Ciorbă de varză murată cu afumătură (ciolan, costiță, cârnați afumați). Rețeta ardelenească de zamă de varză acră cu carne afumată. Cum se face ciorba cu varză murată? Rețete cu varză acră și ciolan de porc afumat. Rețete tradiționale.
Iarna mâncăm feluri mai consistente, cum este această ciorbă de varză murată cu afumătură. Cel mai adesea o fac cu ciolan de porc afumat dar nu este greșit dacă folosim cârnați afumați, costiță sau alte bucăți de carne afumată. Ciorba cu varză acră se face în toate zonele țării dar Este o ciorbă deasă, groasă și gustoasă care reunește felul 1+2. Te saturi cu un blid din zama asta faină de curechi!
Din varză dulce facem lucicoș (lucskos) cu carne proaspătă dar și cu afumătură. Este o altă ciorbă ardelenească grozavă! Rețeta ei o găsiți aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 10-12 porții de ciorbă de varză murată cu afumătură.
Ciorbă de varză murată cu afumătură (ciolan, costiță, cârnați afumați)
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 90 minute
Timp Total: 2 ore 30 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de ciorbă de varză murată cu afumătură (ciolan, costiță, cârnați afumați)?
Ingrediente pentru zama ardelenească de varză acră cu ciolan afumat
Am scos niște varză murată din butoi (vezi aici cum o facem după rețeta veche de familie). Am ales o varză medie de cca. 1 kg.
Am tocat varza în fâșii. Puteți folosi o răzătoare specială tip mandolină sau jilău.
Am pregătit ceapa și zarzavaturile pe care le-am decojit și spălat.
Apoi am tocat ceapa și am feliat rădăcinoasele. Îmi place să tai morcovii în rondele care să se vadă frumos în această ciorbă de varză murată cu afumătură.
Iată și ciolanul afumat. A avut cca. 1,4 kg. Este vorba despre ciolan crud-afumat, nu prefiert. Oasele din el cântăresc destul de mult așa că, după fierbere, rămânem cam cu 1 kg de carne și șoric.
Puteți folosi și costiță (kaiser), carne afumată sau cârnați afumați. Nu e greșit dacă faceți o combinație din mai multe afumături.
Cum se fierbe ciolanul crud-afumat?
Am fiert ciolanul afumat în vreo 4 L de apă. Am folosit oala sub presiune deoarece aceasta scurtează mult timpii de gătire. Din momentul în care oala a început să fâsâie am cronometrat 60 de minute. Apoi am stins focul și am depresurizat oala. Așa arată ciolanul afumat fiert. Am degresat cu polonicul zeama în care a fiert ciolanul. Se adună multă grăsime la suprafață și nu avem nevoie de ea. Zeama aromată va fi folosită la prepararea ciorbei de varză acră.
Dacă folosiți costiță sau cârnați atunci acestea nu mai trebuie fierte separat deoarece se vor găti direct în ciorbă.
Am scos ciolanul și l-am lăsat la răcorit.
Apoi am trecut la dezosarea lui. Se vede că ciolanul afumat a fost bine fiert și că oasele au ieșit ușor, doar trăgând ușor de ele. Ce carne faină și rozalie avem aici! Yummy!
Mod de preparare ciorbă cu varză acră și ciolan afumat sau altă afumătură
Am ales o oală încăpătoare (a mea are 8 L) în care am pus la călit zarzavatul (fără ceapă) cu un praf de sare într-o lingură de untură sau 2 linguri de ulei. Am lucrat la foc mic, cu capac. Am sotat legumele vreo 5 minute și le-am amestecat ocazional. Apoi am adăugat ceapa tocată și condimentele: chimenul semințe și cimbrul. Chimenul este un bun digestiv și are aromă grozavă! Oricum, varza mea murată are deja chimen și cimbru pentru că acestea nu lipsesc din butoi. Eu nu pun piper la ciorba de varză acră. Am continuat călirea (fără capac) vreo 3-4 minute, tot la foc mic. Dacă folosiți costiță și/sau cârnați afumați atunci acum e momentul să le tăiați în bucăți potrivite și să le puneți în oală.
Apoi am adăugat varza murată tocată și boiaua dulce (paprika). La Ardeal avem o boia grozavă de la Dorobanți, Pecica sau Nădlac, preparată din ardei speciali și fără cotoare sau semințe. Noi nu punem bulion sau pastă de roșii sau foi de dafin nici la varza călită. Am amestecat bine totul și am stins cu apa caldă în care a fiert ciolanul afumat.
Am adăugat și vreo 500 ml de moare de varză (zeamă din butoi) și am lăsat totul să fiarbă cca. 45-50 de minute sau până ce se înmoaie varza murată. Lichidul mai scade și poate fi completat cu apă caldă.
Când varza a fost aproape gata am porționat ciolanul afumat, fiert și dezosat.
În final am adăugat bucățile de ciolan în oala cu ciorbă de varză murată și am mai lăsat totul la fiert vreo 10 minute.
Gata! Ce arome faine are zama de varză acră!! O nebunie! Am gustat-o de sare și de acreală. Acum se poate corecta asezonarea cu sare dar moare de varză nu mai punem în oală ci o oferim individual musafirilor. Altfel riscăm să ne fermenteze toată ciorba din oală.
Servire ciorbă de varză murată cu afumătură (ciolan, costiță, cârnați afumați)
Am transferat o parte din ciorbă într-un castron de servire.
Fiecare a primit câte o porție generoasă de ciolan cu sau fără șoric (avem și mofturoși în familie) completată de zeamă aromată cu multă varză murată tocată.
La noi smântâna stă la loc de cinste pe masă așa că ne-am garnisit ciorba de varză cu câte o lingură de smântână groasă și acrișoară. Cine dorește își acrește suplimentar ciorba cu moare limpede și gustoasă.
Această ciorbă de varză murată cu afumătură este o nebunie de mâncare consistentă de iarnă. Plină de bucățele rozalii de ciolan, de fâșii de șoric și cartilaje… yummy! După genul acesta de ciorbă deasă sărim peste felul doi și trecem direct la desert.
Străbunica mea Victorita din Ardeal ne făcea clătite sau gogoși după zemurile groase de fasole, de cartofi sau de varză cu ciolan. Nici nu mai poți mânca altceva.
Dacă sunteți amatori de mâncăruri cu varză murată atunci vă recomand și toroș sau pomana porcului de pe „fâșia de vest” – vezi aici rețeta.
Sau clasicul „gulaș secuiesc” sau székely gulyás cu carne de porc mai grasă – vezi aici.
Tot cu ciolan afumat facem alte două zămuri sau zupe ardelenești: de fasole boabe (rețeta aici) sau de cartofi (rețeta aici).
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această ciorbă de varză murată cu afumătură și că veți testa rețeta noastră cu ciolan afumat, costiță sau cârnați!
Aici găsiți mai multe rețete cu varză dulce sau acră.