – rețeta ardelenească. Cum se face ciorba cu miel pentru Paști? Ciorbă cu carne de miel, orez, zarzavaturi, ceapă verde. Rețete de ciorbă. Rețete cu carne de miel. Rețete de Paști.
Ciorba de miel pentru Paști stă la loc de cinste pe masa festivă. De obicei facem această ciorbă de miel acrită cu măcriș și aromatizată cu tarhon în oțet sau leuștean.
Aceasta este rețeta ardelenească de ciorbă de miel pe care o făceau atât bunicii din Ardeal cât și cei din Ardeal. Măcrișul proaspăt este fraged și acrișor și poate fi pus după gust. Ciorba are legume, zarzavaturi și un pic de orez. Ceapa verde nu lipsește din acest tablou superb de primăvară.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4,5 L de ciorbă de miel acrită cu măcriș (adică vreo 10-12 porții).
Ciorbă de miel acrită cu măcriș, tarhon sau leuștean – rețeta ardelenească
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 90 minute
Timp Total: 2 ore
Ingrediente:
Cum se face ciorbă de miel acrită cu măcriș, tarhon sau leuștean – rețeta ardelenească?
Ingrediente pentru ciorbă de miel cu măcriș
Am folosit omoplat de miel și o parte de piept cu coaste. În alți ani am făcut ciorba pe cap și gât. Ideea este să folosim carne cu oase deoarece este fragedă și gustoasă. Nu facem ciorbă din pulpă de miel… e păcat. Din pulpă facem fripturi delicioase (la cuptor) – vezi la final mai multe rețete.
Mi-am pregătit zarzavatul, legătura de ceapă, orezul și măcrișul. Tare m-am bucurat că am găsit în piață măcriș fraged și acrișor!
Bineînțeles că nu puteam face ciorbă sau supă fără apă! Am ales să folosesc Apă de Izvor din Tălmaciu (jud. Ardeal) oferită de La Fântâna. Este o apă plată care are gust foarte plăcut. Vine în sticle de 8 L prevăzute cu stativ și robinet. Dacă dorești mai multe informații despre sticla reutilizabilă de 8 L La Fântâna precum și despre serviciul de livrare/colectare atunci le găsești aici.
Mod de preparare ciorbă de miel cu măcriș și orez – în stil ardelenesc
Am ales o oală încăpătoare (de cca. 4-5 L) în care am pus la fiert carnea de miel (bucăți mari) în 3 L de apă La Fântâna și 2 lingurițe rase de sare. Am așteptat să dea în clocot ca să culeg spuma formată la suprafață.
Între timp am decojit zarzavatul și l-am spălat. Am tăiat pătrunjelul și țelina în cubulețe mărunte. Am tăiat morcovii în bucățele mai mari deoarece sunt mai fragezi decât albitura. Ceapa verde am tăiat-o în rondele și am pus deoparte o mână bună din partea de frunze (pentru final).
De la străbunica Victorita din Ardeal am învățat că zarzavatul pentru ciorbe este mai gustos dacă e călit un pic. Așa că am pus într-o crăticioară 3 linguri de ulei și zarzavatul. Am așezat-o pe foc mic (cu capac) și am înăbușit zarzavatul vreo 5-7 minute, amestecând ocazional. Această operațiune dezvoltă aromele și intensifică culoarea morcovilor (betacarotenul, pigmentul din morcovi, este liposolubil – adică se dizolvă în grăsime).
Apoi am răsturnat conținutul crăticioarei în oala mare în care fierbeau oasele și carnea de miel.
După vreo 10 minute am adăugat și ceapa verde în oala cu ciorbă de miel (am păstrat o parte din codițele verzi pentru final). Am setat flacără medie sub oală, am pus un capac întredeschis și am lăsat totul la fiert pentru 45 de minute. Am mai completat cu apă La Fântâna când nivelul ciorbei a scăzut prea mult.
