Ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată – rețeta de garnitură sau tocăniță de post
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс Обучение
Форекс обучение

Acasă » reteta » Ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată – rețeta de garnitură sau tocăniță de post0 (0)

Ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată – rețeta de garnitură sau tocăniță de post. Cele mai bune ciuperci trase la tigaie cu ceapă călită. Sote de ciuperci proaspete (pleurotus, champignon albe sau brune). Rețete cu ciuperci. Rețete de garnitură din ciuperci. Rețete de mâncare de post din ciuperci.

Sunt mare amatoare de ciuperci și le folosesc foarte des în diferite preparate. Aceste ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată sunt preferatele mele! Fiecare felie de ciupercă este fain rumenită (nu doar înăbușită) iar ceapa, pusă din abundență, se confiază și dă o dulceață deosebită acestui preparat simplu. În fond vorbim despre o tocăniță de ciuperci (mâncare de ciuperci de post) sau despre o garnitură delicioasă din ciuperci care poate însoți diferite preparate din carne. Este o rețetă simplă, rapidă și ieftină.

Ciupercile se fac adesea cu usturoi dar mie îmi plac mai mult, parcă, cele cu multă ceapă. Vă las aici rețeta ciupercilor sotate la tigaie cu unt și usturoi.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 3-4 porții de ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată.

Ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată – rețeta de garnitură sau tocăniță de post

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gatire: 20 minute

Timp Total: 30 minute



Ingrediente:

 

Cum se fac aceste ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată – rețeta de garnitură sau tocăniță de post?

Ingrediente pentru ciuperci sotate cu ceapă, rumenite la tigaie

Am avut cca. 800 g de ciuperci proaspete: pleurotus și tip champignon albe. Puteți folosi și ciuperci brune sau un mix din toate 3. Vara puteți adăuga și câteva ciuperci pe pădure (gălbiori, hribi etc) deoarece acelea conferă arome deosebite întregului preparat.

Am clătit cu apă rece ciupercile albe (NU și pe pleurotus!) și le-am șters bine cu șervete textile. Ele trebuie să fie bine zvântate înainte de a fi sotate în tigaie. Pleurotus nu trebuie spălate pentru că nu au deloc pământ. Ele sunt cultivate pe rumeguș din lemn de fag.

Deoarece ciupercile pleurotus au piciorușele mai tari, am decis să le separ de pălăriile fragede. Am tocat tijele și am rupt în fâșii (cu mâna) pălăriile. Piciorușele vor intra mai repede la gătit decât părțile mai delicate. Părțile brune (mai mărunte) sunt mini ciuperci, în curs de creștere (nu e mizerie!).

Am feliat și ciupercile albe. Feliile nu trebuie să fie prea subțiri pentru că ciupercile scad mult prin gătire.

Am decojit 3 cepe mari și le-am tocat. Puteți folosi ceapă albă, roșie sau, după sezon, ceapă verde (2 legături).

Mod de preparare ciuperci sotate la tigaie cu ceapă călită – rețeta de post sau de garnitură delicioasă

Am ales o tigaie largă, antiaderentă. Nu alegem oale sau cratițe cu suprafață mică deoarece nu vom obține ciuperci rumenite ci doar înabușite (fierte) și nici ceapa nu se va carameliza! Gustul deosebit al majorității preparatelor sotate sau rumenite este dat de reacția Maillard de caramelizare. Fără ea e cam tristă mâncarea.



Am pus tigaia la încins (la foc mediu) și am început cu călirea cepei în 3 linguri linguri de ulei + un praf de sare. Am amestecat ocazional și am așteptat ca ceapa să treacă de stadiul de translucid și să înceapă să se rumenească pe alocuri, fără să se ardă! Etapa aceatsa durează cca. 7 minute.

Peste ceapa călită am pus ciupercile albe feliate și piciorușele tocate de pleurotus. Am asezonat cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Am mărit flacăra de sub tigaie și am amestecat ocazional în această minunată viitoare tocăniță de ciuperci de post. Ciupercile lasă apă care se evapora rapid grație suprafeței mari a tigăii și a flăcării mari de sub ea.

După vreo 7-8 minute de sotare ciupercile încep să sfârâie și să se rumenească. De-abia atunci am pus în tigaie și fâșiile fragede de pleurotus și am continuat gătirea.

De-acum nu mai e mult! În câteva minute se rumenesc și pălăriile ciupercilor pleurotus iar lichidul din tigaie dispare complet. Totul sfârâie și miroase grozav! Gata!

Aici vedeți ce înseamnă cu adevărat o ciupercă rumenită, nu doar înabușită! Ceapa călită din jur s-a caramelizat și are arome fantastice!

Când se pune verdeața peste ciupercile sote rumenite în tigaie?

Am stins focul și am tras deoparte tigaia ciuperci rumenite. De-abia la final le-am presărat din abundență cu pătrunjel verde tocat. Ce arome de primăvară! Acum se poate corecta asezonarea cu sare și piper. Eu am mai pus o tură de piper negru proaspăt măcinat.



Servire ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată – rețeta de garnitură sau tocăniță de post

Aceste ciuperci rumenite la tigaie se servesc calde, imediat ce-au fost preparate. Nu vă pot descrie aromele care mi-au umplut bucătăria! Tocănița de ciuperci de post merge bine cu roșii și pâine dar și cu cartofi, orez sau mămăligă.

Ea poate fi o garnitură delicioasă pentru diferite cărnuri fripte la tigaie, la grătare sau la cuptor. Merge foarte bine în burgeri de casă – rețetele aici.

Dacă nu țineți post puteți însoți aceste ciuperci rumenite cu un sos răcoritor de iaurt cu usturoi și castraveți (tzatziki) – rețeta aici.

Să știți că acest sote de ciuperci este gustos și rece, la temperatura camerei! Mi-a rămas o porție mică pentru cină și nu a trebuit să mai reîncălzesc tocănița de ciuperci. E senzațională!

Dacă sunteți amatori de ciuperci trase la tigaie atunci vă mai las o rețetă faină cu usturoi, ierburi aromatice și vin licoros (Marsala, Porto) – vezi aici.



Mama face mai des tocăniță de ciuperci cu sos (ciulama). Rețeta ei o găsiți aici.

Sunt sigură că v-am tentat cu aceste ciuperci rumenite cu multă ceapă caramelizată și că veți testa rețeta de tocăniță de ciuperci de post!

Aici găsiți mai multe rețete cu ciuperci.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]