Ciorbă ungurească de varză cu crenvurști (Frankfurter) – rețeta de frankfurti leves. Cum se face ciorba cu varză acră (murată), crenvurști afumați, cartofi și smântână? Supă cu crenvurști și legume. Rețete cu varză murată.
Această ciorbă ungurească de varză cu crenvurști este delicioasă și hrănitoare! Ea se face, adesea, cu varză creață (Wirsing, kelkáposzta, choux de Savoie sau Savoy cabbage) dar și cu varză acră (Frankfurti leves savanyú káposztával). Se servește musai cu smântână groasă și pâine proaspătă și este un fel consistent de iarnă.
Dacă nu aveți încredere în crenvurștii sau polonezii din comerț, atunci vă las rețeta noastră de crenvurști de casă – vezi aici. În Ardeal și Banat crenvurștii se numesc și „frankfurteri” de la Frankfurterwurst (din limba germană). La fel și în Ungaria.
Varza noastră murată are exact aceleași condimente ca și ciorba de crenvurști: chimen și cimbru (rețeta aici).
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 5 L de ciorbă ungurească de varză cu crenvurști sau frankfurti leves.
Ciorbă ungurească de varză cu crenvurști (Frankfurter) – rețeta de frankfurti leves
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 60 minute
Timp Total: 1 ora 30 minute
Ingrediente:
Cum se face o ciorbă ungurească de varză cu crenvurști (Frankfurter) – rețeta de frankfurti leves?
Ingrediente pentru ciorba de varză acră (murată) cu crenvurști afumați, cartofi și smântână
Am folosit o jumătate de varză murată, pusă de mine, la butoi. A, avut niște crenvurști excelențo de porc, afumați, cumpărați de la carmangeria Tal din Bujac. Acolo se fac niște mezeluri grozave, bine usturoiate și afumate la rece, exact cum le facem și noi acasă. Vă recomand crenvurștii de porc sau polonezii din Lidl (marca Pikok) deoarece sunt foarte gustoși! Am pregătit untura de casă, morcovii, ceapa, usturoiul, cartofii și condimentele: sare, chimen, boia dulce (paprika) și cimbru uscat. Piper nu se pune la această ciorbă.
Am tăiat crenvurștii în rondele groase de 2-3 cm, am tocat ceapa și usturoiul, am feliat morcovii și am tăiat subțire varza murată.
Mod de preparare „frankfurti leves savanyú káposztával” sau ciorbă cu varză murată și crenvurști
Rumenirea crenvurștilor
Am ales o oală de cca. 6 L în care am pus la topit untura și am rumenit ușor crenvurștii.
Apoi i-am scos într-o farfurie (scurși bine de untură) și i-am lăsat deoparte. Am tăiat cartofii în cuburi și i-am ținut în apă rece până ce le-a venit rândul în ciorbă.
Călirea cepei, usturoiului și a morcovilor pentru ciorba ungurească cu crenvurști
În untura rămasă în oală am fript un pic chimenul: astfel o se dezvoltă aroma grozavă! Chimenul este și un bun digestiv, pe lângă rolul de plantă aromatică. Semințele de chimen încep să salte în oală, în grăsimea încinsă. Peste ele am pus ceapa și usturoiul (cu un praf de sare) și le-am călit la foc mic, sub capac, cca. 3-4 minute. Nu trebuie să se rumenească ci doar să devină sticloase.
A urmat rumenirea ușoară a rondelelor de morcov: 5 minute, sub capac.
Am adăugat varza murată tocată fideluță, cimbrul uscat și boiaua dulce. Am amestecat totul bine. Am avut grijă să nu se prăjească boiaua ca să nu devină indigestă.
Fierberea ciorbei ungurești de varză murată cu crenvurști (Frankfurter)
Imediat am turnat în oală 3 L de apă caldă și am mărit flacăra. Am lăsat această ciorbă ungurească de varză la fiert cca. 20 de minute.
Am pus apoi cartofii și am continuat fierberea alte 20-25 de minute sau până ce aceștia au fiert. În final am pus moarea de varză (sau apă) și crenvurștii rumeniți. De-acum nu mai e mult: 2-3 minute de fierbere.
Ciorba de crenvurști cu varză murată sau frankfurti leves este gata! Am gustat-o de sare, am corectat asezonarea și am stins focul. Dacă ciorba a scăzut prea mult, puteți completa lichidul cu apă caldă și o mai lăsați la fiert 2-3 minute.
Servire ciorbă ungurească de varză cu crenvurști (Frankfurter) – rețeta de frankfurti leves savanyú káposztával
La masă! Această ciorbă ungurească de varză cu crenvurști se servește fierbinte, imediat după ce s-a luat de pe foc. Este o ciorbă deasă și consistentă, de iarnă. Eu am presărat un pic de pătrunjel verde tocat, de decor.
Nu putea lipsi smântâna groasă (acrișoară) pe care fiecare mesean și-a dozat-o după preferințe, direct în farfurie. Musai și pită proaspătă să fie la îndemână!
Ne-am amestecat bine smântâna în zama de „frankfurteri” și am mâncat totul cu poftă! Este o ciorbă grozav de gustoasă și de hrănitoare!
Dacă nu aveți crenvurști, atunci puteți face o altă rețetă: ciorbă ardelenească de varză acră cu afumătură (ciolan, costiță etc) – rețeta aici.
Tot în Ardeal facem lucicoș (lucskos) cu varză dulce și cărnuri proaspete și afumate – rețeta aici.
Vă mai recomand o specialitate ungurească: ciorba de agățat flăcăii (Legényfogó raguleves) – rețeta aici. Este o zamă faină cu carne de porc, cartofi și smântână.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această ciorbă ungurească de varză cu crenvurști (Frankfurter) și că veți încerca rețeta de frankfurti leves!
Aici vă las mai multe rețete cu varză dulce sau acră.