Clătită uriașă la cuptor – cu cremă de vanilie, gem de zmeură și fructe de pădure. Rețeta de clătite la cuptor, coapte la tavă. Cum se fac clătitele pufoase la cuptor? Budincă Yorkshire coaptă în tavă mare și garnisită cu creme, dulcețuri sau gemuri și fructe proaspete sau cobgelate. Desert rapid cu cremă și fructe. Rețete de dulciuri de casă.
Sunt sigură că v-am stârnit pofta și curiozitatea cu această clătită uriașă! Da, pufoșenia aceasta este coaptă la cuptor și este preparată în 2-3 minute dintr-un aluat ca de clătite (ceva mai gros). Toppingul este la alegerea fiecăruia și poate fi variat la infinit. Eu am ales o cremă de brânză cu vanilie, un gem de zmeură și multe fructe de pădure (congelate sau proaspete, în funcție de sezon). Fulgii de migdale și fisticul tocat aduc elementul crocant (crunchy) care se potrivește perfect în această combinație.
Nu este un sufleu pentru că nu conține albușuri bătute spumă. Dar, și așa, uite că minunata clătită la tavă crește ca nebuna!
Rețeta de bază este cea a clasicelor budinci de Yorkshire – vezi aici. Acestea se coc în forme individuale (nu la tavă mare), se folosește ulei (nu și unt) și aluatul lor este neutru, doar cu ouă, făină, lapte și sare. În cazul clătitei uriașe am pus vanilie în aluat și am presărat-o cu fulgi de migdale.
Clătita aceasta mare, coaptă la tavă, este grozav de gustoasă și se prepară repede, din ingrediente la îndemâna oricui.
Pentru această clătită uriașă la cuptor am folosit o tavă de 30×22 cm cu adâncime de 4 cm. Puteți folosi și forme rotunde cu 28 cm diametru dar care să NU aibă pereți detașabili deoarece va curge grăsimea din ele! Pentru tava mare a cuptorului (33×42 cm) trebuie dublate toate ingredientele. Pentru această rețetă m-am inspirat de pe un blog german.
Clătită uriașă la cuptor – cu cremă de vanilie, gem de zmeură și fructe de pădure
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 30 minute
Ingrediente:
Cum se face o clătită uriașă la cuptor – cu cremă de vanilie, gem de zmeură și fructe de pădure?
Aluat pentru budincă de Yorkshire cu vanilie și migdale
Am pus făina, ouăle și zahăr vanilat într-un castron și le-am amestecat bine cu un tel. Apoi am turnat treptat laptele rece, amestecând constant. Am pus un praf bun de sare deoarece aceasta dă savoarea întregului preparat. Gata! Am obținut un aluat omogen, mai gros decât cel de clătite, pe care l-am lăsat 15 minute pe masa de lucru, la odihnit.
Cum se face crema de brânză cu vanilie pentru clătite uriașe?
Pentru cremă am decis să amestec cream cheese (Philadelphia natur) cu cremă de vanilie tip budincă, rece, de la frigider (rețeta aici – se face 1/3 de porție, adică din 2 ouă și mai rămâne un pic). Am adăugat vanilie, puțin zahăr pudră și am amestecat cu telul până ce s-a omogenizat. Crema aceasta este foarte faină, ușor sărată de la cream cheese!
Coacere clătită la tavă sau Yorkshire Pudding uriașă
Am pus cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta aproape maximă la cele pe gaz. Am pregătit aluatul și fulgii de migdale.
Am folosit o tavă de 30×22 cm, antiaderentă. Am dat tava goală la cuptor pentru 5 minute, cât să se încingă bine. Apoi am pus în ea untul și un pic de ulei care împiedică arderea untului. Am dat tava din nou la cuptor pentru 2 minute.
Când grăsimea a fost bine încinsă, am scos tava din cuptor și m-am mișcat repede: Am turnat în ea aluatul pentru clătita uriașă și am presărat fulgii de migdale. Imediat am reintrodus tava în cuptor și am setat cronometrul la 20 de minute (la 200 C).
După scurgerea acestui timp am deschis cuptorul și am admirat minunăția: o clătită uriașă cu multe denivelări, cu zone pufoase și margini crocante, superb rumenită și extra bine crescută! Aroma de unt este pregnantă iar cea de vanilie este discretă, dar prezentă!
Decorare (ornare) clătită mare și pufoasă, coaptă la tavă
După vreo 3-4 minute am ridicat cu ușurință clătita uriașă din tavă și am așezat-o pe un platou sau tocător curat. Cât de faină este!
Am pregătit umpluturile: fructele de pădure congelate (dezghețate pe o farfurie), gemul de zmeură, crema de brânză cu budincă de vanilie, fisticul tocat și zahărul pudră.
Am început să o decorez cu mici grămăjoare de gem de zmeură. Puteți folosi orice gem sau dulceață vă place: de vișine, căpșuni, caise, cireșe, portocale, prune etc.
Am stropit bine clătita cu crema de vanilie cu brânză. În locul ei puteți folosi iaurt grecesc frecat cu zahăr sau miere și vanilie.
Am presărat clătita cu fructele de pădure. Mixul meu a avut și vișine pe lângă zmeură, mure, afine și coacăze roșii.
Am continuat cu presărarea fisticului tocat. Puteți pune tot fulgi de migdale sau, de ce nu, nucă tocată.
Servire clătită uriașă la cuptor – cu cremă de vanilie, gem de zmeură și fructe de pădure
Deoarece aluatul clătitei nu are zahăr și fructele de pădure sunt acrișoare bine de tot, am decis să pudrez această clătită uriașă la cuptor cu un pic de zahăr pudră vanilat. Cât de bine arată!
Am feliat cu ușurință marea clătită și am gustat-o. Faină! Are margini crocante, zone moi, fructele de pădure acre sunt bine echilibrate cu crema de vanilie și cu gemul de zmeură. Un desert simplu, rapid și gustos care se prepară ușor și cu cheltuială minimă!
Să încercați neapărat această rețetă de clătită uriașă la cuptor și să ne spuneți ce umplutură sau topping ați ales pentru ea!
Aici vedeți un scurt video cu această clătită, de pe contul meu de
Recent am făcut și o versiune aperitiv a acestei clătite uriașe: cu șuncă de Praga, Emmentaler și sos de smântână cu parmezan – vezi aici rețeta ei.
Vă mai las o rețetă haioasă: frigănele uriașe cu brânză și ouă! Sunt atât de bune și se prepară atât de ușor! Rețeta lor este aici.
Aici găsiți mai multe rețete de clătite dulci sau sărate. În imagine sunt cele mai pufoase clătite clasice – vezi rețeta!