Ciorbă simplă de fasole păstăi fără carne – cu fasole verde sau galbenă, lată sau fideluță
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober Living
Sober living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Ciorbă simplă de fasole păstăi fără carne – cu fasole verde sau galbenă, lată sau fideluță5 (1)

Ciorbă simplă de fasole păstăi fără carne – cu fasole verde sau galbenă, lată sau fideluță. Rețeta de ciorbă de fasole verde cu roșii, morcovi și țelină. Cum se face supa de fasole lată proaspătă sau congelată? Rețete cu fasole păstăi. Rețete fără carne. Rețete de vară.

Vara facem ciorbe mai lejere, cu legume și zarzavaturi de sezon. Așa este și această ciorbă de fasole păstăi fără carne în care fasolea este vedeta! Da, fasolea fiartă are o savoare deosebită care poate fi pusă în valoare prin acest preparat. Puteți alege păstăi proaspete sau congelate, verzi, galbene sau pestrițe, late sau înguste (fideluță).

La noi, în Ardeal, se numește supă de fasole lată sau grasă sau, la țară, „zamă de păsulă verde”. În Ardeal și Banat când zici „fasole verde” te referi la păstăi sau teci, indiferent de culoarea lor. Mama obișnuiește să o dreagă la final cu îngroșeală de smântână cu făină dar puteți sări peste acest pas și obțineți o ciorbă de fasole păstăi de post. Musai să-i puneți țelină (rădăcină și/sau frunză) pentru că aceasta merge grozav în această combinație de legume și zarzavaturi!

Pentru cei care își doresc o ciorbă mai consistentă avem și varianta cu carne proaspătă de porc (vezi aici). La finalul articolului vă mai las 2 versiuni faine de ciorbe de fasole păstăi de post (cu roșii și usturoi) și cu afumătură și smântână.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 10-12 porții de ciorbă simplă de fasole păstăi fără carne.

Ciorbă simplă de fasole păstăi fără carne – cu fasole verde sau galbenă, lată sau fideluță

Timp de preparare: 20 minute

Timp de gatire: 1 ora



Timp Total: 1 ora 20 minute

Ingrediente:

 

Cum se face o ciorbă simplă de fasole păstăi fără carne – cu fasole verde sau galbenă, lată sau fideluță?

Cum se curăță păstăile de fasole lată sau fideluță?

Am cântărit păstăile de fasole lată galbenă și m-am pregătit de curățarea lor.

Din copilărie am amintiri cu această operațiune de rupere a capetelor păstăilor și a micilor „mustăți”. Bunicile mă puneau la treabă și mă și văd așezată pe treptele terasei, cu coșul plin de fasole verde culeasă direct din grădină, și curățând fiecare păstaie. Știam și săî îndepărtez „ațele” sau să scot boabele de fasole crude, mai măricele, din păstăile mature. Tot eu eram responsabilă și de dezghiocatul boabelor de mazăre

După curățarea păstăilor le-am dat o clătire rapidă prin jet de apă rece și le-am scurs.

Ingrediente pentru ciorbă de fasole verde (teci, păstăi) cu roșii și alte legume

Iată minunatele păstai de fasole curățate pentru această ciorbă simplă. Puteți folosi și fasole congelată. Pe lângă ele am pregătit morcovii, țelina, cepele și roșiile. Țelina merge foarte bine cu ciorba de fasole și obișnuiesc să pun și frunză dar, din păcate, de data aceasta am avut doar rădăcină.

Apoi am tăiat păstăile de fasole lată în bucăți potrivite.



Am decojit, spălat și tăiat legumele de mai sus (mai puțin roșiile). Morcovii i-am tăiat în rondele mai grosuțe care să nu se facă terci în ciorbă, țelina și ceapa le-am tăiat în cubulețe.

