Explorați o delicioasă ciorbă de pipote și inimi de pui, reinterpretată cu un twist inedit. Cu influențe de ciorbă de burtă, dar îmbogățită cu smântână și usturoi, această rețetă aduce savoare tradițională într-o prezentare creativă.
Pipotele și inimile de pui, atât de versatil folosite în bucătărie, sunt vedetele acestei rețete. De la supă la tocăniță, ele capătă o nouă dimensiune în această reinterpretare gustoasă.
O alternativă binevenită pentru cei care caută o ciorbă inovativă, cu o textură asemănătoare celei de burtă de vită (rețeta aici). O „ciorbă falsă de burtă” ce redă aceleași senzații plăcute, dar cu o combinație surprinzătoare de ingrediente.
Morcovii sunt singurele legume folosite în această ciorbă, menținând gustul autentic al inimilor și pipotelor. Aroma concentrată și autenticitatea sunt cuvintele cheie ale acestei rețete.
Această ciorbă se potrivește cu ușurință în orice sezon, fiind adaptabilă la diferite tehnici de gătit, de la oala sub presiune la cea clasică.
Indiferent dacă alegeți inimile și pipotele de pui sau de alte păsări, această ciorbă devine o experiență culinară inedită, plină de savoare.
Încercați această rețetă reinterpretată, care combină gustul tradițional cu inovația, pentru a crea o ciorbă deosebită și plină de surprize în fiecare linguriță.
În cazul acestei ciorbe de inimi și pipote am renunțat la ceapă și albitură (pătrunjel, păstârnac, țelină) folosind doar morcovi. Practic am făcut o ciorbă simplă dar foarte gustoasă. Se pot folosi și pipote de gâscă, rață sau curcan (tăiate în bucățele).
Eu am preparat această ciorbă la oala sub presiune (kukta, multicooker) deoarece timpul de fierbere este 1/3 față de cel din oală normală. Am să vă las mai jos și instrucțiunile de preparare pentru oală clasică.
Dacă vă întrebați despre cantități, rețeta se ridică la aproximativ 8-10 porții de ciorbă, perfecte pentru a fi împărtășite cu cei dragi.
Ciorbă de pipote și inimi cu smântână și usturoi
Timp de preparare:
30 minute
Timp de gatire: 90 minute
Timp Total: 2 ore
Ingrediente:
Pentru dres:
În plus:
Cum se face o ciorbă de pipote și inimi cu smântână și usturoi?
Ingrediente pentru ciorbă de pipote și inimi de pui
Am avut aproape 1 kg de pipote și inimi de pui pe care le-am pus la scurs într-o strecurătoare.
Am curățat morcovii și i-am ras pe răzătoarea mare. Mi-am pregătit și usturoiul pentru final.
Mod de preparare ciorbă de inimioare și pipote de pui
Am folosit o oală cu volum de cca. 5 L respectiv chiar recipientul de la multicooker. Am pus la încins 4 linguri de ulei în ea și am călit un pic pipotele și inimile (cca. 10 minute) la funcția „saute”. În oala clasică se lucrează la foc iute și se amestecă ocazional.
Am adăugat morcovul ras și am continuat călirea alte 5 minute. Am amestecat ocazional. În oala clasică se dă focul la mic/mediu ca să nu se ardă morcovul. Pigmentul galben din morcov (betacarotenul) este liposolubil – adică se dizolvă în grăsime. Acest aspect ne asigură culoare frumoasă a ciorbei, așa numita „față”. Practic asigurăm de la început culoarea preparatului final și nu mai e nevoie să călim separat morcovi pentru a obține această culoare superbă. În plus, morcovii dau gust ciorbei deoarece au șansa de fierbe deodată cu inimile și pipotele din ea.
Am stins totul cu 3,5 L de apă fierbinte și am asezonat cu 2 lingurițe bune de sare și un pic de piper negru proaspăt măcinat.
Cât se fierb pipotele și inimile de pui la multicooker cu presiune sau oală minune (kukta)?
