Coaste de vită la cuptor cu usturoi și sos de vin – rețeta de short ribs
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober Living
Sober living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Coaste de vită la cuptor cu usturoi și sos de vin – rețeta de short ribs0 (0)

Coaste de vită la cuptor cu usturoi și sos de vin – rețeta de short ribs după Gordon Ramsay. Cum se fac coaste cu sos? Coaste caramelizate la cuptor cu carne fragedă care pică de pe oase. Rețete cu coaste. Rețete de friptură de vită.

Tare bune sunt aceste coaste de vită înăbușite și apoi caramelizate la cuptor! Nici nu am cuvinte ca să descriu frăgezimea și savoarea cărnii care pică singură de pe oase… Totul se topește în gură iar sosul de vin cu usturoi copt și roșii este perfect! Cred că sunt printre cele mai bune coaste cu sos pe care le-am mâncat vreodată.

Adevărul e că vita are un gust deosebit mai ales atunci când straturile de carne alternează cu cele de grăsime, de cartilaje sau țesut conjunctiv. Acestea din urmă se dezintegrează prin gătire lentă și devin fragede și lipicioase. O nebunie!

M-am ghidat după rețeta lui Gordon Ramsay schimbând doar vinul; el folosește un vin roșu, eu am avut un vin rose sec. De aceea culoare finală a sosului meu este mai deschisă la culoare. La finalul articolului vă las și varianta video a lui Gordon.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 3-4 porții de coaste de vită la cuptor cu sos gustos cu vin, roșii și usturoi copt.

Coaste de vită la cuptor cu usturoi și sos de vin – rețeta de short ribs

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 3 ore

Timp Total: 3 ore 30 minute



Ingrediente:

 

Cum se fac aceste coaste de vită la cuptor cu usturoi și sos de vin – rețeta de short ribs?

Ce sunt short ribs sau coastele scurte de vită?

Iată aceste short ribs: coaste scurte și late de vită. Practic sunt secțiuni de coastă de vită tăiate cam la 12 cm lungime, vreo 6 lățime și vreo 7-8 grosime. Au straturi alternative de carne, grăsime și țesuturi conjunctive. Mi-am pregătit și o căpățână mare de usturoi tăiată transversal (cu coajă cu tot).

Am șters bine coastele cu șervete absorbante. Apoi am asezonat coastele (pe toate părțile) cu sare grunjoasă și cu piper negru proaspăt măcinat.

Dacă nu găsiți coaste scurte de vită aș zice să încercați rețeta cu rasoale de vită cu os (rondele ca pentru supă). Va ieși ceva asemănător cu Osso Buco (vezi aici).

Mod de preparare coaste cu sos la cuptor

Am ales de la bun început o tavă specială pentru friptură: adâncă, cu pereți groși și prevăzută cu capac. Pentru început am încins 3-4 linguri de ulei de măsline după care am pus coastele la rumenit (la foc iute).

Cu ajutorul unui clește de bucătărie le-am întors pe fiecare parte (înclusiv pe capete) pentru a se rumeni uniform. Cam 2 minute pe fiecare față. Reacția Maillard de caramelizare este cea responsabilă de savoarea preparatelor. O carne „amețită” și care este doar „albită” sau înabușită nu va avea în veci gustul uneia rumenite! Chiar o spune și Gordon în clipul de la final.



Am așezat cele 2 jumătăți de usturoi între coaste.

Am pus cuburile de roșii (din conservă) și le-am lăsat să sfârâie 1 minut în uleiul încins. Apoi am turnat vinul. Am lăsat totul la clocotit vreo 2 minute ca să se evapore alcoolul.

Am stins totul cu 500 ml de supă de vită. Dacă nu aveți așa ceva atunci puneți apă caldă dar nu e același lucru. Ideea e ca nivelul lichidului să fie până la jumătatea coastelor. Acestea nu trebuie să fie scufundate complet tip „submarin” pentru că nu facem supă sau ciorbă.

Am acoperit forma cu capacul din dotare și am așteptat ca mâncarea să ajungă din nou la fierbere.

Coacere coaste de vită înăbușite și apoi caramelizate – la cuptor

Am dat aceste coaste de vită la cuptorul preîncins la 175 C (treapta medie la cele cu gaz) și le-am lăsat la înăbușit 2 ore. Apoi am îndepărtat capacul și am mai lăsat coastele la rumenit alte 30 de minute. Doamne, ce arome am în bucătărie!! Așa arată aceste coaste de vită caramelizate la cuptor.



Am scos cu grijă coastele într-un castron și le-am acoperit ca să rămână fierbinți.

Cum se face sosul pentru coastele de vită caramelizate?

Sosul din tavă a scăzut. Am scos cu grijă usturoiul copt și l-am eliberat de foițe (coji). L-am pus într-o strecurătoare. Grăsimea din coaste s-a topit și a curs în sos. Cu o lingură am degresat sosul din tavă – pur și simplu am cules grăsimea de la suprafața lui. Apoi am turnat totul prin sita în care era usturoiul și am apăsat bine cu dosul lingurii ca pasez cuburile de roșii și cățeii copți de usturoi.

Am gustat sosul obținut și i-am mai pus un pic de piper negru proaspăt măcinat. Gata!

Servire coaste de vită cu sos de vin cu usturoi copt

Ai mei tropăiau deja de poftă așa că repede a trebuit să le pun aceste coaste de vită în farfurii. Eu le-am servit cu un orez simplu, un sote de ciuperci cu usturoi și cu sosul fabulos. Oasele au ieșit singure când am mutat coastele pe farfurii. Pur și simplu au picat în castronul în care le-am menținut calde.

Aici găsiți rețeta ciupercilor (bureți de rouă) cu usturoi. Sunt fenomenale! Puteți alege și ciuperci champignon albe sau brune sau gălbiori.



Nu am avut nevoie de cuțite, atât de fragedă a fost carnea de pe coaste! Zonele mele favorite sunt cele gelatinoase care ți se lipesc de buze. De vis! Tare bună a fost toată combinația cu orez și ciuperci plus sosul fain de vin cu usturoi copt și roșii!

Dacă sunteți amatori de coaste la cuptor atunci vă recomand și coastele de porc cu sos BBQ de casă – vezi aici.

Sau coastele coapte cu usturoi și ceapă caramelizate – vezi aici.

Sau scăricica marinată și caramelizată la cuptor – vezi aici.

Cred că v-am făcut o poftă nebună cu aceste coaste de vită la cuptor și că veți testa rețeta! Sunt divine!

Aici găsiți mai multe rețete cu carne de vită sau vițel.



ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]