Ciorba de urzici plina de vitamine si sanatoasa o bomba de energie care ne pregateste pentru zilele lungi de vara. Reteta de ciorba de urzici este usor de gatit si ar fi bine sa mancati cat mai mult atat cat este sezonul urizicilor proaspete si tinere.
Ingrediente ciorba de urzici
Mod preparare ciorba de urzici
Primavara romaneasca e semnalizata nu atat de ghiocei si ploaie de aur, ci de tigancile care napadesc pietele cu stevie, loboda si urzici (aduc ele si untisor, si podbal, si macris, si frunzulite de papadie, dar lumea a cam uitat ce si cum se mananca din padure). Nu e casa romaneasca – chiar si din cele mai simandicooase – in care sa nu fiarba o verzitura din asta „vagaboanda“ si de neam prost inaltata pentru o luna la rang de trufanda: are fier cat o mina de Dognecea.
Intrematoare in fier si vitamine dupa iarna carnivora si muraturivora, saracimea vegetala a lui martie a fost in multe randuri, pana dincolo Arminden, salvatoare de neam, in retete, vai, mult mai simple si mai putin gustoase decat capriciul chiaburesc de mai sus.
Primavara, cand incep urzicile a creste, fiecare roman, cu deosebire insa saracimea, careia i s-au sfarsit mai toate bucatele de sec, si nu stie ce sa mai inceapa si sa faca ca sa poata iesi teafara din Postul mare, care e cel mai lung si mai greu post, se simte foarte fericita cand afla si poate manca urzici.
„Urzica se da in gura foamei“, zice un proverb poporal, adica saracimea isi stampara cu ea foamea, dusmanul ei cel mai mare, mai cumplit si mai neimpacat.
Din Joia Mare insa incepand inainte biata saracime nici de aceasta planta nu mai are parte, caci in aceasta zi e nunta sau maritarea urzicelor, adica din aceasta zi urzicile incep a inflori si a nu fi apoi mai mult bune de mancat.
in Muntenia, urzica, care este foarte cautata de sateni, caci, ca planta tanara si in catva gustoasa, in timpul rigoarei Postului mare, fiind un adevarat deliciu, se mananca ca ciorba cu cateva fire de orez si ca urzici sleite cu hrean ras pe razatoare.