Apoi am pus orezul și am amestecat bine. Orezul are nevoie de cca. 20 de minute de fierbere.
După vreo 10 minute (de când am pus orezul) am scos cu grijă bucățile de carne de miel cu os din ciorbă și le-am lăsat 5 minute la răcorit. Apoi le-am dezosat cu grijă și le-am tăiat în bucăți potrivite (care să încapă în lingură).
Tot acum am tocat legătura de măcriș și restul de codițe de ceapă verde. Ce gust și ce arome de primăvară va avea această ciorbă de miel acrită cu măcriș!
Am verificat dacă orezul este fiert. Apoi am pus măcrișul, cozile de ceapă și bucățelele de carne de miel în ciorbă. Imediat am stins focul de sub oală.
Ciorba de miel acrită cu măcriș este aproape gata! Am gustat-o de sare și era OK.
Cum se drege ciorba de miel cu smântână și gălbenușuri?
În mod tradițional această ciorbă de miel acrită cu măcriș se drege cu smântână. Ciorba dreasă cu smântână și gălbenușuri este foarte perisabilă și nu e recomandat să o țineți așa zile întregi la frigider.
Sfat: dacă nu consumați întreaga cantitate de ciorbă la o masă atunci este recomandabil să scoateți din ea într-un castron și să dregeți doar acea cantitate (dacă e 1/2 atunci puneți 200 g de smântână cu 2 gălbenușuri). Eu am dres toată ciorba pentru că am dat din ea și unor prieteni care au consumat-o în aceeași zi.
Într-un bol am pus smântâna groasă (acrișoară, din cea pentru papanași sau sarmale) împreună cu gălbenușurile proaspete. Le-am bătut bine cu telul și am adăugat câteva fire de leuștean tocat mărunt. Leușteanul este opțional dacă folosim tarhon în oțet (la servire). Apoi am diluat treptat compoziția cu câte un polonic din ciorba fierbinte până ce s-a umplut bolul. Am temperat astfel liezonul (din. franceză liaison) sau îngroșeala. Apoi am turnat totul în oala cu ciorbă de miel și am amestecat bine. Ciorba nu se mai pune pe foc! Temperatura ei era peste 80 C iar ouăle se „gătesc” de la 73 C așa că nu avem emoții.
Iată cât de faină e această ciorbă de miel acrită cu măcriș! Yummy!
Servire ciorbă ardelenească de miel acrită cu măcriș, leuștean și tarhon în oțet
Cioba de miel se servește fierbinte, imediat după ce-a fost dreasă. Arată grozav de apetisant!
Are culori și arome grozave iar de gust… nici nu vă mai povestesc! Bucățele fragede de carne de miel, zarzavaturi sănătoase, gust acrișor de la măcriș și arome de primăvară de la ceapa verde.
În bunul stil ardelenesc, această ciorbă de miel se servește cu tarhon în oțet (la borcan). Îl folosim și la ciorbele cu ciolan afumat de porc (de cartofi sau de fasole boabe).
Fiecare mesean își pune tarhon și oțet aromat după bunul plac. Grozavă combinație! Așa e la noi: ciorbă de miel acrită cu măcriș și tarhon în oțet. Foarte gustoasă și aromată!
Cu această apă La Fântâna am preparat și o delicioasă ciorbă de fasole boabe (de post) – vezi aici.
Dacă sunteți amatori de ciorbe de miel atunci vă mai recomand 3 rețete de pe blog. Prima este ciorba de miel a la grec (fără smântână sau ouă) – rețeta aici.
A doua este ciorba de miel cu usturoi verde sau leurdă, verdețuri și smântână, acrită cu lămâie – rețeta aici.
A treia este borșul de miel cu leuștean – rețeta aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă ardelenească de ciorbă de miel acrită cu măcriș, leuștean sau tarhon în oțet și că o veți testa de Paști!
V-am promis mai sus rețete de friptură de miel la cuptor – le găsiți aici.