Ciorba de perisoare cu suc de rosii – reteta traditionala, gustoasa, cu perisoare pufoase si bine legate din carne de porc si vita, cu multe legume, aromata cu leustean si acrita cu bors.
Daca nu va place borsul il puteti inlocui cu zeama de varza murata (aceeasi cantitate) sau sucul unei lamai mari.
In aceasta postare veti putea vedea cum sa pregatiti perisoarele, cum se modeleaza si cat timp se fierb. Pentru aceasta ciorba de perisoare cu suc de rosii am folosit carne in amestec de porc si vita.
Secretul perisoarelor mele gustoase este ceapa calita in unt peste care torn putina zeama de oase, asa cum veti observa in modul de preparare al retetei in format video. Carnea este amestecata cu orez totat impreuna cu ceapa, sare, piper, patrunjel verde si un ou ce le va ajuta sa ramana legate.
Atunci cand le modelez imi umezesc mainile cu apa si le pun pe un platou umezit, astfel incat sa nu se lipeasca si sa isi strice forma inainte sa le pun in oala. Mama le tavalea prin faina. Orice metoda alegeti este corecta.
In ceea ce priveste tipul de legume folosite puteti pune in general ce aveti in casa, dar nu trebuie sa lipseasca ceapa, morcovul si telina. Eu am folosit doar jumatate de ardei gras rosu, dar daca vreti mai multa culoare puteti folosi si galben.
Important este sa dozati bine cantitatea de legume pentru un gust foarte bun, sa nu exagerati, caci in farfurie vor fi vedete perisoarele. Gustul legumelor poate fi scos in evidenta si prin calirea lor inainte de a fi puse la fiert.
Ciorba de perisoare cu suc de rosii va da posibilitatea sa puneti in farfurie cata smantana doriti, fara grija ca aspectul ciorbei nu va fi cel pe care il doriti.
De curand mi-am instalat un filtru de apa IZVORO si sunt tare bucuroasa ca acum am apa filtrata, sigura, fara miros, bacterii sau clor. Filtrul asigura o filtrare superioara antibacteriana si poate fi montat foarte usor la robinet in trei pasi simpli.
Il veti putea vedea si in de mai jos.
Daca vreti sa citi mai multe despre calitatea apei, certificarile internationale ale prodului fabricat in Europa, preturi si locurile de unde poate fi achizitionat puteti sa apasati aici.
Acum va las lista de ingrediente si va invit sa vedeti cum am pregatit ciorba de perisoare cu suc de rosii.
Ingrediente
ciorba de perisoare cu suc de rosii:
(pentru 12 portii)
Pentru perisoare:
(40 buc)
500 g carne tocata amestec vita si porc
1 ceapa medie
20 g unt
1 lingura varfuita orez cu bob rotund
1/2 legatura patrunjel verde
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper
1 ou
Pentru ciorba:
3.5 l apa
1 kg oase de vita
2 lingurite sare
1 lingurita boabe de piper
1 ceapa mare
2 morcovi
1 radacina mica patrunjel
1 radacina mica pastarnac
1/2 felie ardei gras rosu
1/2 telina mica
2-3 linguri ulei
200 ml suc gros de rosii
500 ml bors
3-4 fire de leustean
Mod de preparare
ciorba de perisoare cu suc de rosii:
Pentru inceput va las reteta in varianta video:
Mai jos aveti explicatiile scrise pentru reteta de ciorba de perisoare cu suc de rosii.
Mi-am pregatit ingredientele la indemana.
Am pus in oala 3.5 l apa rece. Eu folosesc apa filtrata cu ajutorul filtrului Izvoro.
Este potrivita pentru gatit si pentru consum, caci filtrul elimina 100% bacteriile, reduce clorul, impuritatile, rugina si mirosul, asigurand si o filtrare superioara antibacteriana.
Am pus oasele in apa, am adaugat 2 lingurite de sare si am lasat sa fiarba.
Am luat spuma pentru ca lichidul sa ramana curat.
Cat timp s-au fiert oasele am curatat si tocat legumele.
Am observat ca oasele nu au fost fierte suficient, dar o parte din lichid s-a evaporat, asa ca am completat cu apa.
Profit de acest moment sa va spun ca filtrul Izvoro se instalează direct la robinet în 3 pași simpli, de către oricine. fara modificări la structura bucătăriei. Acesta ocupa putin spatiu.
Intr-o tigaie incapatoare am pus 2 linguri de ulei si am calit legumele in jur de 3 minute.
Nu am calit si ceapa, pe aceasta o voi lasa sa fiarba intreaga si o voi scoate la final din oala.
Conteaza gustul pe care aceasta il da, caci nu imi doresc sa fac legumele vedete in farfurie, rolul fiind deja dedicat perisoarelor.
Ceapa calita voi pune in perisoare.
Am scos oasele din zeama, apoi am pus in zeama ceapa intreaga, boabele de piper, legumele calite si sucul de rosii.
Am lasat sa fiarba in jur de 15 minute.
Am pus borsul intr-un ibric si l-am lasat sa fiarba in jur de 2 minute.
Am continuat cu pregatirea perisoarelor. Am tocat pentru inceput o ceapa medie si am calit-o in unt pana a devenit sticloasa.
Am turnat 1 polonic din zeama de oase peste ceapa si am lasat-o sa se gateasca pana cand s-a evaporat.
In acest moment am adaugat orezul si l-am calit in jur de 1 minut. Am tocat ½ legatura patrunjel.
Am pus peste carnea tocata 1 lgt de sare si ½ lgt de piper macinat, patrunjelul, ceapa calita cu orez si un ou.
Am framantat compozitia pana s-a omogenizat.
Am pus apa intr-un bol pentru a-mi umezi mainile cand modelez perisoarele.
Am format bilute mici de carne, avand ca masura o lingurita de carne.
Au iesit 40 bucati pe care le-am pus pe un platou umezit cu apa. In acest mod veti fi siguri ca nu se lipesc de acesta.
Am pus perisoarele in oala si le-am lasat sa fiarba in jur de 15 minute. La inceput se duc la fund, dar se vor ridica singure la suprafata.
In ultimile 5 minute de fierbere am adaugat borsul fierbinte si leusteanul.
La final am gustat sa vad daca mai ciorba mai are nevoie de sare, dar pentru gustul meu a fost perfecta.
Perisoarele vor continua sa se gateasca de la caldura ciorbei.
Toate au ramas intregi si ferme.
Ciorba de perisoare este perfecta cu putin patrunjel verde adaugat in farfurie, dar si smantana grasa si un ardei iute.
Gustul bun al ciorbei mele si siguranta legumelor spalate cu apa buna o datorez si filtrului de apa Izvoro, apa filtrata fiind sigura conform analizelor de laborator pe care le puteti consulta in link-ul din descriere.
Un cartus asigură 10000 litri apă pură, aproximativ 50 litri în fiecare zi.
Este fabricat in Europa sub certificari germane si il puteti gasi acum la pret promotional pe Izvoro.com sau Emag.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.