Eu am folosit un multicooker cu presiune. Am închis ermetic capacul din dotare și am setat presiune maximă și timp 45 de minute. Va dura ceva (cam 30 de minute) până ce oala (kukta) ajunge în regim de fierbere. Cele 45 de minute sunt de fierbere efectivă sub presiune iar după scurgerea lor oala mă anunță prin semnale acustice că ciorba este gata.
Aceeași timpi se aplică și în cazul kuktelor clasice care se pun pe foc (mic). Se cronometrează 45 de minute din momentul în care ele încep să fâsâie, semn că au intrat în regim de fierbere.
În ambele cazuri se depresurizează cu grijă oala și se lasă ciorba la răcorit (fără capac) vreo 10 minute.
Cât se fierbe ciorba de pipote și inimi în oală clasică?
Dacă folosim o oală clasică de ciorbă atunci fierbem pipotele și inimile la foc mediu până ce sunt făcute. Trebuie completat lichidul la fiecare 30 de minute (cam cu câte 250 ml de apă fierbinte) deoarece scade în timpul fierberii. Din experiență vă spun că pipotele și inimile au nevoie de cca. 2 ore și ceva de fiert. Cel mai bine e să le testăm cu furculița și să le gustăm (mai ales inimile deoarece sunt mai tari).
La final se trage oala cu ciorbă deoparte și se lasă 10 minute la răcorit.
Cum se drege ciorba cu smântână, gălbenușuri și usturoi? Ce este un „liezon”?
Pentru a drege (lega) acestă ciorbă de pipote și inimi am făcut un „liezon” clasic cu smântână și gălbenușuri. Liezon vine din limba franceză de la „liaison” – adică legătură. Liezon nu este un aluat ci o componentă gastronomică care îngroașă sau leagă un preparat lichid. Echivalentul în limba română ar fi regionalismele „îngroșală” sau „slobozeală” (vezi DEX) – alte variante nu prea există. Unele liezonuri conțin mici cantități de amidon sau făină însă eu nu am pus așa ceva aici. La ciorba rădăuțeana se pune pentru că așa a hotărât creatoarea ei.
Am folosit un procesor cu cuțite în are am pus cățeii de usturoi cu cca. 100 ml apă rece și i-am transformat în mujdei. Puteți folosi presa de usturoi dacă nu aveți procesor. Apoi am pus smântâna groasă și gălbenușurile proaspete și am mixat totul câteva secunde. Puteți folosi un castron și un tel.
Am temperat liezonul prin adăugarea treptată de ciorbă fierbinte în el. Am pus 2 polonice de ciorbă și am amestecat. Am mai pus 2 polonice de ciorbă peste liezon etc. Abia acum am turnat liezonul diluat în oala cu ciorbă fierbinte și am amestecat bine.
O ciorbă dreasă cu gălbenușuri și smântână NU se mai fierbe! Așa cum am explicat în rețeta de paste alla carbonara (vezi aici), ouăle se gătesc la 74° Cașa că nu se pune problema ca ele să fie crude. Dacă mai punem ciorba de pipote și inimi la foc riscăm ca ouăle și smântâna să se coaguleze.
Tot acum se poate corecta asezonarea cu sare și piper măcinat. Ciorba este gata și poate fi servită.
Servire ciorbă de pipote și inimioare de pui dreasă cu usturoi, smântână și gălbenușuri
Fiecare a primit câte o porție generoasă de ciorbă de pipote și inimi de pui. Deasupra am presărat pătrunjel verde tocat și am pus pe masă oliviera astfel încât fiecare să-și acrească (sau nu) ciorba cu un pic de oțet, după gust. Cine dorește mai poate suplimenta cu smântână. Merge bine și un ardei iute murat în oțet.
Tare fain a ieșit această ciorbă! Fină, aspectuoasă, aromată și extrem de gustoasă.
Pipotele și inimile de pui sunt moi, bine fierte și foarte gustoase. Ai mei au fost foarte încântați de această improvizație! Mama nu e fan ciorbă de burtă iar aceasta, din pipote și inimi, i-a plăcut foarte mult.
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.