Mod de preparare ciorbă simplă de fasole păstăi (teci) cu roșii – supă de fasole lată fără carne

Am ales o oală încăpătoare (a mea are 6 L) în care am pus morcovul și țelina la călit în 2 linguri de ulei + un praf de sare. Am lucrat la foc mic, cu capac și am amestecat ocazional. Betacarotenul din morcovi (pigmentul oranj) este liposolubil (se dizolvă în grăsimi) așa că sotarea morcovilor în ulei extrage culoarea lor frumoasă și ajută la aspectul final al ciorbei. Știau și bunicile noastre că trebuie făcut așa chiar dacă nu erau biochimiste. Călirea la foc mic se face 6-7 minute sau până ce morcovii de înmoaie un pic, fără să se rumenească. Apoi am pus ceapa tocată și am continuat sotarea legumelor (sub capac) pentru alte 5 minute.

Am adăugat păstăile de fasole verde (lată) peste legumele sotate și am stins totul cu cca. 3,5 L de apă caldă. Am mai pus cca. o linguriță și jumătate de sare și am lăsat totul la fiert, fără capac, la foc iute. Dacă aveți frunze de țelină atunci le puneți acum și pe ele (întregi). Ele se „pescuiesc” la final din oala cu ciorbă.

Cât se fierbe fasolea păstai din ciorbă sau mâncare?

Fierberea fasolei păstăi depinde de vârsta și de soiul ei. Sunt păstăi mai fragede sau mai tari (chiar ațoase). Ne orientăm prin testarea lor dar nu mai devreme de 15 de minute de fierbere efectivă. Acest răstimp poate dura și 30 de minute. Ideea este ca păstăile să fie făcute dar nu terciuite, ci să aibă acea textură „al dente” – cum ar zice italienii. Nu de alta dar ele mai au de fiert câteva minute și cu roșiile tăiate pe care le punem tot acum. Roșiile nu trebuie decojite pentru că în coajă sunt concentrate aromele faine și gustul specific. Roșiile sunt acide (acre) și se pun spre final în ciorbe deoarece acidul lor întărește celelalte legume.

Am mai lăsat această ciorbă simplă de fasole la fiert vreo 5 minute, la foc mediu.



cum se face îngroșeala cu smântână, făină și lapte?

De la mama am învățat să fac acestă îngroșeală („dresătură” sau „liaison” – liezon). Într-un castron mic am desfăcut o lingură de făină cu puțin lapte rece, amestecând bine ca să nu facă cocoloașe. Am tot diluat treptat „maglavaisul”, am pus un praf de sare și, la final, smântâna. Vorbim despre smântână groasă, acrișoară, din cea care se folosește la sarmale sau papanași.

Am turnat îngroșeala în oala cu ciorbă simplă de fasole păstăi și am amestecat bine. De-acum mai e nevoie de câteva minute de fierbere la foc mic pentru a se găti făina din „liezon”.

Gata! Am stins focul și am tras oala cu ciorbă deoparte. Doar la final am pus o mână de pătrunjel verde tocat care aduce o prospețime nemaipomenită.

Nu vă pot descrie cât de fain miroase în bucătărie!

Servire ciorbă simplă de fasole păstăi fără carne – cu fasole verde sau galbenă, lată sau fideluță

Ciorba de fasole verde se servește fierbinte, imediat după ce am luat-o de pe foc. Este fantastic de gustoasă și se simt clar gustul și aroma păstăilor de fasole, acestea nefiind acoperite de afumături sau cărnuri.



În bunul stil ardelenesc, ne-am mai pus câte 1-2 lingurițe de smântână direct în farfurii.

No, așe! Asta-i zama de păsulă verde (sau supa de fasole lată) pe care o făceau și bunicii! Păstăile sunt gătite perfect, fără a fi terciuite, la fel și rondelele dulcege de morcov și cubulețele de țelină. O nebunie de ciorbă de vară care se prepară rapid și cu ingrediente de sezon!

În alte dăți fac ciorba de post din fasole verde cu roșii și usturoi – rețeta aici. Este fantastică și aceea!

Bineînțeles că avem și varianta de ciorbă de fasole lată cu afumătură, smântână și usturoi – rețeta aici. O nebunie!

Dragilor, sunt sigură că v-am făcut poftă cu această ciorbă simplă de fasole păstăi fără carne și că veți testa rețeta noastră atât cu fasole lată sau fideluță cât și cu fasole verde, galbenă sau pestriță!

Dacă sunteți amatori de fasole păstăi (verde, galbenă), atunci aici găsiți mai multe rețete cu această legumă versatilă.



ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]